Jön a birsalmaszezon! A birsalma illata parfümös, íze nyersen fanyar, de ha tudjuk, hogyan nyerhetjük ki belőle a legfinomabb ízeket, mesés lekvárok, édességek, levesek készülhetnek belőle.
A birsalmát kemény, rostos húsa miatt nyersen nehéz hámozni és szeletelni. Megpucolni egyébként nem is szükséges, egyrészt mert sok értékes tápanyagot veszítenénk ezzel, másrészt pedig a héj a későbbi sütés során is egyben tartja a megpuhult gyümölcshúst.
forrás: Edward Kimbler - Flickr.com
Legjobb, ha alapos, dörzsölős mosás után éles késsel negyedekbe vágjuk és enyhén citromos vízben 5-10 perc alatt félpuhára főzzük. Ezután már könnyebb eltávolítani a magházát és a további elképzelések szerint kisebb darabokra vágni, majd sütőben, vagy serpenyőben, vajon, vagy olívaolajon a fűszerekkel, mézzel megpirítani.
A birs aromás-parfümös, különleges íze nagyon jól érvényesül a lilakáposzta vagy fehérrépa társaságában Fűszeres aromájához jól illik a gyömbér, a hagyma, a fokhagyma, a római kömény, sőt a csípős ízek is. Sültek remek kiegészítője lehet például egy birsalmából készített fűszeres-csípős chutney.
Ha piacon vásároljuk, sárga, feszes héjú gyümölcsöt válasszunk, külső, molyhos védőrétegét ne dörzsöljük le. Párás, hűvös helyen, szárával lefelé szalmára sorakoztatva, papírral letakarva hetekig eltartható.
Birsalma tart
forrás: chatelaine.com
Még javában nyár van, de hamarosan jól fog esni egy olyan desszert, amiben "fűtőanyag" is van.
Fügetorta
fotó: flickr.com - Akiko Russell
Hozzávalók a tésztához:
2 csésze bio finomliszt
1/2 csésze cukor vagy sucanat
1/2 kiskanál só
3/4 csésze hideg vaj, kis kockákra vágva
2 tojás, a sárgájuk különvéve
1 evőkanál hideg víz
Elkészítése:
Keverd össze a lisztet, sót, cukrot és vajat robotgépben (pulzálva, míg durva tésztát kapsz, nagyjából 1 centis vajdarabokkal benne. Add hozzá a tojássárgát és vizet és óvatosan keverd tovább, míg nagyobb halmokba áll össze a tészta.
Tedd a tésztát enyhén lisztezett felületre, és oszd két részre. Gyúrd át a tésztát néhányszor, míg a vaj jól elkeveredik benne. Laptísd ki és csomagold fóliába legalább egy órára.
Hozzávalók a töltelékhez:
350 g puha szárított füge, durvára vágva
1 és 1/4 csésze víz
1 csésze narancslé
1 fahéjrúd
1/2 csésze sötét barnacukor
1/2 csésze vaj, felolvasztva, majd lehűtve
3 tojás felverve
1 narancs héja
1 és 1/2 csésze pirított dió, durvára vágva
Elkészítése:
Főzd a fügét vízben és a narancslében a fahéjrúddal és cukorral lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, míg nagyjából 2 csészényi mennyiség lesz belőle. Halászd ki belőle a fahéjrudat. Robotgépben (pulzálva) keverd össze, míg finoman darabos, de nem telejsen sima keverék lesz. Tedd tálba és hűtsd ki. Keverd hozzá a tojást, a vajat, a narancshéjat és a diót.
Összeállítás:
Vajazz ki egy tortaformát. Nyújtsd ki a tésztát 2 sütőpapír között, míg elég nagy lesz ahhoz, hogy befedje a tortaformát. Nyomkodd le a kezeddel és vágd le a felesleget. Nyújtsd ki a másik adag tésztát ugyanígy, és vágd 2 cm-es csíkokra.
Halmozd a tölteléket a formába és simítsd el, majd rácsszerűen borítsd be a tésztacsíkokkal. Egyengesd el a széleket késsel. Süsd 175 fokos sütőben nagyjából 30 percig. Hűtsd ki, majd vedd ki a formából. Tálald török süzme joghurttal, ízlés szerint.
Ha a kánikulában semmi másra nem tudtok gondolni, csak a fagyira és a dinnyére, de már nagyon unjátok a megszokott ízeket, akkor következzen három egészséges és nagyon finom recept!
Feketeszezám kókusz fagylalt kandírozott gyömbérrel (vegán)
Hozzávalók a fagylalthoz:
100 ml kókusztej
kb. 1/2 csésze kókuszkrém
1/2 csésze világos barnacukor
1/4 csésze pirított fekete szezámmag
csipet só
Dübörög a grillszezon. A legtöbben a húsokat sütnek, na jó, esetleg némi zöldséget. Pedig a gyümölcsökkel is érdemes kísérletezni! Maki Chef szerint Az őszibarackból például különleges desszert lehet a grillen, ráadásul néhány perc alatt elkészíthető.
Grillezett őszibarack mascarponeval és dióval
Hozzávalók:
- 4 nagyobb, nem túl puha őszibarack, meghámozva, félbevágva (a héja maradhat is)
- 4 ek. mascarpone
- 4 kk. méz
- egy kis marék pirított dió, apróra vágva
(Forrás: Flickr)
Elkészítés:
Először a diót pirítjuk meg a konyhai tűzhelyen. Ehhez apróra vágjuk a diót, beletesszük egy serpenyőbe, és közepes lángon, gyakori kevergetés mellett pár perc alatt illatosra pirítjuk.
A barackokat mindkét oldalukon megsütjük a grillrácson. Vigyázzunk, mert hamar elkészül ez is!
A sült barackok belsejébe egy-egy kanál mascarponet teszünk. A tetejükre csurgatunk egy kis mézet, a legvégén pedig rászórjuk a pirított diónkat. Vanília fagyi mellé tálalva, de akár önmagában is nagyon különleges nyári desszert lesz belőle.
Az eperszezonnak lassan vége, de ha még maradt egy kevés, van ötletünk, mit kezdjetek vele! Ez a mesés desszert, ami az Édesem blog szerzőjétől származik, méltó lezárása az eperszezonnak.
A panna cotta olaszul főtt tejszínt jelent. Krémszerű, finom, de nem kalóriaszegény desszert, joghurttal lehet ezen kicsit javítani. Az alapkrém ízesítése és az öntet szintén rengeteg variációs lehetőséget biztosít, így ha már kifogytatok az eperből, más gyümölcsökkel is el lehet készíteni!
Görög joghurt panna cotta eperpürével
A panna cottához:
125 ml tej
1 teáskanál zselatinpor
250 ml habtejszín
50 g kristálycukor
1/2 teáskanál vaníliakivonat
1 citrom finomra reszelt héja
150 g görög joghurt
Az eperpüréhez:
200 g fagyasztott vagy friss eper
1/2 citrom leve
2 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál zselatinpor
Elkészítése:
1. A panna cottához a zselatinport szórd a tej tetejére, és adj neki 10 percet, hogy megpuhuljon.
2. Eközben forrald fel a tejszín felét a cukorral, a citromhéjjal és a vaníliával. Keverd hozzá a tejet, egy perc alatt fel is olvad majd benne a zselatin.
3. Vedd le a tűzről, és add hozzá a maradék tejszínt és a joghurtot.
4. Adagold formákba vagy üvegpoharakba a krémet. Legalább 4 órára tedd hűtőbe. Én szilikon bonbon-, illetve financier formákat használtam, és ezekben kifagyasztottam a panna cottát, hogy csak ki kelljen pattintanom belőle az édességet.
5. Az eperpüréhez egy lábosban főzd puhára az epret a cukorral és a citromlével. Ha már engedett egy kis levet, botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsd. Várd meg, hogy kihűljön, és adagold a jól lehűtött panna cottád tetejére.