A napsütés és a 30 fok már a kanyarban van, és az igazi nyári időhöz egy hidegen is isteni desszert dukál. "Annyiszor ettél almás rétest, hogy már biztosan te is halálosan unod - akkor miért ne próbálhatnád ki akár hidegen is?" - írja Márk Szonja, az Édesem blog szerzője, aki az almás rétes hideg verzióját készítette el. "A legjobb az egészben a roppanós, karamellizált réteslap, csak érje meg a fagyasztást!"
Almás rétes parfé
Még mindig eper - használjuk ki azt a kevés időt, amíg kapható! Egy olyan desszert következik, amihez be sem kell kapcsolni a sütőt, egészséges, és az elkészítésénél be lehet fogni a kicsiket is - így tette a recept tulajdonosa, a Zizikalandjai blog szerzője is.
"Villámgyorsan elkészül. Mindent bedobálunk a késes robotgépbe, aztán belenyomkodjuk/beleöntjük a "tésztát", "krémet" a kapcsos formába, irány a mélyhűtő és már készen is van. Mi pénteken csináltuk meg a tortát, vasárnap indulás előtt vettük ki a mélyhűtőből. Kb. egy óra kellett, amíg szeletelhető állapotra olvadt. Lime-mal, vaníliával fűszereztük, zöld kivivel díszítettük, mert ez jól passzol a rózsaszín krémhez. Igazi rózsaszín csajos torta. Persze az íze a fiúkat is lenyűgözte!"
Valahogy csak nem akar idén tartósan kitavaszodni. A hűvösebb idő a főzésünkre is könnyen rányomja a bélyegét, na nem annyira, hogy egy téli laktató étel kerüljön az asztalra. De egy fűszeres almaából készült desszert már igen! Colorsinthekitchen ajánlja.
Fűszeres sült alma habcsókkal és joghurthabbal
Hozzávalók a sült almához(4-6 adaghoz):
- 5 közepes alma (pl. idared)
- 1/2 tk. őrölt fahéj
- 1/4 tk őrölt szegfűszeg
- 1/4 tk. őrölt szegfűbors
- 2 csipet őrölt csillagánizs
- 2 csipet őrölt szerecsendió
- 1 csipet őrölt fahéjvirág
- 2-3 csipet őrölt gyömbér (vagy ennél kevesebb friss)
- 2 ek. citromlé (lehetőleg kezeletlen citrom leve)
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1/2 kezeletlen narancs reszelt héja
- 1 púpozott ek. nádcukor
- opcionálisan 2 ek. Cointreau likőr (alkoholmentesen narancslé)
- 2 ek. édes teavaj
Hozzávalók a joghurthabhoz:
- 300 g joghurt (pl. görög joghurt vagy egyéb zsíros joghurt)
- 150 ml tejszín (lehet kevésbé zsíros is)
- 2 ek. agavé (vagy ízlés szerint (nád)porcukor)
Hozzávalók a habcsókhoz:
- 1 nagy tojásfehérje
- 60 g (nád)porcukor
- 1/2 tk. kukoricakeményítő
- opcionálisan néhány csepp fehérborecet
- egy kevés csokoládé a habcsók bevonásához (tej- vagy ét-)
- tálaláshoz pirított aprított vagy darált dió
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 100 fokra.
A habcsókot az előző napon is elkészíthetjük. A tojásfehérjét a porcukorral robotgéppel alacsony fokozaton felverjük. Amikor már kemény, hozzáadjuk a keményítőt és a borecetet, és tovább verjük, míg selymes kemény habot kapunk.
Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk. Habzsákba tesszük a tojáshabot, és kisebb méretű habcsókot nyomunk. Az előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt megsütjük. Akkor van készen, ha tapintásra kemény és elválik a sütőpapírtól. (Ha kihűl papírzacskóban akár szobahőmérsékleten is tárolhatjuk 1-2 napig.)
Amennyiben csokival szeretnénk díszítéshez bevonni habcsókot, azt csak tálaláskor tegyük meg. Olvasztott csokiba mártjuk majd beleforgatjuk a pirított darált dióba.
A joghurthab is elkészíthető 1-2 órával a tálalás előtt. Tehát amennyiben vendégeknek készül a hab hűtőben várakozhat. Tálaláskor csak megkeverjük és mehet a poharakba. A tejszínt kemény habbá verjük, és összekeverjük a joghurttal. Adunk hozzá ízlés szerint édesítőt (agavé, porcukor). Ne sokat, ugyanis a habcsók édes.
A sült almához az almákat alaposan megmossuk és kisebb kockákra vágjuk (amennyiben kemény a héja vagy viaszos, akkor érdemes hámozni). Egy tálba tesszük és összekeverjük a fűszerekkel, citrom- és narancshéjjal, likőrrel, citromlével és a cukorral (cukorból ne tegyünk sokkal többet, a habcsóktól elég édes lesz a desszertünk). Egy nagyobb tepsibe helyezzük és rákockázzuk a vajat. Előmelegített 200 fokos sütőben nagyjából 25 perc alatt puhára sütjük (félidőben érdemes megkeverni). Hagyjuk kihűlni majd összeállítjuk a pohárdesszertet.
Fontos, hogy csak tálaláskor állítsuk össze a pohárdesszertet, különben a habcsók megpuhul.
A poharakba egy kevés habcsókot morzsolunk, kerül rá joghurthab, sült alma, további habcsók majd újra joghurthab, alma, összetört habcsók és végül megszórjuk pirított darált/aprított dióval. Tálaláshoz kerülhet rá csokiba és dióba mártott habcsók.
(Megjegyzés: Ehhez az adaghoz nem fogyott el az összes habcsók.)
A répatorta örök kedvenc, megunhatatlan, és számtalan variációban elkészíthető. Írtunk már a gluténmentes változatról, és azt is megírtuk, hogy ha az alaptortánk megvan, ízlés szerint cserélgethetjük benne a zöldségeket. Répa helyett vagy mellett mehet bele cékla, sütőtök, vagy akár cukkini is. Fűszerezésben is el lehet szállni, jó a friss reszelt gyömbérrel, a citrusokkal, a fahéjjal, stb. Érdemes kísérletezni!
Az Édesem blog szerzője, Márk Szonja pedig megalkotta a sütinyalóka változatot.
"Elmondhatatlanul imádom a jó répatortát" - írja a blogon. "Az édes, fűszeres, narancssárgás tortarétegeket, és közte a fanyar krémsajt mázat. "Ebbe az egyharapásnyi sütinyalókába ezt az érzést igyekeztem belesűríteni".
Répatorta cake pop
Itt a spárgaszezon! Korábbi cikkünkből mindent megtudhatsz a spárgáról: hogyan vásároljunk, tároljunk, pucoljunk és főzzünk spárgát. Olyan érdekességről is esik szó, mint a "hamis" zöld spárga,és kiderül, hogyan tartsuk nedvesen otthon a spárgát, és mit jelent a spárgánál az "al dente" főzés.
Most pedig következzen két spárgás fogás Flatcat blogjáról, amelyikből az egyik spárgával készült desszert - furcsán hangzik, de megér egy próbát, higgyétek el!
Spárgakrémleves füstölt lazaccal