AJÁNLÓ
 
14:02
2016. 05. 17.
Jön a birsalmaszezon! A birsalma illata parfümös, íze nyersen fanyar, de ha tudjuk, hogyan nyerhetjük...
A bejegyzés folyatódik
 
14:02
2016. 05. 17.
A napsütés és a 30 fok már a kanyarban van, és az igazi nyári időhöz egy hidegen is isteni...
A bejegyzés folyatódik
 
14:02
2016. 05. 17.
Egy héttel az ünnepek előtt még bizonyára többségünknek fejtörést okoz néhány ajándék beszerzése....
A bejegyzés folyatódik
 
14:02
2016. 05. 17.
Igen, lehet, hogy nehezen hihető, de létezik finom és könnyen elkészíthető sütemény liszt,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:02
2016. 05. 17.
Ősz eleje a nagy befőzések ideje! Sok kedvencünknek ilyenkor jön el a szezonja: a körte, alma,...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Fűszeres sült alma joghurthabbal

Valahogy csak nem akar idén tartósan kitavaszodni. A hűvösebb idő a főzésünkre is könnyen rányomja a bélyegét, na nem annyira, hogy egy téli laktató étel kerüljön az asztalra. De egy fűszeres almaából készült desszert már igen! Colorsinthekitchen ajánlja. 

Fűszeres sült alma habcsókkal és joghurthabbal

Hozzávalók a sült almához(4-6 adaghoz):

- 5 közepes alma (pl. idared)
- 1/2 tk. őrölt fahéj
- 1/4 tk őrölt szegfűszeg
- 1/4 tk. őrölt szegfűbors
- 2 csipet őrölt csillagánizs
- 2 csipet őrölt szerecsendió
- 1 csipet őrölt fahéjvirág
- 2-3 csipet őrölt gyömbér (vagy ennél kevesebb friss)
- 2 ek. citromlé (lehetőleg kezeletlen citrom leve)
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1/2 kezeletlen narancs reszelt héja
- 1 púpozott ek. nádcukor
- opcionálisan 2 ek. Cointreau likőr (alkoholmentesen narancslé)
- 2 ek. édes teavaj

Hozzávalók a joghurthabhoz:
- 300 g joghurt (pl. görög joghurt vagy egyéb zsíros joghurt)
- 150 ml tejszín (lehet kevésbé zsíros is)
- 2 ek. agavé (vagy ízlés szerint (nád)porcukor)

Hozzávalók a habcsókhoz:
- 1 nagy tojásfehérje
- 60 g (nád)porcukor
- 1/2 tk. kukoricakeményítő
- opcionálisan néhány csepp fehérborecet
- egy kevés csokoládé a habcsók bevonásához (tej- vagy ét-)
- tálaláshoz pirított aprított vagy darált dió

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 100 fokra.

A habcsókot az előző napon is elkészíthetjük. A tojásfehérjét a porcukorral robotgéppel alacsony fokozaton felverjük. Amikor már kemény, hozzáadjuk a keményítőt és a borecetet, és tovább verjük, míg selymes kemény habot kapunk.

Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk. Habzsákba tesszük a tojáshabot, és kisebb méretű habcsókot nyomunk. Az előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt megsütjük. Akkor van készen, ha tapintásra kemény és elválik a sütőpapírtól. (Ha kihűl papírzacskóban akár szobahőmérsékleten is tárolhatjuk 1-2 napig.)

Amennyiben csokival szeretnénk díszítéshez bevonni habcsókot, azt csak tálaláskor tegyük meg. Olvasztott csokiba mártjuk majd beleforgatjuk a pirított darált dióba.

A joghurthab is elkészíthető 1-2 órával a tálalás előtt. Tehát amennyiben vendégeknek készül a hab hűtőben várakozhat. Tálaláskor csak megkeverjük és mehet a poharakba. A tejszínt kemény habbá verjük, és összekeverjük a joghurttal. Adunk hozzá ízlés szerint édesítőt (agavé, porcukor). Ne sokat, ugyanis a habcsók édes.

A sült almához az almákat alaposan megmossuk és kisebb kockákra vágjuk (amennyiben kemény a héja vagy viaszos, akkor érdemes hámozni). Egy tálba tesszük és összekeverjük a fűszerekkel, citrom- és narancshéjjal, likőrrel, citromlével és a cukorral (cukorból ne tegyünk sokkal többet, a habcsóktól elég édes lesz a desszertünk). Egy nagyobb tepsibe helyezzük és rákockázzuk a vajat. Előmelegített 200 fokos sütőben nagyjából 25 perc alatt puhára sütjük (félidőben érdemes megkeverni). Hagyjuk kihűlni majd összeállítjuk a pohárdesszertet.

Fontos, hogy csak tálaláskor állítsuk össze a pohárdesszertet, különben a habcsók megpuhul.

A poharakba egy kevés habcsókot morzsolunk, kerül rá joghurthab, sült alma, további habcsók majd újra joghurthab, alma, összetört habcsók és végül megszórjuk pirított darált/aprított dióval. Tálaláshoz kerülhet rá csokiba és dióba mártott habcsók.

(Megjegyzés: Ehhez az adaghoz nem fogyott el az összes habcsók.)

 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog