Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Malac és lencse: a szilveszteri vacsora főszereplői, amelyke biztosítják a szerencsét a következő évre. Nem kell azonban mindig a megszokott módon elkészítenünk ezeket, a malacsültnek például nagyon jót tesz egy kis szójaszósz, a lencseleves pedig gyógyító korhelylevessé alakulhat, ha káposztát is adunk hozzá. Két recepttel búcsúztatjuk a 2016-ot!

Vörös lencsés savanyú káposzta leves (Zizi kalandjai)

újév szilveszter sertés sertéssült malac korhelyleves leves tél vöröslencse savanyú káposzta vegetáriánus

Hozzávalók 3-4 főre:
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 3-4 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 közepes répa (karikákra)
- 1 fehérrépa (vékony karikákra)
- 200 g vöröslencse
- 200 g savanyú káposzta
- kb. 1,5 liter víz
- 2 babérlevél, borsikafű, esetleg füstölt paprika
- só
- napraforgó olaj
- tejföl/szójajoghurt a tálaláshoz

újév szilveszter sertés sertéssült malac korhelyleves leves tél vöröslencse savanyú káposzta vegetáriánus

Elkészítése:

A savanyú káposztát kicsit aprítsuk fel.

Egy lábasban hevítsünk fel egy kevés (3-4 evőkanál) hidegen sajtolt napraforgó olajat. Néhány perc alatt dinszteljük meg rajta a vöröshagymát, majd a fokhagymát. Ezután adjuk hozzá a répát, fehérrépát, a vörös lencsét és öntsük fel a vízzel.

Adjuk hozzá a babérlevelet, esetleg borsikafüvet és a savanyú káposztát, ízesítsük sóval, tegyünk rá fedőt és főzzük meg kb. 20 perc alatt.
Tálaljuk tejföllel vagy joghurttal, sötét rozskenyérrel. (Vegán opció: zabtejszín, szójajoghurt)

Sertéssült almával

Hozzávalók:

400 g sertés farhát, vékonyra szeletelve 
marináld 30 percig a következő pácban:
1 evőkanál vodka
1 evőkanál shoyu
egy kevés feketebors
egy kevés ötfűszerkeverék
1 evőkanál keményitő
1 nagy savanykás alma, 5 mm vastagságúra szeletelve
só és bors
olaj a sütéshez

Elkészítése:

Forgasd meg a hússzeleteket a keményitőben és süsd meg közepesen forró olajban őket. Süsd meg az almaszeleteket magas hőmérsékleten 2 evőkanál olajban. Keverd össze az almát a hússal, sózd és borsozd.

/

Lencseleves füstölt libakolbásszal

Egy igazi téli fogás következik, ami újévi szerencsét hozó ételnek is beillik. És ami a ényeg: felmelegít és nagyon finom.

A hagyományok követésén túl is érdemes lencsét fogyasztani, és nem csak az újév első napján. Igen gazdag tápanyagokban, még a hüvelyesek közül is kiemelkedik magas, 25-28 %-os fehérjetartalmával, melynek aminosav összetétele is kedvezőbb számunkra és emésztése is kevésbé megterhelő, mint például a babaé vagy borsóé. Bár igen magas a szénhidrát tartalma, 50-60 %, melynek túlnyomó többsége keményítő, glikémiás indexe alacsony, azaz a szénhidrát optimálisan, lassan szívódik fel csak belőle a fogyasztása után. A fehérjén és szénhidráton kívül a lencse tartalmaz még természetesen rostokat, A vitamint, B1 és B2 vitamint, folsavat, az ásványi anyagok közül pedig káliumban, vasban és cinkben gazdag.

Árpagyöngyös lencseleves füstölt libakolbásszal

lencse újév lencselves leves tél libakolbász

A csicsóka, vagy jeruzsálemi articsóka fontos téli tápanyagforrás. Rosttartalma kb. ötször nagyobb, mint a burgonyáé, laktató, és csökkenti az édesség utáni vágyat is. Gumóinak 15-20 százaléka inulin nevű anyagot tartalmaz, ami nem emeli meg a vércukorszintet, de édes íze csökkenti a nassolás utáni vágyat(nem azonos az inzulinnal).

csicsóka leves ősz tél

Ásványi anyag- és vitamintartalma is jelentős, sok kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort és cinket tartalmaz, és  a B1-, B2-, C-vitaminban is gazdag.

Leginkább piacokon tudjuk beszerezni, próbáljunk a foltmentes, kevésbé göcsörtös darabokra vadászni. Mielőtt felhasználjuk, mossuk meg vízben, és alaposan tisztítsuk meg kefével, vagy hámozzuk meg. Nem minden esetben szükséges eltávolítani a héját.

Akárcsak a burgonyából, készíthetünk belőle krémlevest, főzeléket, csipszet, a salátákat nyersen is feldobja dióhoz hasonlító ízének köszönhetően. A főzéssel óvatosan, hamar szétesik.

Csicsókakrémleves

csicsóka leves ősz tél

Hozzávalók:

2 kg csicsóka 
egy darabka vaj
5 piritott mókusmogyoró, összetörve
1 l zöldségleves alap
1 csésze tej
1 kiskanál keményítő
egy kevés víz

Mosd meg és aprítsd fel a csicsókát.

Dinszteld meg egy kevés vajon, add hozzá a mogyorót és a levesalapot. Főzd, mig megpuhul.

Helyezd a robotgépbe és pürésitsd. Öntsd át szűrőn, hogy a megmaradt darabkákat felfogd.

Tedd vissza a lábasba, add hozzá a tejet és a vízben feloldott keményítőt. Forrald fel, majd adj hozzá egy kevés vajat befejezésképp.   
 

A képek forrása: flickr.com - WFIU Public Radio

Nem gondoltuk volna, hogy már ilyenkor melegítő levest készítünk, de az időjárás miatt nagyon jól fog esni egy kis csilis-paradicsomos, pikáns étel. Akkor irány Mexikó, ha már itt egyelőre le kell mondanunk a melegről!

A mexikói, texasi, rövidített nevén tex-mex konyha egyik kedvelt fogása ez a tartalmas leves, dúsan megpakolva fűszerekkel, hússal - ami lehet bármilyen maradék sült is -, sajttal, avokádóval és a sűrítőként és levesbetétként is használt tortillával. Nagyon finom, gazdag ízű leves, származási helyét nem meghazudtoló módon természetesen csípős is.

Egy csirkés és egy vega leve receptjét is megtaláljátok a posztban.

Tortilla leves 1. - fetával

tortilla leves mexikói étel melegítő étel feta cheddar paradicsom recept csili csirke

Forrás: flickr.com - Meal Makeover Mums

Jéghideg szilvaleves mézes joghurttal

Homebisztro gasztrobloggerünk szerint ennek a levesnek az ötlete nem teljesen újszerű, hiszen a szilvához adja magát a fahéj és a receptben felsorolt fűszerek, szerintünk azonban téved. Igenis van abban valami különleges, hogy a levesbe némi alkoholt borít, és abban is, hogy a plusz ízesítést a mézes joghurt jelenti.

A szilva szezonja júliustól kezdődik, tehát már bőven találkozhatunk vele a piacon. Ha szeretnénk egy olyan különleges receptet a kánikulára, ami akár desszertnek is kíváló, akkor feltétlenül készítsük a héten el. 

szilva gyümölcsleves kánikula nyár

Joghurtos szilvaleves mézes joghurttal

Hozzávalók a leveshez:

- 1kg szilva

- 150ml bor*

- 50ml víz

- 2 evőkanál barnacukor**

- 1 evőkanál fehércukor**

- 1 csillagánizs

- 1 kiskanál fahéj

- 1 kiskanál friss gyömbér (reszelve)

- 1 csipet só, és 2-3 „tekerés” bors

Hozzávalók a joghurthoz:

- 150g natúr joghurt

- 2 evőkanál méz

- ízlés szerint egy csipet fahéjat vagy kardamomot is adhatunk hozzá.

szilva gyümölcsleves kánikula nyár

Elkészítés:

A szilvát megmossuk, kimagozzuk, félbevágjuk, az ánizzsal és az egyéb fűszerekkel az edénybe tesszük, hozzáöntjük a vizet és a bort, majd kb. 10-15 percet főzzük. A csillagánizst kihalásszuk, majd botmixerrel pépesítjük a levest. Ha túl sűrű, teszünk hozzá még egy kis vizet. A végén, ízlés szerint édesítjük mézzel vagy cukorral.

A mézes joghurthoz elkeverjük a hozzávalókat. A levest lehűtjük, a tálaláskor tesszük hozzá a mézes joghurtunkat. 

Tálalási ötletek:

Mézes joghurt helyett használhatunk natúr joghurtot esetleg egy kis tejszínhabot, vagy joghurttal kevert tejszínhabot. 

Megjegyzések:

  • A BOR: Nem kell a híres helyi vagy külföldi borászok csúcsborait használni, de arra mindenképp figyeljünk, hogy olyan bort adjunk a leveshez, amit magunk is szívesen meginnánk. Főzés közben ugyan veszít a bor az ízéből és alkohol-tartalmából, de éppen a bor „aromája” fog az ételben maradni. Elsősorban vörösbor passzol hozzá, abból is a lágyabb, fiatalabb, gyümölcsösebb, mediterrán borok (például a kékfrankos, merlot, illetve a spanyol borok). Fehér borral nem próbáltam. Ha próbálnám, akkor egy kevésbé savas, illatosabb, gyümölcsösebb bort választanék hozzá (mint amilyen az Irsai Olivér). Ami ugyan nem bor, de szerintem 
  • A cukor mennyisége az ízlésünkön kívül függ a szilva édességétől is. Rakjunk kevesebbet a leveshez, és kóstolás után szükség esetén még egy kicsit. A levesnek egyébként nem kell édesnek lennie, épp csak annyira, hogy minden ízt szépen kihozzon, és ellágyítson a cukor.

 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog