Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A quinoa nem véletlenül az egyik legnépszerűbb gabonaféle. Nincs benne glutén, és más gabonafélékkel összehasonlítva kevesebb szénhidrátot tartalmaz. A rosttartalma ugyanakkor magasabb, ahogy a fehérjetartalma is, ezenkívül lúgosító hatású. Zizi kalandjai blogger szerint egy fontos lépésre érdemes odafigyelni, ha quinoával főzünk: a kis, kerek magok felszínén növényi szaponinok vannak, ami kesernyés ízt adhat az ételnek, ha nem távolítjuk el megfelelően. Többször váltott, bő vizes mosás, vagy kb. 30 perces áztatás viszont eltávolítja ezt a réteget!

quinoa csirke egytálétel

Quinoa csirkemellel, avokádóval és zöldfűszerekkel

Hozzávalók 4-6 főre:

- 2 csirkemellfilé, nagyobb kockákra vágva

- 2 db citrom leve és héja

- 2 csésze quinoa, jól átmosva

- 1 evőkanál extraszűz, sütéshez való olívaolaj, plusz egy kevés a pirításhoz

- 1 db nagy, érett avokádó, meghámozva, magja eltávolítva, húsa felkockázva

- 1 db grapefruit

- 5-6 koktélparadicsom, félbe vágva

- 1 db kígyóuborka, közepes kockákra vágva

- 3 evőkanál felaprított, pirított mandula

- 1 evőkanál aprított petrezselyem

- 1 evőkanál aprított snidling

- 1 evőkanál aprított kapor (el is hagyható)

- só, bors

(A csirkemell helyettesíthető bármilyen más egészséges fehérje forrással, például hallal, rákkal, tofuval, főtt babbal. És nyugodtan tegyünk hozzá más zöldséget, például brokkolit.)

Elkészítés: 

Egy citrom levét facsarjuk a felkockázott csirkemellekre, majd sózzuk, borsozzuk és tegyük félre. Egy lábasban forraljunk fel 3 csésze vizet egy csipet sóval.

Adjuk hozzá a quinoát, tegyünk rá fedőt, vegyük takarékra a lángot és főzzük addig, amíg a víz teljesen eltűnik, amíg a quinoa magába szívja az összeset.

Közben hevítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, és pirítsuk meg a csirkemell kockákat, amíg teljesen megfőnek, átsülnek.

Egy nagy tálban keverjük össze a megfőtt quinoat a csirkével (illetve annak a levével) és az összes többi hozzávalóval. Ízesítsük még citromlével, olívaolajjal, sóval és borssal. A végén tegyük rá a pirított mandulát.

(Ha szereted a quinoát, itt találsz egy szuper sütireceptet belőle!)

A boeuf bourguignon, vagyis a burgundiai marharagu egy híres egytálétel, amely elkészítéséhez sok időre van szükség. Vörösborból egy egész palack kell hozzá - Burgundiában ugye ez nem probléma.

A recept Nicolas Mathiez-től származik,aki a francia konyha egyik legismertebb képviselője Magyarországon. Kurzusain a különféle régiók kulináris titkaiba avatja be a részvevőket, Lyon után Lille rendkívül izgalmas fogásai lesznek terítéken, az a régió ugyanis a halakról, a tenger gyümölcseiről, a sajtokról és a bodzapálinkáról szól.

Egy kis ízelítő következik abból, ami a francia főzőkurzusokom készül.

Boeuf bourguignon

francia konyha burgundia marhahús marharagu egytálétel bor Nicolas Mathiez makifood boeuf bourguignon ősz tél

Forrás: flickr.com, Alan C.

Tökéletes chili con carne

Rengeteg készítik el, a gasztrokritikusok szerint azonban az emberek vagy nem tudják, hogy milyen az eredeti mexikói étel, vagy nem is igazán érdekli őket. A chili con carne jelentése chilis hús, mára valóban többféle elkészítési módja ismert. Következzen az egyik legízletesebb európai változat. A nyári napokat már a hétvégén felváltja a hűvösebb időjárás, nem árt készülni egy laktató és népszerű egytálétellel. mexikói egytálétel chili con carne

Hozzávalók

- 2 evőkanál olívaolaj

- 2 fej vöröshagyma, felaprítva

- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva

- 250 g darált marhahús

- 1 konzerv paradicsom (püré)

- 1 konzerv vörösbab, leszűrve, lecsöpögtetve

- 1 konzerv kukorica

- 3 db paradicsom, felkockázva

- 2 db piros chili paprika (szárított is jó)

- 1 teáskanál őrölt kömény

- 1 teáskanál őrölt koriander

- egy kevés Worchester szósz

- só, frissen őrölt bors

- 1 nagy csokor koriander, felaprítva

 

Elkészítés: 

Hevítsünk olajat egy nagy serpenyőben, dinszteljük meg a vöröshagymát és a fokhagymát. Tekerjük feljebb a lángot, adjuk hozzá a darált marhahúst. Főzzük, amíg megbarnul és fakanállal nyomkodjuk kisebb darabokra.
Keverjük bele a paradicsomszószt, a paradicsomot, a chilit, az őrölt koriandert, köményt és a Worchester szószt. Sózzuk és borsozzuk, majd fedővel a tetején főzzük közepes láng felett kb. 50-60 percig, alkalmanként kevergetve, amíg sűrű szósszá fő össze.
Ekkor adjuk csak hozzá a babot, a kukoricát, valamint a friss koriandert. Főzzük további 10 percig fedő nélkül. Ha szükséges, a végén még ízesítsük. Tálaljuk főtt rizzsel, vagy ahogy Mexikóban szokás: tortillával.

 

 

A Patatas Bravas a spanyol tapasbárok egyik legismertebb egytálétele. Az, aki járt már Spanyolországban, tudja, hogy egy tökéletes sültkrumpliról van szó, amire valamilyen ízletes szószt öntenek. A fűszeres szószok alapját a fokhagymától a paradicsomig, majonézig, sok minden adhatja. Előételnek is, főételnek is, illetve vendégváró falatoknak is remek ötlet.  

tapas burgonya spanyol egytálétel

(Forrás: Wikipédia)

Hozzávalók a burgonyához:

- 12 közepes burgonya, meghámozva és negyedekre vágva (lehet kétcentiméteres darabokra is)

- 1 ág friss rozmaring, levelei lecsipkedve és felaprítva

- 3 teáskanál édes pirospaprika

- 3 teáskanál édesköménymag, megpirítva

- 3 teáskanál tengeri só

Hozzávalók a szószhoz:

- extraszűz olívaolaj

- 2 fej vöröshagyma, kockára aprítva

- 6 gerezd fokhagyma, vékony szeletekben

- 1/4 teáskanál chili pehely

- 3 répa, lereszelve

- 3 ág friss kakukkfű, levelei lecsipkedve

- 2 nagy konzerv paradicsom

- 3 evőkanál vörösbor ecet

- só, bors        

 

Elkészítés:

Hevítsünk fel egy kevés olívaolajat egy serpenyőben, dinszteljük meg a vöröshagymát, majd a fokhagymát is. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és főzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak és az ízek összeérnek. Botmixerrel vagy robotgépben pürésítsük.
Főzzük meg a burgonyát és szűrjük le.
Hevítsünk fel extra szűz olívaolajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a burgonyát adagokban és pirítsuk meg, amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek. Keverjük pastaössze a megpirult burgonyákat a rozmaringgal, a paprikával, az édesköménymaggal és a sóval.
Az elkészült szószt öntsük rá és tálaljuk azonnal.

 

Paella, "ázsiai" módra

Most a tenger gyümölcseivel készült paellának adunk egy csavart azzal, hogy ázsiai ízvilágúra hangoljuk. Elképezstően finom nyári fogás lesz az eredmény, érdemes kipróbálni!

A paella szó egyébként a speciális, kétfülű serpenyő neve, amit elképesztő méretválasztékban gyártanak 2, 4, 6, vagy akár 100 személyes adagokhoz. Az egyik leghíresebb spanyol étel a hozzávalókat tekintve nem volt mindig olyan ínycsiklandó, mint ma: eredetileg angolnából, csigából és zöldbabból készítették, mások szerint sózott tőkehalból és rizsből álló böjtös fogás volt.

Ma olyan alapanyagokból készül, mint a murciai szárított édespaprika, az andalúziai olívaolaj és friss zöldségek, valamint a helyben termesztett citrom leve és egy kevés száraz fehér bor, írja a Wikipedia. Régiónként változik a recept, Maki pedig egy elkészítette az ázsiai változatot is!

Ázsiai paella kókusztejjel

recept paella rizs ázsiai kókusztej egytálétel királyrák kagyló tenger gyümölcsei scampi

forrás: Flickr.com - Matt Westgate

«
12345

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog