Rengeteg készítik el, a gasztrokritikusok szerint azonban az emberek vagy nem tudják, hogy milyen az eredeti mexikói étel, vagy nem is igazán érdekli őket. A chili con carne jelentése chilis hús, mára valóban többféle elkészítési módja ismert. Következzen az egyik legízletesebb európai változat. A nyári napokat már a hétvégén felváltja a hűvösebb időjárás, nem árt készülni egy laktató és népszerű egytálétellel.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma, felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 250 g darált marhahús
- 1 konzerv paradicsom (püré)
- 1 konzerv vörösbab, leszűrve, lecsöpögtetve
- 1 konzerv kukorica
- 3 db paradicsom, felkockázva
- 2 db piros chili paprika (szárított is jó)
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- egy kevés Worchester szósz
- só, frissen őrölt bors
- 1 nagy csokor koriander, felaprítva
Elkészítés:
Hevítsünk olajat egy nagy serpenyőben, dinszteljük meg a vöröshagymát és a fokhagymát. Tekerjük feljebb a lángot, adjuk hozzá a darált marhahúst. Főzzük, amíg megbarnul és fakanállal nyomkodjuk kisebb darabokra.
Keverjük bele a paradicsomszószt, a paradicsomot, a chilit, az őrölt koriandert, köményt és a Worchester szószt. Sózzuk és borsozzuk, majd fedővel a tetején főzzük közepes láng felett kb. 50-60 percig, alkalmanként kevergetve, amíg sűrű szósszá fő össze.
Ekkor adjuk csak hozzá a babot, a kukoricát, valamint a friss koriandert. Főzzük további 10 percig fedő nélkül. Ha szükséges, a végén még ízesítsük. Tálaljuk főtt rizzsel, vagy ahogy Mexikóban szokás: tortillával.
Íme egy újabb melengető és tartalmas étel a hidegebb napokra, belső testhőmérsékletünk szinten tartására és a sütőtök-repertoárunk bővítésére. Utóbbi olyan fondorlatos módon került bele az autentikus mexikói chili con carne egytálételbe a hús helyett, és annyira jól játssza a szerepét a mexikói konyha főszereplői mellett, hogy a húsevők is hiányérzet nélkül kelnek fel az asztaltól. Ez ám az igazi alakítás!
A receptet Zöld Múzsa küldte, a hideg és zsúfolt téli napok (akár több napra előre is megfőzhető) egytálétele.
Sütőtökös csilis bab