Íme egy újabb melengető és tartalmas étel a hidegebb napokra, belső testhőmérsékletünk szinten tartására és a sütőtök-repertoárunk bővítésére. Utóbbi olyan fondorlatos módon került bele az autentikus mexikói chili con carne egytálételbe a hús helyett, és annyira jól játssza a szerepét a mexikói konyha főszereplői mellett, hogy a húsevők is hiányérzet nélkül kelnek fel az asztaltól. Ez ám az igazi alakítás!
A receptet Zöld Múzsa küldte, a hideg és zsúfolt téli napok (akár több napra előre is megfőzhető) egytálétele.
Sütőtökös csilis bab
Hozzávalók:
1-1,5 kg sütőtök
25 dkg száraz fejtett vörösbab és a főzőleve is
25 dkg fagyasztott kukorica (amíg kapható a piacon, addig friss csöves)
1 szál fehérrépa
2-3 ek. vaj és olívaolaj (vegán változatban olívaolaj és/vagy kókuszzsír)
2-3 ek. kukoricaliszt
1-1 piros és zöld húsú paprika apróra vágva
1 nagy fej hagyma
5-6 gerezd fokhagyma
3-4 dl paradicsomlé
2-3 szem friss paradicsom apróra vágva
2-3 kisebb csilipaprika és ízlés szerint cayenne bors
1 ek. római kömény
1 ek. natúr kakaó
1 tk. fahéj
1 tk. majoranna
só ízlés szerint
tejföl és apróra vágott újhagyma a tálaláshoz
Elkészítése:
A babot előző este beáztatjuk. Másnap az áztatóvizet leöntjük és annyi tiszta vizet öntünk rá a lábosba, amennyi éppen ellepi. Fűszerezhetjük a főzővizet babérlevéllel és szemes borssal. Sót ne adjunk hozzá, mert akkor a bab nem fog megpuhulni. A főzés során ellenőrizzük a főzővíz mennyiségét és ha szükséges, pótoljuk.
Egy másik lábosban felolvasztjuk a vajat, ráöntjük az olívaolajat és rászórjuk a kukoricalisztet. Pár percig pirítjuk, majd belekeverjük az 1 cm-es darabokra felvágott sütőtököt, fehérrépát, piros paprikát, hagymát, belepréseljük a fokhagymát és felöntjük a paradicsomlével.
Amikor a sütőtök megpuhult, hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, a főtt babot levével együtt, a kukoricát és a fűszereket. Forrástól számítva még legalább 10-15 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek.
Aki a látványra is adni akar, tálalhatja kivájt belsejű és sütőben megsütött japán hokkaido tökökben az ételt.