A közhiedelem szerint télen nehéz vitamindús ételeket enni. "A kisbabák hozzátáplálásának szigorú szabályait követve pedig még nagyobb kihívásnak tűnik, hogy tartalmas, egészséges és finom ételeket készítsünk" - írja a Bébispenót blog szerzője. "Feltéve, hogy szeretnénk egy kicsit kreatívabbak lenni, és nem csak az egyszerű almapürében vagy villával összetört burgonya-sárgarépa kombinációban gondolkozunk.
Szerencsére azonban a magyar piacokon rengeteg olyan zöldség kapható télen is, amelyeket kellő nyitottsággal variálva érdekes ízkombinációkat kaphatunk. Hosszan tart pl. a sütőtökszezon, és mivel ez a zöldség amúgy is a babák nagy kedvence, érdemes vele gyakran kísérletezgetni. A répák és egyéb gyökérzöldségek, a hüvelyesek, és sok zöld leveles ebben az időszakban is elérhető, és akkor az almáról még nem is beszéltünk.
A legjobb, ha a bébiételekhez minden hozzávalóból bio minőségűt használunk, de legalább a földben érő zöldségekből és a citrusokból, déli gyümölcsökből vegyünk biót, hogy a babák ne műtrágyázott, növényvédő szerekkel kezelt ételeket kapjanak."
Rozmaringos sütőtökpüré
Hozzávalók:
1-2 szelet sütőtök
1 ág rozmaring levelei
kb. 1 dl babavíz
A nyers, szétdarabolt sütőtököt (több darabot süssünk egyszerre, de csak egyet fogunk felhasználni a püréhez) egy ujjnyi vízre helyezzük és 180 fokra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük. Ha kivettük, a sütőtök húsát kanalazzuk egy magas falú edénybe, tegyük bele a rozmaringágakat (lehet friss vagy szárított is), és 1 dl vízzel pürésítsük össze nagyon alaposan, hogy a rozmaring minél apróbbá váljon. A baba már fogyaszthatja is. (7 hónapos kortól)
Paradicsomos-kókusztejes csicseriborsópüré
Hozzávalók:
1/2 konzerv paradicsompüré
1/2 üveg csicseriborsó konzerv lecsepegtetve (olcsóbb, ha a nem konzerv csicseroborsót előző éjszaka beáztatjuk egy kis gyömbérrel)
2 dl babavíz
1 dl kókusztej
1 ek kókuszolaj
5 cm póréhagyma darabolva vagy 1 kis fej vöröshagyma
Himalája só, curry
Elkészítése:
A kókuszolajon megfuttatjuk a hagymát. Megsózzuk, megszórjuk a curryvel, és felöntjük a paradicsompürével. Hozzáadjuk a csicseriborsót és a kókusztejet is. Összeforralás után alacsony lángon főzzük 12-15 percig. Ha megpuhult a csicseri, akkor botmixerrel simára mixeljük. Ha nagyobb baba vagy a család idősebb tagjai is fogyasztják, lehet csak a felét pürésíteni és visszaönteni a darabos főzelékhez.
Nagyon finom, egyedi ízvilágú főzelék. (10 hónapos kortól.)