Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

2 finom téli bébiétel

A közhiedelem szerint télen nehéz vitamindús ételeket enni. "A kisbabák hozzátáplálásának szigorú szabályait követve pedig még nagyobb kihívásnak tűnik, hogy tartalmas, egészséges és finom ételeket készítsünk" - írja a Bébispenót blog szerzője. "Feltéve, hogy szeretnénk egy kicsit kreatívabbak lenni, és nem csak az egyszerű almapürében vagy villával összetört burgonya-sárgarépa kombinációban gondolkozunk.

Szerencsére azonban a magyar piacokon rengeteg olyan zöldség kapható télen is, amelyeket kellő nyitottsággal variálva érdekes ízkombinációkat kaphatunk. Hosszan tart pl. a sütőtökszezon, és mivel ez a zöldség amúgy is a babák nagy kedvence, érdemes vele gyakran kísérletezgetni. A répák és egyéb gyökérzöldségek, a hüvelyesek, és sok zöld leveles ebben az időszakban is elérhető, és akkor az almáról még nem is beszéltünk.

A legjobb, ha a bébiételekhez minden hozzávalóból bio minőségűt használunk, de legalább a földben érő zöldségekből és a citrusokból, déli gyümölcsökből vegyünk biót, hogy a babák ne műtrágyázott, növényvédő szerekkel kezelt ételeket kapjanak."

Rozmaringos sütőtökpüré
bébiétel tél bébispenót recept csicseriborsó sütőtök püré főzelék

Mángold: A csodazöldség

"A mángold az egyik legértékesebb zöldség, amit főleg nyersen kellene fogyasztani, mert úgy hasznosulna legjobban, de megfőzve is kiváló" - írja Vivienne Agrillo, gasztrobloggerünk. "K,A,C,E,B1,B2,B3,B5,B6 vitamint, magnéziumot,mangánt,káliumot,vasat tartalmaz. Kiváló forrása a réznek és a kálciumnak, a foszfornak  és a cinknek. Egyszóval egy szuper zöldség, amit nem kellene elhanyagolnunk. A gyerekeimmel együtt nagyon szeretjük a csicseriborsót is, ami szintén kiváló tulajdonságokkal bír. Van benne B1,B6 és E vitamin, valamint vas, magnézium, cink, és magas a folsavtartalma is. E két zöldség kombinációjából született ez a krémleves, ami jól eshet a tél közeledtével. Átmelegít, ráadásul igen hamar elkészül."

Mángoldos sütőtök-krémleves csicseriborsóval

Hozzávalók:

- 1 kisebb sütőtök

- egy csokor színes mángold

- fél póréhagyma

- 1/4 kg csicseriborsó

- kókuszolaj

- 2 ek. szezámmag

- 1 csokor petrezselyem

- szezámmagolaj

- só

Elkészítés:

A csicseriborsót egy éjszakára beáztatom. Másnap leszűröm, átmosom és vízben megfőzöm körülbelül 1 óra alatt. (Érdemes főzéskor hozzáadni kombu alga darabokat, hogy növeljük az asványi anyag tartalmat.)

Közben a megmosott mángoldot forrásban lévő vízbe dobom, pár perc után leszűröm, de a vízet félreteszem.

Egy evőkanál kókuszolajon megpirítom a felaprított pórét, majd hozzáteszem a felkockázott sütötököt és a felvágott főtt mángoldot.

Pirítok rajta egyet, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. (Én ehhez a mángold fözővizét használom.)

Körülbelül 30 percig fözöm, majd botmixerrel ledarálom.

Egy darálógépbe teszem a szezámmagot, a sót, a petrezselymet, és ledarálom. (Én erre a célra elektromos kávédarálót használok.) Ebből egy zöld gomasio (szezámsó) lesz, amivel később bármilyen ételt lehet ízesiteni. 

Egy serpenyőben, kókuszolajon megpirítom a főtt csicseriborsót, majd megforgatom a szezámsóban.

Egy mély tányérba szedem a krémlevest, a közepére kanalazom a csicseriborsót, bőven meglocsolom szezámolajjal. Nagyon laktató.

Még van néhány hét a tavaszig, most különösen fontos, hogy elég sok vitamint és színes, tápláló zöldséget fogyasszunk. Egy indiai étel ilyenkor (is) jó választás. Melegít, táplál, és már a színeitől jobban érezzük magunkat. A Zizi kalandjai blog szerzőjének megjegyzései a recepthez: "A sütőtök szezonja lassan lejár, tudom. Ha már nem kaptok sütőtököt, készítsétek el padlizsánból vagy karfiolból, ha egy kis indiaira vágytok. Én jázmin rizst főztem hozzá, de ha több időtök van varázsoljatok az asztalra házi naan kenyeret. Hétköznapokon szeretem a gyorsan elkészülő recepteket ebédre. Noha ez a recept is megvan 35-40 perc alatt, nekem biztosan eltart vagy másfél óráig az elkészítése, mert főzés közben játszanom kell a kisfiammal. Többek közt fel kell emelnem, hogy lássa a tűzhelyen fortyogó ételt ő is, és még számtalan nem várt esemény közbeszól. Viszont látni a kisfiam arcán, hogy ízlik neki anya főztje, mindenért kárpótol."

Vegán sütőtök csicseriborsó curry

Kósa Gabi, a Rakottkert bloggere szerint itt az idő, hogy a gesztenyét ne csak édesség formájában fogyasszuk. Lisztes, burgonyára emlékeztető íze ugyanis nagyon jól érvényesül fűszeres környezetben is, a téli időszak sztárzöldségével, a kelkáposztával pedig különösen harmonikus párost alkotnak. A tápláló csicseriborsóval és némi fűszerrel kiegészítve pedig egy igazi melengető, laktató levest kapunk, ami a gesztenye pucolását leszámítva gyorsan el is készül.

Ha a kelkáposztát kelbimbóval helyettesítjük, levesünk különböző nagyságú gömbformák valóságos arzenálja lesz, még a gyerekek is élvezettel válogathatnak benne.

Gesztenyés - csicseriborsós kelkáposztaleves

A természet tudja, hogy az évszakok és a hőmérséklet változásával mire van szükségünk. Tavasszal friss, zöld leveleket és hajtásokat kívánunk, és a természet is ezt kínálja - például friss spenót, zsenge cukkini, fiatal tök és káposzta, medvehagyma, zsenge borsó és spárga formájában. Most a legzsengébb, legfiatalabb spenótlevelekből készítettünk - elsősorban főzés nélkül - háromféle ételt/italt.

«
12

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog