Még van néhány hét a tavaszig, most különösen fontos, hogy elég sok vitamint és színes, tápláló zöldséget fogyasszunk. Egy indiai étel ilyenkor (is) jó választás. Melegít, táplál, és már a színeitől jobban érezzük magunkat. A Zizi kalandjai blog szerzőjének megjegyzései a recepthez: "A sütőtök szezonja lassan lejár, tudom. Ha már nem kaptok sütőtököt, készítsétek el padlizsánból vagy karfiolból, ha egy kis indiaira vágytok. Én jázmin rizst főztem hozzá, de ha több időtök van varázsoljatok az asztalra házi naan kenyeret. Hétköznapokon szeretem a gyorsan elkészülő recepteket ebédre. Noha ez a recept is megvan 35-40 perc alatt, nekem biztosan eltart vagy másfél óráig az elkészítése, mert főzés közben játszanom kell a kisfiammal. Többek közt fel kell emelnem, hogy lássa a tűzhelyen fortyogó ételt ő is, és még számtalan nem várt esemény közbeszól. Viszont látni a kisfiam arcán, hogy ízlik neki anya főztje, mindenért kárpótol."
Vegán sütőtök csicseriborsó curry
Hozzávalók:
– 1 kg sütőtök, meghámozva, kimagozva, felkockázva (1x1 cm-es kockákra)
– 400 g (1 konzerv) csicseriborsó, lecsöpögtetve
– 400 ml kókusztej
– 250 ml zöldség alaplé
– 3 evőkanál sárga curry paszta
– 2 fej vöröshagyma, felaprítva
– 1 evőkanál fekete mustmármag
– 1 teáskanál őrölt kardamom
– 1evőkanál napraforgó olaj
– 1 db lime frissen facsart leve
– friss menta
– naan kenyér vagy főtt jázmin rizs a tálaláshoz
Elkészítése:
Egy lábasban hevítsük fel az olajat, a curry pasztát a hagymával, kardamommal és mustármagokkal, amíg illatos lesz (kb. 2-3 perc). Adjuk hozzá a felkockázott sütőtököt, jól keverjük át, hogy a hagymás, fűszeres keverék mindenhol befedje. Öntsük hozzá a zöldséglevet és a kókusztejet. Forraljuk fel, adjuk hozzá a csicseriborsót és főzzük alacsonyabb lángon további 10 percig, amíg a sütőtök megpuhul, de nem fő szét. Keverjük hozzá a kifacsart lime levét.
Tálaljuk rizzsel és szórjuk meg aprított mentával.
A receptben curry paszta is szerepel, ezt az ázsiai boltokban lehet beszerezni. A piros curry paszta összetevői: piros chili paprika (friss vagy porított), mogyoróhagyma, fokhagyma, galangalgyökér (a gyömbérek családjába tartozik), citromfű, római kömény, koriander gyökér, zöld borsszem, só, garnélarák pástétom, és lime héj.
A sárga curry paszta pedig a kurkumától kapja színét. A paszták előnye az, hogy már minden szükséges fűszert tartalmaznak, ezért egy-egy evőkanálnyi is elég az ételek fűszerezéséhez, hiszen a legkisebb mennyiség is igen erős.