Ez egy olyan étel, amivel vegán bloggerünk, Nagy Zita (Zizi kalandjai) egy kemény Bikram jóga óra után is tudja pótolni a kalóriákat. Igen, egy saláta is képes lehet erre - mivel a quinoa fehérjében nagyon gazdag.
A quinoa egy „ál-gabonaféle”, ami Dél-Amerikából származik. Nincs benne glutén, és más gabonafélékkel összehasonlítva kevesebb szénhidrátot és több élelmi rostot, valamint több fehérjét tartalmaz, ezenkívül lúgosító hatású. Ezt a tápláló, de mégis alacsonyabb szénhidrát- és kalória tartalmú alapanyagot sokoldalúan építhetjük be az étkezésünkbe: párolva, melegen köretként vagy akár teljes értékű vegán fogásként, míg hidegen salátákban fogyaszthatjuk.
Egy fontos lépésre érdemes odafigyelni, ha quinoával főzünk: a kis, kerek magok felszínén növényi szaponinok vannak, ami kesernyés ízt adhat az ételnek, ha nem távolítjuk el megfelelően. Többször váltott, bő vizes mosás, vagy kb. 30 perces áztatás viszont eltávolítja ezt a réteget.
A mosás után egy edényben pörköljük meg egy kicsit a magokat közepes lángon, amíg ki nem száradnak és nem érezzk az illatukat. Ezután adjuk hozzá a vizet és a fűszereket, forraljuk fel, majd fedjük le és főzzük, amíg a víz elpárolog.
Marokkói quinoa saláta
Hozzávalók 2 főre:
– 2 kisebb cukkini, vékony (kb. 3 mm vastag) kör szeletekre vágva
– 1 kisebb padlizsán, vékony (kb. 3 mm vastag) kör szeletekre vágva
– 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
– 1 bögre quinoa
– 1/2 citrom frissen facsart leve
– 2 teáskanál fahéj
– 6 szál koriander, levelei felaprítva
– 6 szál menta, levelei felaprítva
– 2 evőkanál mazsola
– 1 bögre mandula, mandulaszemek hosszában félbe vágva
– 2 db avokádó, meghámozva, kimagozva, felkockázva
– 4 szál újhagyma, felaprítva
– só, bors
– olívaolaj
Elkészítése:
A felkarikázott cukkinit és padlizsánt grill serpenyőben vagy sütőpapírral bélelt tepsiben süssük meg (kb. 170 fokos sütőben). Pirítsuk mindkét oldalukon kb. 3-4 percig. Tegyük a megpirult szeleteket egy tálba, szórjuk meg a fokhagymával, sóval, borssal, locsoljuk meg 4 evőkanál olívaolajjal és tegyük félre.
A hosszában félbe vágott mandulát száraz serpenyőben pirítsuk meg kb. 8 perc alatt. Sózzuk meg és tegyük félre.
Közben az egy bögre quinoát kétszeres mennyiségű sós vízben, a fahéjat is hozzáadva főzzük meg 10-15 perc alatt, a fentiek alapján. Öntsük rá a citromlevet, adjuk hozzá a mazsolát, a felaprított koriandert, mentát és villával jól keverjük át, majd tegyük félre.
Vegyünk elő kis tálkákat és tegyünk mindegyikbe egy-egy adagot a quinoából, a marinált cukkiniből és padlizsánból, az újhagymából, az avokádóból és a sós mandulából. Locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal és tálaljuk citrommal.