AJÁNLÓ
 
09:00
2015. 06. 29.
A quinoa nem véletlenül az egyik legnépszerűbb gabonaféle. Nincs benne glutén, és más gabonafélékkel...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2015. 06. 29.
Nem biztos, hogy egy rohanós, hétköznapi reggelire fogjuk elkészíteni, de ha van rá időnk,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2015. 06. 29.
Januárban különösen nehéz a "mi legyen ma este a vacsora?" kérdésre válaszolni. Jó lenne tartani...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2015. 06. 29.
Nyakunkon a Halloween, és van egy jó hírünk: nem kell tovább kutatnotok sütőtökös receptek...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2015. 06. 29.
Előző cikkünkben bemutattuk az édeskömény izgalmas konyhai felhasználási lehetőségeit....
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Ez egy olyan étel, amivel vegán bloggerünk, Nagy Zita (Zizi kalandjai) egy kemény Bikram jóga óra után is tudja pótolni a kalóriákat. Igen, egy saláta is képes lehet erre - mivel a quinoa fehérjében nagyon gazdag.

A quinoa egy „ál-gabonaféle”, ami Dél-Amerikából származik. Nincs benne glutén, és más gabonafélékkel összehasonlítva kevesebb szénhidrátot és több élelmi rostot, valamint több fehérjét tartalmaz, ezenkívül lúgosító hatású. Ezt a tápláló, de mégis alacsonyabb szénhidrát- és kalória tartalmú alapanyagot sokoldalúan építhetjük be az étkezésünkbe: párolva, melegen köretként vagy akár teljes értékű vegán fogásként, míg hidegen salátákban fogyaszthatjuk.

Egy fontos lépésre érdemes odafigyelni, ha quinoával főzünk: a kis, kerek magok felszínén növényi szaponinok vannak, ami kesernyés ízt adhat az ételnek, ha nem távolítjuk el megfelelően. Többször váltott, bő vizes mosás, vagy kb. 30 perces áztatás viszont eltávolítja ezt a réteget.

A mosás után egy edényben pörköljük meg egy kicsit a magokat közepes lángon, amíg ki nem száradnak és nem érezzk az illatukat. Ezután adjuk hozzá a vizet és a fűszereket, forraljuk fel, majd fedjük le és főzzük, amíg a víz elpárolog.

Marokkói quinoa saláta

 

Hozzávalók 2 főre:
– 2 kisebb cukkini, vékony (kb. 3 mm vastag) kör szeletekre vágva
– 1 kisebb padlizsán, vékony (kb. 3 mm vastag) kör szeletekre vágva
– 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
– 1 bögre quinoa
– 1/2 citrom frissen facsart leve
– 2 teáskanál fahéj
– 6 szál koriander, levelei felaprítva
– 6 szál menta, levelei felaprítva
– 2 evőkanál mazsola
– 1 bögre mandula, mandulaszemek hosszában félbe vágva
– 2 db avokádó, meghámozva, kimagozva, felkockázva
– 4 szál újhagyma, felaprítva
– só, bors
– olívaolaj

Elkészítése:

A felkarikázott cukkinit és padlizsánt grill serpenyőben vagy sütőpapírral bélelt tepsiben süssük meg (kb. 170 fokos sütőben).  Pirítsuk mindkét oldalukon kb. 3-4 percig. Tegyük a megpirult szeleteket egy tálba, szórjuk meg a fokhagymával, sóval, borssal, locsoljuk meg 4 evőkanál olívaolajjal és tegyük félre.

A hosszában félbe vágott mandulát száraz serpenyőben pirítsuk meg kb. 8 perc alatt. Sózzuk meg és tegyük félre.

Közben az egy bögre quinoát kétszeres mennyiségű sós vízben, a fahéjat is hozzáadva főzzük meg 10-15 perc alatt, a fentiek alapján. Öntsük rá a citromlevet, adjuk hozzá a mazsolát, a felaprított koriandert, mentát és villával jól keverjük át, majd tegyük félre.

Vegyünk elő kis tálkákat és tegyünk mindegyikbe egy-egy adagot a quinoából, a marinált cukkiniből és padlizsánból, az újhagymából, az avokádóból és a sós mandulából. Locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal és tálaljuk citrommal.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog