AJÁNLÓ
 
07:30
2014. 09. 22.
Egy nagyon könnyen elkészíthető, abszolút kezdő konyhatündérek számára is bevethető receptet...
A bejegyzés folyatódik
 
07:30
2014. 09. 22.
Valójábannemis mexikói, hanem egy Tex Mex fogást ajánlunk a csípősen hideg estékre, a Húsmentes...
A bejegyzés folyatódik
 
07:30
2014. 09. 22.
Nem gondoltuk volna, hogy már ilyenkor melegítő levest készítünk, de az időjárás miatt...
A bejegyzés folyatódik
 
07:30
2014. 09. 22.
Bár úgy tűnik, egy kicsit korábban köszönt be az idén a kora ősz, a nyár végi esték még...
A bejegyzés folyatódik
 
07:30
2014. 09. 22.
Ha a kánikulában semmi másra nem tudtok gondolni, csak a fagyira és a dinnyére, de már nagyon...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Előző cikkünkben bemutattuk az édeskömény izgalmas konyhai felhasználási lehetőségeit. Ez az egzotikusnak tűnő, zellerrokon gumó a kecskesajtos grillszendvics után most egy őszi, grillezett, meleg salátába kerül. Kitűnő egytálétel, gyors, könnyen szállítható ebéd vagy vacsora.

Ősztől kora tavaszig piacokon és szupermarketekben is hozzájuthatunk a friss édesköménygumóhoz. A szegényesebb téli zöldségkínálatban izgalmas alapanyagként kerülhet a tányérunkra. Minél világosabb színű, ép külsejű, kisebb gumókat válasszunk, amiknek a gumó végén elágazó szárai és apró levélkéi friss zöld színűek. Az egész gumó 3-4 napig hűvös helyen eltartható, utána elkezd sárgulni és fokozatosan veszít aromájából.

Előkészítéskor a gumó alját és tetejét le kell vágni és a külső burkot lefejteni. Ezután félbe vágni, majd a további felhasználásnak megfelelően szeletelni, kockákra vágni. A gumó közepén egy kis torzsa található, ha ennek egy részét meghagyjuk, akkor a szeletelés során egyben maradnak a rétegek, sütéskor, pároláskor ezzel is lehet játszani. A gumó felső részéből kiinduló szár-részek és a kapor-szerű levelek is felhasználhatók, ezekkel a kész ételeket díszíthetjük, ízesíthetjük.

További édesköményfőzési tippjeinket előző cikkünkben olvashatjátok

Ebben az őszies meleg salátában quinoával, éppen most érő törökmogyoróval és körtével párosítottuk. Ha nincs otthon quinoátok, használhattok helyette nyugodtan kölest is. (A köles szintén gluténmentes.) 

A quinoa egy gluténmentes gabona, ami valójában nem is gabona, hanem egy libatopfélékhez tartozó növény magja, melyet már a régi Peruban is ismertek. Magas fehérje tartalma miatt érdemes minél többet fogyasztani belőle (főleg a vegetáriánusoknak, vegánoknak). Tartalmazza az összes aminosavat (fehérjemolekulák építőkövei, ezért fontos az élővilág számára) és gazdag lizinben (fehérjében megtalálható 20 aminosav egyike). A quinoa kiváló vas-, magnézium-, E-vitamin-, kálium- és rostforrás is egyben. (Forrás + még több quinoás recept: szerzőnk, Zizi kalandjai)

Quinoás sült édeskömény-saláta

Hozzávalók (kb. két főre):
1 édeskömény gumó
1 körte
2 evőkanál olívaolaj
só, frissen őrölt bors
2,5 dl quinoa
5 dl zöldség alaplé, vagy víz
1 marék törökmogyoró

Az öntethez:
fél narancs frissen facsart leve
1 teáskanál mustár
1 teáskanál cukor
csipet só
1 dl olívaolaj

A quinoát váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük. Lábasba tesszük, közepes tűzön kevergetve megszárítjuk, de nem pirítjuk. Felöntjük az alaplével, vagy vízzel, sózzuk. Erős lángon felforraljuk, majd a legalacsonyabb hőfokon, fedő alatt 12-15 perc alatt puhára főzzük.

Az édesköményt két végét levágjuk, félbe vágjuk, nem túl vékonyra felszeleteljük. A torzsáját ne vágjuk ki, hogy a szeletek egyben maradjanak. A körtét megmossuk, félbe vágjuk, magházát kivágjuk, szintén nem túl vékonyan felszeleteljük. Egy tűzálló tálba két evőkanál olívaolajat öntünk, rászórjuk az édeskömény és a körtét, sózzuk, borsozzuk és jól átforgatjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 15-20 percig sütjük, amíg megpuhulnak és enyhe színt kapnak. Közben egy darab alufólián sütőbe tesszük a mogyorót is, 10 perc alatt megpirítjuk. Hűlni hagyjuk, majd durvára daraboljuk.

A narancsléből és a többi hozzávalóból sűrű öntetet keverünk.

A megsült édesköményt és körtét összekeverjük a főtt quinoával. Meglocsoljuk az öntettel, jól átforgatjuk. Végül megszórjuk a pirított mogyoróval.

Édesköményes-kecskesajtos grillszendviccsel együtt is elkészíthetitek.

A cikket Kósa Gabriella, a Rakottkert blog szerzője írta.

A 100fok szakmai mentora a Makifood Főzőiskola
Kurzusjelentkezés és információ itt.

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog