Bár úgy tűnik, egy kicsit korábban köszönt be az idén a kora ősz, a nyár végi esték még mindig tökéletesek a grillpartikhoz. Folytatjuk grillezős sorozatunkat, és ezúttal a japán grillkonyhákba teszünk egy kis virtuális kiruccanást. Aki szeretne egy kicsit változtatni a megszokott ízeken, mindenképp próbálja ki a csirkenyárs japán verzióját, a jakitorit!
kép: flickr.com - calltheambulance
Jakitorinak nevezik a nyárson grillezett ételeket, azokat is, amelyek nem baromfiból készültek. Hagyományosan a közösségi helynek is beillő jakitori éttermekben (jakitori-ja) szolgálják fel őket.
Nemcsak csirkehús-kockák és csirke belsőségek kerülnek a bambusznyársakra, kedvelta grillezett marhanyelv, a tofu és a baconbe csavart spárga is.
Mi most maradunk a csirkénél, ami különleges szószt kap.
Jakitori csirke
Hozzávalók 8 saslikhoz:
3-4 felső csirkecomb, kicsontozva és falatokra vágva
2-3 zöldhagyma, a fehér részük 4-5 cm-es darabokra vágva
0,6 dl szójaszósz
0,6 dl mirin
1 ek cukor
A szósz elkészítése:
1/2 csésze szojaszosz ( 0,6 dl)
1/2 csésze mirin ( 0,6 dl)
1 evőkanál cukor
kép: flickr.com - Matheu Thouvenin
A csirke elkészítése:
Forraljuk fel a keveréket egy kis lábosban, majd vegyük lejjebb a lángot és sűrítsük 2/3-ára a szószt.
Tűzzük a csirke és hagymadarabokat nyársra felváltva. Grillezés közben ecsettel kenegessük a szósszal és süssük készre a nyársat.
Fontos, hogy sütés közben folyamtosan forgassuk, mert a szójaszósz könnyen megég.(Sütőben is elkészíthetjük grill fokozaton, ebben az esetben adjunk egy kevés keményítőt a szószhoz).
További grillreceptek, tippek:
Grillezett őszibarack mascarponéval és dióval
Zöldségek és gyümölcsök a rácson
És végül egy kis segítség a borválasztáshoz itt.