Vöröslencse. Táplál és melegít. Mindkét hatásra szükségünk lehet a mostanában jellemző hidegebb napokon. A vörös lencse már csak azért is az egyik legjobb választás, mert igen gazdag nyomelemekben, különösen magnéziumban, vasban. Javítja tehát az immunitást, mellesleg az anyagcserénket is. Ráadásul még csak be sem kell áztatni főzés előtt. Mi kellhet még?
Variáció 1. Vöröslencse és körteragu csirkével
Hozzávalók:
- 2 csésze vöröslencse, megmosva
- 1 fej vöröshagyma, felkockázva
- 1 szál sárgarépa felkockázva
- 1 zeller, felkockázva
- 1 babérlevél
- 1 kaukkfű ág
- 1-2 kiskanál kömény
- só és bors
- petrezselyem felaprítva
- 3 felső csirkecomb, kicsontozva, felkockázva (tartsd meg a csontokat)
- zöldség-vagy csirkeleves alap
- 1 körte, apróra kockázva
- olívaolaj sütéshez
Elkészítés:
Forrósíts olajat egy serpenyőben és párold benne kicsit a mirepoix-t (hagyma, zeller, sárgarépa). Add hozzá a csirkecsontot es főzd további 2 percig. Add hozzá a vöröslencsét, a fűszereket, a levesalapot es forrald fel őket, majd vedd lejjebb a lángot. Főzd, míg a lencse megpuhul es közvetlenül tálalás előtt vedd ki a csontokat és keverd bele a felkockázott körtét.
A csirkecomb elkészítése:
Töröld szárazra a csirkecombot. Sózd és borsozd meg mindkét oldalát. Forrósíts fel egy panini serpenyőt és süsd a bőrös résszel lefelé, míg barna és ropogós nem lesz. Hintsd meg őrölt köménnyel, vágd falatnyi csíkokra és tálald a lencseragu tetején. Díszítsd aprított petrezselyemmel.
Variáció 2. Vöröslencse fetagombócokkal
Hozzávalók a fetagombóchoz:
- 2 db tojás
- 125 g fetasajt
- 1 evőkanál petrezselyem
- 1 csésze zsemlemorzsa
- 2 evőkanál tej és még egy kevés, ha szükséges
- bors
- sütéshez szabadon választott olaj
Elkészítés:
Az előző ételből hagyd ki a csirkét. Helyezz minden hozzávalót a robotgépbe es keverd őket, míg egyenletes keverékké állnak össze. Formálj kis labdákat belőlük, kisebb tojás nagyságúakat. Melegíts nagyon kevés olajat egy serpenyőben, és süsd a labdákat közepes lángon, míg enyhén megbarnul a külsejük.
röslencvö