Klasszikus, indonéz étel, amely garantáltan feldobja a hűvös estéket.
A satay mogyorószósz a közhiedelemmel ellentétben nem thai eredetű, hanem malajziában és Indonézában kell keresni a gyökereit. Ráadásul sok helyen az Amerikában nagyon kedvelt mogyoróvajjal készítik, aminek nem sok köze van az autentikus recepthez. Délkelet-Ázsiában igazi pirított mogyoróval készül a satay, amit megőrölnek, majd összekevernek a többi hozzávalóval. Az íze kevésbé markáns, mint a mogyoróvajas változatnak, és sokkal összetettebb ízvilágot adnak a felhasznált fűszerek.
Forrás: flickr.com - Amir Rashid
Csirke satay
4-5 csirkecomb, kicsontozva
4 evőkanál shoyu
4 evőkanál víz
4 fej fokhagyma összetörve
1 teáskanál méz
Hozzávalók a mogyorószószhoz:
1 hagyma felvágva
egy 2 cm-es friss gyömbérdarab
1 fej fokhagyma
1 teáskanál chili
1 evőkanál barnacukor
100 gramm pirított mogyoró
olaj
3/4 csésze kókusztej
1 citrom leve
só és bors
Elkészítése:
Vágd a csirkemelleket nagy kockákra és pácold a keverékben nagyjából 30 percig.
Húzd kis nyársra a kockákat és grillezd meg őket.
Ezalatt helyezd a hagymát, a gyömbért, a fokhagymát, a chilit, a barnacukrot és a mogyorót a turmixgépbe és keverd őket addig, míg sima pasztát kapsz, folyamatosan adagolva hozzá egy kevés olajat. Öntsd ki a turmixgépből egy kis lábosba és melegítsd szinte forrásig. Lassan add hozzá a kókusztejet és egy keveset a pácléből, egy habverő segítségével keverd simára. Javíts az ízén, ha szükséges és add hozzá a citromlevet a szószhoz közvetlenül tálalás előtt.
Ha szeretsz grillezni, próbáld ki a Jakitori csirkét is, ami a japán grillkonyha egyik kedvenc fogása!