Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Hideg ellen: ütős mexikói 

Valójábannemis mexikói, hanem egy Tex Mex fogást ajánlunk a csípősen hideg estékre, a Húsmentes Hétfő hagyományára való tekintettel vegetáriánus változatban. A Tex Mex a "Texan and Mexican" (texasi és mexikói) szavak rövidítése. Egy regionális, Texasban és Arizonában elterjedt konyhát jelent, ami a mexikói gasztronómiából ered, de az elmúlt pár száz évben teljesen átalakult, mesélte Alec Dean, a Makifood főzőiskola korábbi oktatója.

A jellemző alapanyagok a marhahús, a kukorica, a rizs, a bab és a paradicsom. A fogások általában cheddar sajttal és sok szósszal készülnek, és az ételek extrémen csípősek lehetnek a különféle paprikáknak - pl. jalapeno - köszönhetően.

tex mex mekikói chimichanga vegetáriánus tortilla cheddar recept vega húsmentes hétfő

forrás: Flickr.com - APurri112

A chimichanga,amiből most egy vegetáriánus változat receptje következik, tulajdonképpen egy töltött, átsütött burritót jelent.

Vegetáriánus chimichanga reszelt cheddar sajttal, paradicsommal, avokádóval

Vegetáriánus tortilla mexikói módra

Más néven az enchilada, ami egy hagyományos mexikói étel elnevezése. Ez a gyakorlatban töltött tortilla tekercset jelent, amit általában chili szósszal öntenek le. A tölteléket hol marhahúsból, hol csirkéből, hol pedig különböző zöldségekből variálják. Maki Chef ajánlata most az enchilada egyik vegetáriánus verziója. Ettől még az ízvilág persze javában Mexikót idézi!

mexikó tortilla vegetáriánus bab

Enchilada spenóttal, feketebabbal és kölessel

Hozzávalók a sült paprika szószhoz:

- 3-4 db piros kaliforniai paprika

- 1/2 fej vöröshagyma kockákra vágva

- 1/2 doboz paradicsomkonzerv

- 1 kiskanál őrölt kömény

- 1/2 kiskanál koriander

- 1 kiskanál fokhagymapor, vagy egy nagyobb gerezd fokhagyma

- 1/4 kiskanál chilipor

- só és bors

 

Hozzávalók az enchiladához:

- 8 búza- vagy kukoricatortilla

- 2 csésze főtt fekete bab

- 2 csésze főtt köles

- 1 csésze reszelt kemény sajt (parmezán vagy romano)

- egy kevés felszeletelt jalapeno paprika (ízlés szerint)

- 2 csésze aprított spenót (vagy bébispenót egészben)

- só és bors

- olaj a tepsi kikenéséhez

 

Elkészítés:

Helyezzük a paprikákat a tűzhely gázrózsája köré egymásnak támasztva, és süssük őket addig, amíg a héjuk megfeketedik. Tegyük őket egy tálba, és fedjük be szorosan fóliával, hogy a gőzben a paprika héja jól megpuhuljon. Ezután óvatosan húzzuk le a paprika héját (használjunk hozzá kesztyűt). Helyezzük a szósz összes hozzávalóját a robotgépbe, és dolgozzuk simává (paradicsommártás állagúvá). Javítsunk az ízén, ha szükséges.

Kevés olajjal kenjünk ki egy magas falú tepsit. Merjünk egy kevés sültpaprika szószt az aljára, és oszlassuk el egyenletesen. Serpenyőben egyesével melegítsük át a tortillalapokat, és még forrón töltsük meg mindegyiket a fekete babbal, a kölessel, a spenóttal és egy kevés reszelt sajttal. Tekerjük fel őket, és helyezzük egymás mellé a tepsibe.

Öntsük a maradék szószt a tetejükre, hogy egyenletesen befedje őket. Tegyünk rájuk jalapenoszeleteket, majd szórjuk meg az egészet reszelt sajttal. Tegyük előmelegített sütőbe 180 fokra. Süssük, amíg a sajt megolvad és enyhén megpirul.

 

 

Nem gondoltuk volna, hogy már ilyenkor melegítő levest készítünk, de az időjárás miatt nagyon jól fog esni egy kis csilis-paradicsomos, pikáns étel. Akkor irány Mexikó, ha már itt egyelőre le kell mondanunk a melegről!

A mexikói, texasi, rövidített nevén tex-mex konyha egyik kedvelt fogása ez a tartalmas leves, dúsan megpakolva fűszerekkel, hússal - ami lehet bármilyen maradék sült is -, sajttal, avokádóval és a sűrítőként és levesbetétként is használt tortillával. Nagyon finom, gazdag ízű leves, származási helyét nem meghazudtoló módon természetesen csípős is.

Egy csirkés és egy vega leve receptjét is megtaláljátok a posztban.

Tortilla leves 1. - fetával

tortilla leves mexikói étel melegítő étel feta cheddar paradicsom recept csili csirke

Forrás: flickr.com - Meal Makeover Mums

A házi tortillakészítésről sokan azt gondolják, mission impossible, mert az eredmény úgyis valami száraz, túlságosan is ropogós tészta lesz. Pedig egy jó recepttel és néhány trükkel otthon is szuper tortillákat lehet sütni, amelyek még a boltinál is ízletesebbek.

Az pedig, hogy milyen töltelék kerül bele, vegán, vega, vagy húsimádó lesz a végeredmény, már ízlés és étrend kérdése. Tehetettek bele babot, rizst, friss salátát, pulykamellet, grillzöldséget - bármit, amit találtok a hűtőben.

Colors In The Kitchen guacamoléval (avokádószósszal), tejfölös lila hagymás uborkasalátával és cajun fűszeres csirkével készíti, kiindulásnak nagon jó!

Tortilla, guacamole, fűszeres csirke

A mexikói, texasi, rövidített nevén tex-mex konyha egyik kedvelt fogása ez a tartalmas leves, dúsan megpakolva fűszerekkel, hússal – ami lehet bármilyen maradék sült is -, sajttal, avokádóval és a sűrítőként és levesbetétként is használt tortillával. Nagyon finom, gazdag ízű leves, származási helyét nem meghazudtoló módon természetesen csípős is. Az eredeti változatokban helyspecifikus chilipaprikát használnak hozzá, ebben a receptben az itthon könnyen beszerezhető cayenne-bors biztosítja a csípősséget. Rakottkert receptje.
Mexikói tortillaleves
Hozzávalók (6-8 személyre):
- 1 csirkemell
- 6-8 db kukorica-tortilla
- 6 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- 2 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- fél teáskanál cayenne bors
- 1 doboz darabolt, hámozott konzerv paradicsom
- 1 és fél liter csirke alaplé
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál só
- 1 puha, érett avokádó
- friss korianderlevél és/vagy újhagyma
- 1 lime, vagy citrom
- 10 dkg zsíros sajt (eidami, cheddar) reszelve

Elkészítés:
A csirkemellet két félbe vágjuk, sózzuk, borsozzuk, meghintjük egy kis őrölt római köménnyel, megkenjük egy evőkanál olajjal. Előmelegített, forró sütőbe tesszük, 20 percig sütjük.
  
A tortillákat darabokra tépjük, vagy csíkokra vágjuk. Egy fazékban felforrósítjuk az olajat és két részletben aranybarnára pirítjuk benne a tortilla-darabokat. Szűrőkanállal konyhai papírtörlőre szedjük.
  
A visszamaradt olajra tesszük a kockákra vágott hagymát és alacsony lángon puhára pároljuk. 
  
Hozzáadjuk a felaprított hagymát és a fűszereket. Egy-két percig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a paradicsomot, a babérlevelet, 2-3 darabka pirított tortillát és a sót. Fedő nélkül, közepes lángon 30 percig főzzük.
Közben a csirkemellet villával darabokra szedjük. A megfőtt levesből kiszedjük a babérleveleket, majd botmixerrel pürésítjük.  Visszatesszük a tűzre, belekeverjük a csirkemellet, még egy-két percig főzzük. Belekeverjük a megpucolt, kockákra vágott avokádót.
«
12

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog