A házi tortillakészítésről sokan azt gondolják, mission impossible, mert az eredmény úgyis valami száraz, túlságosan is ropogós tészta lesz. Pedig egy jó recepttel és néhány trükkel otthon is szuper tortillákat lehet sütni, amelyek még a boltinál is ízletesebbek.
Az pedig, hogy milyen töltelék kerül bele, vegán, vega, vagy húsimádó lesz a végeredmény, már ízlés és étrend kérdése. Tehetettek bele babot, rizst, friss salátát, pulykamellet, grillzöldséget - bármit, amit találtok a hűtőben.
Colors In The Kitchen guacamoléval (avokádószósszal), tejfölös lila hagymás uborkasalátával és cajun fűszeres csirkével készíti, kiindulásnak nagon jó!
Tortilla, guacamole, fűszeres csirke
Hozzávalók (6 darabhoz):
Lap (6 db. kb. 25 cm-es):
100 g kukoricaliszt (nem dara)
200 g (tönköly) finomliszt
1 kk só
2 ek. olívaolaj
nagyjából 180 ml langyos víz (a víz mennyisége a liszttől is függ, több kevesebb is kellhet)
Uborkasaláta:
2 kígyóuborka
2 lila hagyma
5 ek. olívaolaj
6-7 ek. zsíros tejföl
só
Guacamole:
2 avokádó
1 kis csokor koriander
1 pici fej vöröshagyma
1 lime leve
só
Hús:
1 csirkemellfilé + 2 felső comb (tanyasi)
só
egy kevés olívaolaj
2-2.5 tk. cajun fűszerkeverék
Tálaláshoz friss koriander és esetleg reszelt sajt
Elkészítése:
1) A húshoz a csirkét sózom, cajunnal megfűszerezem és locsolok rá pár csepp olajat. Sütőben 200 fokon nagyjából 20-25 perc alatt átsütöm.
2) A tortillalapokhoz a liszteket összekeverem a sóval, olajjal és a vízzel. Egy viszonylag kemény tésztát kapok (tehát egyáltalán nem kalács vagy kenyér állagú). Lefedve hagyom 10 percet pihenni.
3) Ezalatt elkészítem az uborkasalátát. A megmosott zöldségeket felaprítom, sózom, adok hozzá olívaolajat, majd nagyjából 6-7 ek. tejfölt (uborka méretétől függően kellhet több kevesebb tejföl, azért legyen jó tejfölös).
4) Megsütöm a tortillalapokat. A tésztát hat részre osztom és lisztezett felületen a lehető legvékonyabbra kinyújtom (1-2 mm). Egy palacsintasütőt felhevítek (szárazon, nem kell bele olaj) és egyenként megsütöm a "palacsintákat". Mindkét oldala nagyjából 1-2 perc alatt készül el.
5) Egy tiszta konyharuhát bevizezek, majd alaposan kicsavarok, de még maradjon azért jó nedves. A megsült lapokat ebben érdemes tárolni fogyasztásig, mert akkor nem száradnak ki. (Ha másnapra is marad, akkor jól záródó dobozban a hűtőben tartom, tálaláskor ecsettel kissé bevizezem és serpenyőben melegítem fel).
6) Ha a hús megsült, akkor apró kockákra vágom, ha szükséges még adok hozzá cajunt, sót és én még serpenyőben egy kevés olívaolajon átmelegítem (nem sütöm sokáig).
7) A guacamole készüljön el a legvégén, csak tálaláskor, hogy nehogy megbarnuljon az avokádó. A puha avokádót villával összetöröm, hozzáadom a lime levét, a nagyon apróra vágott hagymát és koriandert (a szárát is érdemes belevágni), végül pedig sózom.
Nem maradt más hátra, mint összeállítani és megenni. Minden lapra kerüljön bőven guacamole, a tejfölös uborkasalátából és a húsból is. Végül pedig még megszórom korianderrel.
Ha kedvet kaptatok a mexikói konyhához, próbáljátok ki ezeket a tápláló, izgalmas recepteket is!
Quesadilla cukkinivel és babbal - avagy a mexikói melegszendvics
Taco és quesadilla fekete babbal és guacamoléval
