Más néven az enchilada, ami egy hagyományos mexikói étel elnevezése. Ez a gyakorlatban töltött tortilla tekercset jelent, amit általában chili szósszal öntenek le. A tölteléket hol marhahúsból, hol csirkéből, hol pedig különböző zöldségekből variálják. Maki Chef ajánlata most az enchilada egyik vegetáriánus verziója. Ettől még az ízvilág persze javában Mexikót idézi!
Enchilada spenóttal, feketebabbal és kölessel
Hozzávalók a sült paprika szószhoz:
- 3-4 db piros kaliforniai paprika
- 1/2 fej vöröshagyma kockákra vágva
- 1/2 doboz paradicsomkonzerv
- 1 kiskanál őrölt kömény
- 1/2 kiskanál koriander
- 1 kiskanál fokhagymapor, vagy egy nagyobb gerezd fokhagyma
- 1/4 kiskanál chilipor
- só és bors
Hozzávalók az enchiladához:
- 8 búza- vagy kukoricatortilla
- 2 csésze főtt fekete bab
- 2 csésze főtt köles
- 1 csésze reszelt kemény sajt (parmezán vagy romano)
- egy kevés felszeletelt jalapeno paprika (ízlés szerint)
- 2 csésze aprított spenót (vagy bébispenót egészben)
- só és bors
- olaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
Helyezzük a paprikákat a tűzhely gázrózsája köré egymásnak támasztva, és süssük őket addig, amíg a héjuk megfeketedik. Tegyük őket egy tálba, és fedjük be szorosan fóliával, hogy a gőzben a paprika héja jól megpuhuljon. Ezután óvatosan húzzuk le a paprika héját (használjunk hozzá kesztyűt). Helyezzük a szósz összes hozzávalóját a robotgépbe, és dolgozzuk simává (paradicsommártás állagúvá). Javítsunk az ízén, ha szükséges.
Kevés olajjal kenjünk ki egy magas falú tepsit. Merjünk egy kevés sültpaprika szószt az aljára, és oszlassuk el egyenletesen. Serpenyőben egyesével melegítsük át a tortillalapokat, és még forrón töltsük meg mindegyiket a fekete babbal, a kölessel, a spenóttal és egy kevés reszelt sajttal. Tekerjük fel őket, és helyezzük egymás mellé a tepsibe.
Öntsük a maradék szószt a tetejükre, hogy egyenletesen befedje őket. Tegyünk rájuk jalapenoszeleteket, majd szórjuk meg az egészet reszelt sajttal. Tegyük előmelegített sütőbe 180 fokra. Süssük, amíg a sajt megolvad és enyhén megpirul.