Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Tökéletes chili con carne

Rengeteg készítik el, a gasztrokritikusok szerint azonban az emberek vagy nem tudják, hogy milyen az eredeti mexikói étel, vagy nem is igazán érdekli őket. A chili con carne jelentése chilis hús, mára valóban többféle elkészítési módja ismert. Következzen az egyik legízletesebb európai változat. A nyári napokat már a hétvégén felváltja a hűvösebb időjárás, nem árt készülni egy laktató és népszerű egytálétellel. mexikói egytálétel chili con carne

Hozzávalók

- 2 evőkanál olívaolaj

- 2 fej vöröshagyma, felaprítva

- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva

- 250 g darált marhahús

- 1 konzerv paradicsom (püré)

- 1 konzerv vörösbab, leszűrve, lecsöpögtetve

- 1 konzerv kukorica

- 3 db paradicsom, felkockázva

- 2 db piros chili paprika (szárított is jó)

- 1 teáskanál őrölt kömény

- 1 teáskanál őrölt koriander

- egy kevés Worchester szósz

- só, frissen őrölt bors

- 1 nagy csokor koriander, felaprítva

 

Elkészítés: 

Hevítsünk olajat egy nagy serpenyőben, dinszteljük meg a vöröshagymát és a fokhagymát. Tekerjük feljebb a lángot, adjuk hozzá a darált marhahúst. Főzzük, amíg megbarnul és fakanállal nyomkodjuk kisebb darabokra.
Keverjük bele a paradicsomszószt, a paradicsomot, a chilit, az őrölt koriandert, köményt és a Worchester szószt. Sózzuk és borsozzuk, majd fedővel a tetején főzzük közepes láng felett kb. 50-60 percig, alkalmanként kevergetve, amíg sűrű szósszá fő össze.
Ekkor adjuk csak hozzá a babot, a kukoricát, valamint a friss koriandert. Főzzük további 10 percig fedő nélkül. Ha szükséges, a végén még ízesítsük. Tálaljuk főtt rizzsel, vagy ahogy Mexikóban szokás: tortillával.

 

 

Vegetáriánus tortilla mexikói módra

Más néven az enchilada, ami egy hagyományos mexikói étel elnevezése. Ez a gyakorlatban töltött tortilla tekercset jelent, amit általában chili szósszal öntenek le. A tölteléket hol marhahúsból, hol csirkéből, hol pedig különböző zöldségekből variálják. Maki Chef ajánlata most az enchilada egyik vegetáriánus verziója. Ettől még az ízvilág persze javában Mexikót idézi!

mexikó tortilla vegetáriánus bab

Enchilada spenóttal, feketebabbal és kölessel

Hozzávalók a sült paprika szószhoz:

- 3-4 db piros kaliforniai paprika

- 1/2 fej vöröshagyma kockákra vágva

- 1/2 doboz paradicsomkonzerv

- 1 kiskanál őrölt kömény

- 1/2 kiskanál koriander

- 1 kiskanál fokhagymapor, vagy egy nagyobb gerezd fokhagyma

- 1/4 kiskanál chilipor

- só és bors

 

Hozzávalók az enchiladához:

- 8 búza- vagy kukoricatortilla

- 2 csésze főtt fekete bab

- 2 csésze főtt köles

- 1 csésze reszelt kemény sajt (parmezán vagy romano)

- egy kevés felszeletelt jalapeno paprika (ízlés szerint)

- 2 csésze aprított spenót (vagy bébispenót egészben)

- só és bors

- olaj a tepsi kikenéséhez

 

Elkészítés:

Helyezzük a paprikákat a tűzhely gázrózsája köré egymásnak támasztva, és süssük őket addig, amíg a héjuk megfeketedik. Tegyük őket egy tálba, és fedjük be szorosan fóliával, hogy a gőzben a paprika héja jól megpuhuljon. Ezután óvatosan húzzuk le a paprika héját (használjunk hozzá kesztyűt). Helyezzük a szósz összes hozzávalóját a robotgépbe, és dolgozzuk simává (paradicsommártás állagúvá). Javítsunk az ízén, ha szükséges.

Kevés olajjal kenjünk ki egy magas falú tepsit. Merjünk egy kevés sültpaprika szószt az aljára, és oszlassuk el egyenletesen. Serpenyőben egyesével melegítsük át a tortillalapokat, és még forrón töltsük meg mindegyiket a fekete babbal, a kölessel, a spenóttal és egy kevés reszelt sajttal. Tekerjük fel őket, és helyezzük egymás mellé a tepsibe.

Öntsük a maradék szószt a tetejükre, hogy egyenletesen befedje őket. Tegyünk rájuk jalapenoszeleteket, majd szórjuk meg az egészet reszelt sajttal. Tegyük előmelegített sütőbe 180 fokra. Süssük, amíg a sajt megolvad és enyhén megpirul.

 

 

Nem gondoltuk volna, hogy már ilyenkor melegítő levest készítünk, de az időjárás miatt nagyon jól fog esni egy kis csilis-paradicsomos, pikáns étel. Akkor irány Mexikó, ha már itt egyelőre le kell mondanunk a melegről!

A mexikói, texasi, rövidített nevén tex-mex konyha egyik kedvelt fogása ez a tartalmas leves, dúsan megpakolva fűszerekkel, hússal - ami lehet bármilyen maradék sült is -, sajttal, avokádóval és a sűrítőként és levesbetétként is használt tortillával. Nagyon finom, gazdag ízű leves, származási helyét nem meghazudtoló módon természetesen csípős is.

Egy csirkés és egy vega leve receptjét is megtaláljátok a posztban.

Tortilla leves 1. - fetával

tortilla leves mexikói étel melegítő étel feta cheddar paradicsom recept csili csirke

Forrás: flickr.com - Meal Makeover Mums

„Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én szeretem, ha ebben a hidegben a konyhába belépve a sütőből illatozik valami. Mi sokszor ettünk reggelire héjában sült krumplit vagy édesburgonyát, így kezdtem el nézegetni és inspirálódni, hogy hova is lehetne tovább fejleszteni még ezt” – írja az Én kicsi paleokonyhám bloggere.

„Most egy sütőben sült édesburgonyát hoztam nektek, élvezem benne az ízeket, hogy az édeskés, krémes burgonya után jön egy csípős húsos réteg, amit még egy kis avokádókrém is megkoronáz. Ti hogy álltok az édesburgonyával? Nálunk még nem annyira elterjedt, mint Amerikában, így sokan talán még nem ismeritek. Főként a szubtrópusokon termesztik, de egyre többen foglalkoznak vele már itthon is, így már sok helyen fellelhető. Bár megtévesztő a neve, nem rokona a burgonyának. Rendkívül magas a C- B2- B6 és E- vitamin tartalma, viszont alacsony a koleszterin tartalma és fogyaszthatják a cukorbetegek is. Na és persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy milyen sokféleképpen felhasználható, készülhet belőle gnocchi, gofri, pürésíthető, még pitét is süthetünk belőle."

paleo édesburgonya mexikói ebéd

Édesburgonya csípős csirkés fajitassal töltve

Hozzávalók:

-6 db méretes édesburgonya

-1 csontozott csirkemell

-3 db kaliforniai paprika (1 zöld, 1 piros, 1 sárga )

-2 ek fajitas fűszerkeverék

Elkészítés:

Az édesburgonyákat jó alaposan mossuk meg, és villával szúrjuk meg párszor. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 30-40 percig, amíg puha nem lesz az összes.

Amíg a krumplink sül, vágjuk csíkokra a csirkemellet és a paprikákat. Keverjük össze az olíva olajat a fűszerkeverékkel, rakjunk bele 2 tk. Sót, majd ebbe a pácba forgassuk bele a csirkecsíkokat.

Szobahőmérsékleten hagyjuk pácolódni kb. 1 órát, ez alatt jól átjárja a fűszer. Felforrósított serpenyőben 5-10 perc alatt süssük készre csirkét. Ha kész van, szedjük ki egy tányérba és a visszamaradt zsiradékon forgassuk át a paprikát is, amíg egy kicsit megpuhul.

Végezetül rakjuk vissza hozzá a csirkét is és forgassuk össze. Már csak az avokádókrémet kell elkészítenünk. Ehhez készítsünk elő egy turmixot, vagy aprítót.

paleo édesburgonya mexikói ebéd

Hozzávalók az avokádókrémhez:

-1 db érett avokádó

-1 kis fej vöröshagyma

-2 gerezd fokhagyma

-1 ek olívaolaj

-só, bors

-1 kis csokor petrezselyem

-fél citrom leve

Elkészítés:

Vágjuk félbe az avokádót és kanalazzuk ki a belsejét. Adjunk hozzá egy félbevágott vöröshagymát, petrezselymet, fokhagymát, olajat, 1 tk. sót és 1 kk. borsot.

Ha megsült az édesburgonya, vágjuk fel hosszanti irányban, kanalazzunk bele 1-2 evőkanállal a fajitasból, majd koronázzuk meg egy kanál avokádószósszal.

A mexikói, texasi, rövidített nevén tex-mex konyha egyik kedvelt fogása ez a tartalmas leves, dúsan megpakolva fűszerekkel, hússal – ami lehet bármilyen maradék sült is -, sajttal, avokádóval és a sűrítőként és levesbetétként is használt tortillával. Nagyon finom, gazdag ízű leves, származási helyét nem meghazudtoló módon természetesen csípős is. Az eredeti változatokban helyspecifikus chilipaprikát használnak hozzá, ebben a receptben az itthon könnyen beszerezhető cayenne-bors biztosítja a csípősséget. Rakottkert receptje.
Mexikói tortillaleves
Hozzávalók (6-8 személyre):
- 1 csirkemell
- 6-8 db kukorica-tortilla
- 6 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- 2 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- fél teáskanál cayenne bors
- 1 doboz darabolt, hámozott konzerv paradicsom
- 1 és fél liter csirke alaplé
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál só
- 1 puha, érett avokádó
- friss korianderlevél és/vagy újhagyma
- 1 lime, vagy citrom
- 10 dkg zsíros sajt (eidami, cheddar) reszelve

Elkészítés:
A csirkemellet két félbe vágjuk, sózzuk, borsozzuk, meghintjük egy kis őrölt római köménnyel, megkenjük egy evőkanál olajjal. Előmelegített, forró sütőbe tesszük, 20 percig sütjük.
  
A tortillákat darabokra tépjük, vagy csíkokra vágjuk. Egy fazékban felforrósítjuk az olajat és két részletben aranybarnára pirítjuk benne a tortilla-darabokat. Szűrőkanállal konyhai papírtörlőre szedjük.
  
A visszamaradt olajra tesszük a kockákra vágott hagymát és alacsony lángon puhára pároljuk. 
  
Hozzáadjuk a felaprított hagymát és a fűszereket. Egy-két percig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a paradicsomot, a babérlevelet, 2-3 darabka pirított tortillát és a sót. Fedő nélkül, közepes lángon 30 percig főzzük.
Közben a csirkemellet villával darabokra szedjük. A megfőtt levesből kiszedjük a babérleveleket, majd botmixerrel pürésítjük.  Visszatesszük a tűzre, belekeverjük a csirkemellet, még egy-két percig főzzük. Belekeverjük a megpucolt, kockákra vágott avokádót.
«
12

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog