Nem gondoltuk volna, hogy már ilyenkor melegítő levest készítünk, de az időjárás miatt nagyon jól fog esni egy kis csilis-paradicsomos, pikáns étel. Akkor irány Mexikó, ha már itt egyelőre le kell mondanunk a melegről!
A mexikói, texasi, rövidített nevén tex-mex konyha egyik kedvelt fogása ez a tartalmas leves, dúsan megpakolva fűszerekkel, hússal – ami lehet bármilyen maradék sült is -, sajttal, avokádóval és a sűrítőként és levesbetétként is használt tortillával. Nagyon finom, gazdag ízű leves, származási helyét nem meghazudtoló módon természetesen csípős is.
Egy csirkés és egy vega leve receptjét is megtaláljátok a posztban.
Tortilla leves 1. - fetával
Forrás: flickr.com - Meal Makeover Mums
Hozzávalók:
olaj a sütéshez + 2-3 evőkanál a főzéshez
8 kukorica tortilla, csíkokra vágva, olajban megsütve közepes lángon, amíg aranybarnák lesznek
8 gerezd fokhagyma, meghámozva
2 fej vöröshagyma, saute szeletekre vágva
2 db szárított chili, kimagozva és durvára vágva
2 db paradicsomkonzerv (egész paradicsom) lével együtt
2,5 liter csirke vagy zöldség alaplé
só
180 g feta sajt, közepes kockákra vágva
1 csésze reszelt cheddar sajt
1 db avokádó, meghámozva, kimagozva és közepes kockákra vágva
2-3 db lime, kis gerezdekre vágva
Elkészítése:
Hevítsünk egy kevés olajat egy lábasban és pirítsuk meg rajta a vöröshagymát és fokhagymát, majd öntsük egy konyhai robotgépbe.
Ugyanebben a lábasban pirítsuk meg a chilit néhány másodperc alatt, majd borítsuk ki egy konyhai papírtörlőre.
Pürésítsük a hagymát, fokhagymát a paradicsomokkal, amíg sima lesz. Öntsük vissza ezt a keveréket a lábasba és főzzük közepes lángon folyamatosan kevergetve addig, amíg besűrűsödik.
Öntsük hozzá az alaplevet, ízesítsük sóval és főzzük fedővel a tetején kb. 30 percig. Ha szükséges, még ízesítsük.
Adagoljuk tálkákba az avokádót és a sajtot és szedjük rá a levest.
Tegyünk a tetejére a megsütőtt tortilla csíkokból és tálaljuk lime gerezdekkel.
Tortilla leves 2. - csirkével
Hozzávalók (6-8 személyre):
- 1 csirkemell
- 6-8 db kukorica-tortilla
- 6 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- 2 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- fél teáskanál cayenne bors
- 1 doboz darabolt, hámozott konzerv paradicsom
- 1 és fél liter csirke alaplé
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál só
- 1 puha, érett avokádó
- friss korianderlevél és/vagy újhagyma
- 1 lime, vagy citrom
- 10 dkg zsíros sajt (eidami, cheddar) reszelve
Elkészítése:
A csirkemellet két félbe vágjuk, sózzuk, borsozzuk, meghintjük egy kis őrölt római köménnyel, megkenjük egy evőkanál olajjal. Előmelegített, forró sütőbe tesszük, 20 percig sütjük.
A tortillákat darabokra tépjük, vagy csíkokra vágjuk. Egy fazékban felforrósítjuk az olajat és két részletben aranybarnára pirítjuk benne a tortilla-darabokat. Szűrőkanállal konyhai papírtörlőre szedjük.
A visszamaradt olajra tesszük a kockákra vágott hagymát és alacsony lángon puhára pároljuk.
Hozzáadjuk a felaprított hagymát és a fűszereket. Egy-két percig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a paradicsomot, a babérlevelet, 2-3 darabka pirított tortillát és a sót. Fedő nélkül, közepes lángon 30 percig főzzük.
Közben a csirkemellet villával darabokra szedjük.
A megfőtt levesből kiszedjük a babérleveleket, majd botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre, belekeverjük a csirkemellet, még egy-két percig főzzük. Belekeverjük a megpucolt, kockákra vágott avokádót.