Ha a kánikulában semmi másra nem tudtok gondolni, csak a fagyira és a dinnyére, de már nagyon unjátok a megszokott ízeket, akkor következzen három egészséges és nagyon finom recept!
Feketeszezám kókusz fagylalt kandírozott gyömbérrel (vegán)
Hozzávalók a fagylalthoz:
100 ml kókusztej
kb. 1/2 csésze kókuszkrém
1/2 csésze világos barnacukor
1/4 csésze pirított fekete szezámmag
csipet só
Hozzávalók a kandírozott gyömbérhez:
4 evőkanál friss gyömbér, julienne-re vágva
szirup (egyenlő részben víz és édesítő)
Elkészítése:
Öntsünk össze minden hozzávalót egy robotgépbe és indítsuk el. Pürésítsük, amíg a fekete szezám teljesen sima lesz. Tegyük jégkrém gépbe vagy fagyasztóba tálalásig.
Dobjuk a gyömbért egy kevés lobogó vízzel felöntött lábasba és főzzük 2-3 percig. Szűrjük le. Tegyük vissza a gyömbért a lábasba és öntsük fel annyi sziruppal, amennyi éppen ellepi. Forraljuk fel, majd vegyük takarékra a lángot és főzzük további 5 percig. Szűrjük le, majd tegyük ki sütőpapírra a gyömbért megszáradni.
Citromfüves görögdinnye granita
A görögdinnye granita egyszerre fagylalt, lédús gyümölcs és hűsítő ital. A granita (jégkása) olasz eredetű, szemcsés textúrájú, kásás állagú, enyhén édesített, félig fagyasztott desszert. Egyszerű gyümölcsszirupból vagy kávéval, esetleg likőrrel ízesítve készül. Egyéb változatai készülhetnek gyümölcsből, zöldségből és friss fűszernövényekből is.
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kg görögdinnye húsa (héj nélkül), nagyobb kockákra vágva, kimagozva
- kb. 2 marék friss citromfű (de mentával vagy bazsalikommal is finom)
- 2 dl víz
- 3-4 evőkanál barnacukor (ízlés szerint - a dinnye édességétől függően lehet kevesebb, vagy több is)
- 1 citrom vagy lime leve
Egy kis edénybe öntjük a vizet és a cukrot, beletépkedjük a citromfüvet, az egészet összeforraljuk, majd néhány percig alacsony lángon kevergetjük, amíg a cukor maradéktalanul fel nem olvad. Belefacsarjuk a citrom levét, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt, kivesszük a szirupból a leveleket és ráöntjük a felkockázott dinnyére. Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük és egy széles műanyag edénybe öntjük.
Ha csak felnőttek fogyasztják majd, nyugodt szívvel bolondítsuk meg néhány cent vodkával az összeturmixolás során.
Chef Maki tippje: a vodka krémesebbé is teszi a granitát, ugyanígy vegan jégkrémek készítésekor is használhatjuk.
Berakjuk a fagyasztóba, egy óra múlva elővesszük és egy villa segítségével jól megkeverjük, felkapargatjuk, összetörjük a masszát – ennek köszönhetően lesz szép, kristályos szerkezetű a granita. Ezt óránként ismételjük meg, egy normál háztartási mélyhűtőben kb. 3 óra alatt éri el a megfelelő, jeges, kásás állagot.
Tálalhatjuk frissen vágott citromfűvel vagy mentával a tetején.
Maki banános-avokádós fagyija:
1 nagyon érett banán
1/2 érett avokádó, meghámozva, kimagozva
Elkészítése:
Kockázzuk fel a banánt és az avokádót. Tegyük egy dobozban a mélyhűtőbe, amíg megfagynak. Tegyük a fagyott gyümölcsöket egy konyhai robotgépbe és mixeljük addig, amíg krémes állagú lesz. Tálaljuk azonnal (szórhatunk a tetejére mandulát, mogyorót vagy diót).
Fagylalt lexikonunkban (sok recepttel!) is érdemes körülnézni, azt pedig, hogy mi van valójában a fagyiban és a dobozos jégkrémekben, itt olvashatjátok el!