Ha minden hónaphoz egy ikonikus gyümölcsöt kéne rendelnünk, augusztus egyértelműen görögdinnye. És ilyenkor már nem is vágyunk semi másra, csak legyen sok friss gyümölcs, frissítő hideg ital és fagylalt. A görögdinnye granita egyszerre fagylalt, lédús gyümölcs és hűsítő ital.
Fagylalt lexikonunkban (sok recepttel!) az összes hűsítő jeges édességről, köztük a granitáról is írtunk már. A granita (jégkása) olasz eredetű, szemcsés textúrájú, kásás állagú, enyhén édesített, félig fagyasztott desszert. Egyszerű gyümölcsszirupból vagy kávéval, esetleg likőrrel ízesítve készül. Egyéb változatai készülhetnek gyümölcsből, zöldségből és friss fűszernövényekből is. Most egy augusztusi kedvencünket, a görögdinnyét kombináljuk a frissítő citromfűvel.
Citromfüves görögdinnye granita
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kg görögdinnye húsa (héj nélkül), nagyobb kockákra vágva, kimagozva
- kb. 2 marék friss citromfű (de mentával vagy bazsalikommal is finom)
- 2 dl víz
- 3-4 evőkanál barnacukor (ízlés szerint - a dinnye édességétől függően lehet kevesebb, vagy több is)
- 1 citrom vagy lime leve
Egy kis edénybe öntjük a vizet és a cukrot, beletépkedjük a citromfüvet, az egészet összeforraljuk, majd néhány percig alacsony lángon kevergetjük, amíg a cukor maradéktalanul fel nem olvad. Belefacsarjuk a citrom levét, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt, kivesszük a szirupból a leveleket és ráöntjük a felkockázott dinnyére. Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük és egy széles műanyag edénybe öntjük.
Ha csak felnőttek fogyasztják majd, nyugodt szívvel bolondítsuk meg néhány cent vodkával az összeturmixolás során.
Chef Maki tippje: a vodka krémesebbé is teszi a granitát, ugyanígy vegan jégkrémek készítésekor is használhatjuk.
Berakjuk a fagyasztóba, egy óra múlva elővesszük és egy villa segítségével jól megkeverjük, felkapargatjuk, összetörjük a masszát – ennek köszönhetően lesz szép, kristályos szerkezetű a granita. Ezt óránként ismételjük meg, egy normál háztartási mélyhűtőben kb. 3 óra alatt éri el a megfelelő, jeges, kásás állagot.
Tálalhatjuk frissen vágott citromfűvel vagy mentával a tetején.
A cikket a gyömbér.hu szerzőpárosa, Kusztor Csaba és Szabó Zsuzsanna írta és fényképezte.
A 100fok szakmai mentora a Makifood Főzőiskola.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.