AJÁNLÓ
 
09:07
2014. 08. 08.
Július végén, augusztus elején válik néha olyan elviselhetetlenné a meleg, hogy minden szinten...
A bejegyzés folyatódik
 
09:07
2014. 08. 08.
Az augusztusi piac kincseiből válogatva, szerzőink konyhájából összegyűjtöttünk nektek...
A bejegyzés folyatódik
 
09:07
2014. 08. 08.
Ha a kánikulában semmi másra nem tudtok gondolni, csak a fagyira és a dinnyére, de már nagyon...
A bejegyzés folyatódik
 
09:07
2014. 08. 08.
Az idei nyár időjárása igen változatos: volt már forró, perzselő napsütés, majd hirtelen...
A bejegyzés folyatódik
 
09:07
2014. 08. 08.
Itt van a kánikula. Egyetlen vágyunk van, hideget enni, hideget inni, lehűlni, bármi áron. De...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Ha minden hónaphoz egy ikonikus gyümölcsöt kéne rendelnünk, augusztus egyértelműen görögdinnye. És ilyenkor már nem is vágyunk semi másra, csak legyen sok friss gyümölcs, frissítő hideg ital és fagylalt. A görögdinnye granita egyszerre fagylalt, lédús gyümölcs és hűsítő ital.

Fagylalt lexikonunkban (sok recepttel!) az összes hűsítő jeges édességről, köztük a granitáról is írtunk már. A granita (jégkása) olasz eredetű, szemcsés textúrájú, kásás állagú, enyhén édesített, félig fagyasztott desszert. Egyszerű gyümölcsszirupból vagy kávéval, esetleg likőrrel ízesítve készül. Egyéb változatai készülhetnek gyümölcsből, zöldségből és friss fűszernövényekből is. Most egy augusztusi kedvencünket, a görögdinnyét kombináljuk a frissítő citromfűvel.

Citromfüves görögdinnye granita

Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kg görögdinnye húsa (héj nélkül), nagyobb kockákra vágva, kimagozva
- kb. 2 marék friss citromfű (de mentával vagy bazsalikommal is finom)
- 2 dl víz
- 3-4 evőkanál barnacukor (ízlés szerint - a dinnye édességétől függően lehet kevesebb, vagy több is)
- 1 citrom vagy lime leve 

Egy kis edénybe öntjük a vizet és a cukrot, beletépkedjük a citromfüvet, az egészet összeforraljuk, majd néhány percig alacsony lángon kevergetjük, amíg a cukor maradéktalanul fel nem olvad. Belefacsarjuk a citrom levét, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt, kivesszük a szirupból a leveleket és ráöntjük a felkockázott dinnyére. Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük és egy széles műanyag edénybe öntjük.

Ha csak felnőttek fogyasztják majd, nyugodt szívvel bolondítsuk meg néhány cent vodkával az összeturmixolás során.

Chef Maki tippje: a vodka krémesebbé is teszi a granitát, ugyanígy vegan jégkrémek készítésekor is használhatjuk.

Berakjuk a fagyasztóba, egy óra múlva elővesszük és egy villa segítségével jól megkeverjük, felkapargatjuk, összetörjük a masszát – ennek köszönhetően lesz szép, kristályos szerkezetű a granita. Ezt óránként ismételjük meg, egy normál háztartási mélyhűtőben kb. 3 óra alatt éri el a megfelelő, jeges, kásás állagot.

Tálalhatjuk frissen vágott citromfűvel vagy mentával a tetején.

A cikket a gyömbér.hu szerzőpárosa, Kusztor Csaba és Szabó Zsuzsanna írta és fényképezte. 

A 100fok szakmai mentora a Makifood Főzőiskola
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog