Itt van a kánikula. Egyetlen vágyunk van, hideget enni, hideget inni, lehűlni, bármi áron. De vajon melyik az a konyhagép, ami segít megoldani ezt a nem mindig egyszerű feladatot? Igen, ez a konyhai turmixgép, mégpedig az a fajta, ami magas teljesítményű, és ami a jeget is kiválóan aprítja. Millió ételt-italt készíthetünk vele a hideg krémlevestől, a smoothie-ig, egyéb jeges italokig, ráadásul a receptek túlnyomó többsége mindössze pár perces munkát jelent.
Tudtátok, hogy Ázsiában jégkásával hűtik magukat az emberek, a tetején gyümölcssziruppal? A dolog menete nagyon egyszerű, daráljuk le a jégkockákat, majd locsoljuk meg a pohárban házi szörppel. Maki Séf szerint ennek egyik variációja, amikor az elkészített szörpöt betesszük a fagyasztóba (akár jégkockatartóban, hogy hamarabb megfagyjon és könnyebb legyen vele dolgozni), majd addig daráljuk, amíg kásás nem lesz az állaga. Darálás közben nem árt, ha még egy kis szörpöt öntünk hozzá, mert így nemcsak a gép fog könnyebben dolgozni, hanem az íze is intenzívebb lesz. És ha még ez is kevés lenne az igazi élvezetekhez, tegyünk hozzá a szörp ízével harmonizáló gyümölcsöt. Kinézetre valami ilyesmi lesz a végeredmény.:
(Forrás: Wikipédia)
Ami pedig a smoothie-k széles skáláját illeti, az alábbi smoothie Zizi kalandjai szerzőjének egyik nagy kedvence.
Hűsítő őszibarack smoothie
Hozzávalók 2 főre:
– 5 db közepes őszibarack, kimagozva és szeletekre vágva
– 1 és 1/2 bögre rizstej vagy mandulatej
– 2 evőkanál chia mag
- 1 evőkanál extraszűz kókuszolaj, olvasztva
– 2 kis csipet fahéj
– 1 vaníliarúd kikapart magjai
Elkészítés:
Tegyünk minden hozzávalót a turmixgépbe és pépesítsük simára néhány perc alatt. Ha túl sűrűnek találjuk, adjunk még hozzá egy kis rizstejet. Nyugodtan adjunk hozzá jégkockát, akár még turmixolás közben.