AJÁNLÓ
 
06:00
2014. 10. 20.
A quinoa nem véletlenül az egyik legnépszerűbb gabonaféle. Nincs benne glutén, és más gabonafélékkel...
A bejegyzés folyatódik
 
06:00
2014. 10. 20.
Nem biztos, hogy egy rohanós, hétköznapi reggelire fogjuk elkészíteni, de ha van rá időnk,...
A bejegyzés folyatódik
 
06:00
2014. 10. 20.
Januárban különösen nehéz a "mi legyen ma este a vacsora?" kérdésre válaszolni. Jó lenne tartani...
A bejegyzés folyatódik
 
06:00
2014. 10. 20.
Ez egy olyan étel, amivel vegán bloggerünk, Nagy Zita (Zizi kalandjai) egy kemény Bikram jóga...
A bejegyzés folyatódik
 
06:00
2014. 10. 20.
Előző cikkünkben bemutattuk az édeskömény izgalmas konyhai felhasználási lehetőségeit....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Nyakunkon a Halloween, és van egy jó hírünk: nem kell tovább kutatnotok sütőtökös receptek után, mert ez egyszerre finom, egészséges és laktató. Akkor is bevethetitek, ha vendégeket vártok, és többféle igényhez kell egyszerre igazodni. A kulcs egy itthon még kevésbé elterjedt, de Nyugat-Európában annál divatosabb alapanyag, a quinoa.

Hogy miért pont a quinoa? Például azért, mert nem tartalmaz glutént, más gabonafélékhez képest kevesebb benne a szénhidrát, viszont több benne a rost és a fehérje. Ezenkívül lugosító hatású. Kell ennél több érv, hogy kipróbáljuk, ha még esetleg nem ismernénk? Ez az „ál-gabonaféle” egyébként Dél-Amerikából származik, a spenót és a cékla rokona. Létezik fehér, fekete és vörös quinoa is, de Magyarországon egyelőre a fehér változat a leggyakoribb. Fogyaszthatjuk párolva, melegen köretként, hidegen salátákban, vagy akár teljesértékű vegán fogásként.

Mindenmentes Nóri receptjével ehhez a sokoldalú alapanyaghoz szeretnénk ötletet adni: melegen teljes értékű vegán fogás, vagy húsevőknek különlegesebb köret, de másnap akár salátaként is magunkkal vihetjük. Bloggerünk ezúttal szezonális alapanyagokkal: fűszeres sütőtökkel, és ropogós pirított dióval gazdagította.

(Egy fontos lépésre érdemes odafigyelni: főzés előtt szükség van többször váltott, bő vizes mosásra, vagy egy körülbelül 30 perces áztatásra, hogy a magok felszínén található, kesernyés réteget eltávolítsuk.)

Fűszeres-sütőtökös quinoa

Hozzávalók 4 személyre:

700 g sütőtök, kockázva
1/2 kk. őrölt csili
1 gerezd fokhagyma
1 kk. frissen reszelt gyömbér
2 ek. olívaolaj
só, bors ízlés szerint

200 g quinoa

1 kis lilahagyma, apró kockákra vágva
1 kis csokor friss petrezselyem vagy koriander
egy marék dióbél, frissen pirítva

Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt légkeveréssel 180 fokra. Áztassuk be a quinoát.

A sütőtököt tisztítsuk meg és vágjuk kb. 1,5x1,5 cm-es kockákra.

Készítsük el a fűszeres, olajos mázat: az őrölt csilit, az áttört fokhagymát és a frissen reszelt gyömbért keverjük össze az olívaolajjal, majd forgassuk bele a sózott, borsozott sütőtökkockákat.

Sütőpapírral bélelt tepsiben süssük addig, amíg a kockák belseje is megpuhul, de még tartják az alakjukat (kb. 25 perc).

Amíg előkészítettük a sütőtököt, a quinoa eleget ázott: öblítsük le és sós vízben pároljuk puhára (kb. 15-20 perc).

Közben vágjuk apró kockákra a lilahagymát, finomra a petrezselymet vagy koriandert, és törjük durvább darabokra a pirított diót, így egy kis ropogós élményt csempészhetünk a quinoa mellé.

Amikor a sütőtök és a quinoa is megpuhult, keverjük össze a hagymával, petrezselyemmel, dióval, ha kell, sózzuk meg és már tálalhatjuk is.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog