Nyakunkon a Halloween, és van egy jó hírünk: nem kell tovább kutatnotok sütőtökös receptek után, mert ez egyszerre finom, egészséges és laktató. Akkor is bevethetitek, ha vendégeket vártok, és többféle igényhez kell egyszerre igazodni. A kulcs egy itthon még kevésbé elterjedt, de Nyugat-Európában annál divatosabb alapanyag, a quinoa.
Hogy miért pont a quinoa? Például azért, mert nem tartalmaz glutént, más gabonafélékhez képest kevesebb benne a szénhidrát, viszont több benne a rost és a fehérje. Ezenkívül lugosító hatású. Kell ennél több érv, hogy kipróbáljuk, ha még esetleg nem ismernénk? Ez az „ál-gabonaféle” egyébként Dél-Amerikából származik, a spenót és a cékla rokona. Létezik fehér, fekete és vörös quinoa is, de Magyarországon egyelőre a fehér változat a leggyakoribb. Fogyaszthatjuk párolva, melegen köretként, hidegen salátákban, vagy akár teljesértékű vegán fogásként.
Mindenmentes Nóri receptjével ehhez a sokoldalú alapanyaghoz szeretnénk ötletet adni: melegen teljes értékű vegán fogás, vagy húsevőknek különlegesebb köret, de másnap akár salátaként is magunkkal vihetjük. Bloggerünk ezúttal szezonális alapanyagokkal: fűszeres sütőtökkel, és ropogós pirított dióval gazdagította.
(Egy fontos lépésre érdemes odafigyelni: főzés előtt szükség van többször váltott, bő vizes mosásra, vagy egy körülbelül 30 perces áztatásra, hogy a magok felszínén található, kesernyés réteget eltávolítsuk.)
Fűszeres-sütőtökös quinoa
Hozzávalók 4 személyre:
700 g sütőtök, kockázva
1/2 kk. őrölt csili
1 gerezd fokhagyma
1 kk. frissen reszelt gyömbér
2 ek. olívaolaj
só, bors ízlés szerint
200 g quinoa
1 kis lilahagyma, apró kockákra vágva
1 kis csokor friss petrezselyem vagy koriander
egy marék dióbél, frissen pirítva
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt légkeveréssel 180 fokra. Áztassuk be a quinoát.
A sütőtököt tisztítsuk meg és vágjuk kb. 1,5x1,5 cm-es kockákra.
Készítsük el a fűszeres, olajos mázat: az őrölt csilit, az áttört fokhagymát és a frissen reszelt gyömbért keverjük össze az olívaolajjal, majd forgassuk bele a sózott, borsozott sütőtökkockákat.
Sütőpapírral bélelt tepsiben süssük addig, amíg a kockák belseje is megpuhul, de még tartják az alakjukat (kb. 25 perc).
Amíg előkészítettük a sütőtököt, a quinoa eleget ázott: öblítsük le és sós vízben pároljuk puhára (kb. 15-20 perc).
Közben vágjuk apró kockákra a lilahagymát, finomra a petrezselymet vagy koriandert, és törjük durvább darabokra a pirított diót, így egy kis ropogós élményt csempészhetünk a quinoa mellé.
Amikor a sütőtök és a quinoa is megpuhult, keverjük össze a hagymával, petrezselyemmel, dióval, ha kell, sózzuk meg és már tálalhatjuk is.