A padlizsán tipikusan olyan alapanyag, ami szinte könyörög az embernek, hogy százféleképpen készítse el, a nyár vége, ősz eleje pedig az az időszak, amikor átadhatjuk magunkat az önfeledt kísérletezésnek.
Zöld Múzsa egy könnyű, de mégis tápláló receptet hozott nekünk, ami önálló fogásként is megállja a helyét.
Fontos, hogy olyan padlizsánt válasszunk, aminek feszes, sötétlila és fényes a héja, ha pedig kicsit benyomjuk,a húsa rugalmas és "visszarúg". A padlizsán kiválasztásánál érdemes a "hímeket" előnyben részesíteni. Jobb az ízük, és kevesebb magot tartalmaznak. A padlizsán alján található "minta" a hímek esetében kerekebb, míg a nőstényeknél hosszúkásabb alakú.
Bátran használjunk sokféle friss zöldfűszert!
Rizses padlizsánsaláta
Hozzávalók:
1 db nagyobb padlizsán (vagy két kisebb)
1 bögre rizs (fehér vagy barna)
1 db kápia paprika
1 db sötétzöld ( nem erős ) paprika
3-4 db paradicsom
1 nagy csokor friss petrezselyem, rozmaring, kakukkfű, tárkony, menta, turbolya ízlés szerint
padlizsán pácolásához:
3 ek. olívaolaj
3 ek. szójaszósz
1 ek. dijoni mustár
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
1) A rizst hagyományos módon megfőzzük (kétszeres vízmennyiségben).
2) A padlizsánt centis vastag karikákra vágjuk, majd a karikákat egyenként hat cikkelybe. Összekeverjük egy tálban a pác alkotóelemeit és a feldarabolt padlizsánra öntjük, majd jól átforgatjuk.
3) Hagyjuk állni egy 15-20 percet, hogy az ízek összeérjenek, majd egy felforrósított száraz teflonserpenyőben lepirítjuk a padlizsáncikkelyeket.
4) A legvégén öntsünk alá egy kevés vizet és lefedve 10 perc alatt pároljuk puhára.
5) A paprikákat, a paradicsomot vágjuk apró kockákra, a zöldfűszereket elég, ha durvára metéljük. Miután minden összetevő elkészült, tegyük egy nagy tálba a főtt rizst, a megsült padlizsánt és az összevágott paprikát, paradicsomot, petrezselymet és óvatosan forgassuk össze. Hidegen, melegen tálalva egyaránt kitűnő nyári vega fogás.
További padlizsános receptek itt és itt találhatók.