AJÁNLÓ
 
10:25
2015. 05. 04.
A rizottókat rengetegen szeretik, még akkor is, ha a mezei párolt rizshez képest némileg macerásabb...
A bejegyzés folyatódik
 
10:25
2015. 05. 04.
A timbale forma egy dobfajtáról (Timballo) kapta a nevét, mely magas oldalú, enyhén kúpos aljú...
A bejegyzés folyatódik
 
10:25
2015. 05. 04.
Ez történik, ha egy gasztroblogger körülnéz a hűtőjében, és ezeket az alapanyagokat fedezi...
A bejegyzés folyatódik
 
10:25
2015. 05. 04.
Kevés népszerűbb előétel van manapság, mint a padlizsánkrém. Többségünk ezen kívül...
A bejegyzés folyatódik
 
10:25
2015. 05. 04.
A padlizsán tipikusan olyan alapanyag, ami szinte könyörög az embernek, hogy százféleképpen...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Padlizsán fasírt, ami nem falafel

"Minden padlizsán-kedvelő el fog ájulni ezektől a falafelektől. Az állag, az illat, az íz csodálatos, gyorsan elkészíthető (tudom, én is utálok olajban sütni, de ez tényleg ripsz-ropsz kész), és máris van egy pompás előételünk" - írja a recept szerzője, Frank Peti.

Megjegyzés: Fontos, hogy olyan padlizsánt válasszunk, aminek feszes, sötétlila és fényes a héja, ha pedig kicsit benyomjuk,a húsa rugalmas és "visszarúg". A zöldes színű padlizsán még éretlen, és szolanint, mérgező vegyületet tartalmaz. Az ilyen termést tároljuk szobahőmérsékleten, beérik néhány nap alatt. 

A padlizsán kiválasztásánál érdemes a "hímeket" előnyben részesíteni. Jobb az ízük, és kevesebb magot tartalmaznak. A padlizsán alján található "minta" a hímek esetében kerekebb, míg a nőstényeknél hosszúkásabb alakú.

Padlizsán fasírt 

 

Hozzávalók (kb. 10 gombóchoz):
1 közepes padlizsán (a pörkölés után a padlizsán belsejét használjuk, mintegy 250-300 gramm "húst")
50 g pecorino sajt (vagy parmezán)
1 tojás
1 szelet kenyér (héja nélkül, vagy 2-3 evőkanál zsemlemorzsa)
1 marék pirított fenyőmag (kb. 30 gramm)
1 maroknyi petrezselyem (egy kis csokor)
só, bors
50g zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

Elkészítése:

Tűzön megsütjük a padlizsánt. A cél, hogy a héja égett legyen, a belseje pedig füstös ízt kapjon. Ha mindenáron meg akarjátok spórolni a tűzön sütéssel járó koszt, párolni is lehet, vagy 30 percig 200 fokos sütőben sütni, de szerintem nem érdemes a tűzön pirításról lemondani, mert az illatok és az ízek bőségesen kárpótolnak majd. (Akinek elektromos tűzhelye van, egy villával szurkálja össze a padlizsánt, tekerje alufóliába és süsse 180 Celsius fokon, amíg a zöldség húsa elég puha ahhoz, hogy kikanalazzuk a belsejét, ez kb. 20-30 perc).

Meghámozzuk a padlizsánt és apróra vágjuk a "húsát", hozzáadjuk a pecorino-t, a tojást, a fenyőmagot és a petrezselymet, majd simára keverjük.

Hozzáadjuk a morzsolt kenyeret, vagy a zsemlemorzsát és ismét addig keverjük, míg egyenletes fasírt-pépet kapunk (ha túl nedves, adjunk hozzá zsemlemorzsát). Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Olajat melegítünk egy mély edényben (kis edényt válasszunk, így elég kb. 300 ml olaj, és süssünk több fordulóval). Kézzel kis golyókat formázunk, megforgatjuk őket a zsemlemorzsában, és a forró olajban 2-3 percig sütjük őket, míg aranylóvá válnak. A fasírtokat papírtörlővel bélelt tányérra tesszük, és frissen tálaljuk.

Aki szereti, tehet hozzá egy tört fokhagymagerezdet, és néhány friss mentalevelet is.

További padlizsánrecepteket itt találsz!

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog