AJÁNLÓ
 
10:37
2016. 11. 22.
Kevés népszerűbb előétel van manapság, mint a padlizsánkrém. Többségünk ezen kívül...
A bejegyzés folyatódik
 
10:37
2016. 11. 22.
Csábító látványt nyújt, ahogy az őszi piacon megjelennek a sötétlila fényben úszó, padlizsántól...
A bejegyzés folyatódik
 
10:37
2016. 11. 22.
Miután az előző részben bemutattuk, mi az ami mindenképpen megtalálható egy olasz konyhájában,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:37
2016. 11. 22.
Miután számos ország konyháját végigjártuk már, a sort egy nagy kedvenccel folytatjuk: az...
A bejegyzés folyatódik
 
10:37
2016. 11. 22.
A timbale forma egy dobfajtáról (Timballo) kapta a nevét, mely magas oldalú, enyhén kúpos aljú...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Rizottó paradicsommal, padlizsánnal

A rizottókat rengetegen szeretik, még akkor is, ha a mezei párolt rizshez képest némileg macerásabb az elkészítése. A mi rizottónk, pontosabban korábbi bloggerünk, Gyömbér rizottója a hozzáadott vajtól és a parmezántól lett istenien krémes. Ehhez jött a karamellizált padlizsán és paradicsom ízgazdag duója. Képtelenség nem szeretni. 

Padlizsános-paradicsomos rizottó


Hozzávalók (4 személyre): 

- 400 g kerek szemű rizottó rizs (pl. arborio, carnaloni, vagy vialone) 
- 1,2 l hús- vagy zöldségalaplé
- 4 ek finomra vágott vöröshagyma
- 4 gerezd finomra vágott fokhagyma
- 6 ek fehérbor
- 6 ek extra szűz olívaolaj
- 2 ek vaj 
- 60 g frissen reszelt parmezán
- 500 g padlizsán, egyforma kockákra vágva
- 20 szem koktélparadicsom, félbevágva

rizottó padlizsán paradicsom

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben felhevítünk 3 evőkanálnyi olívaolajat, és a padlizsánkockákat minden oldalukon lepirítjuk. Mikor már majdnem kész, vágott felükkel lefelé a serpenyőbe rakjuk a koktélparadicsomokat, míg azok is karamellizálódnak kissé. Amint színt kaptak, sózzuk-borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, jól átforgatjuk és lehúzzuk a tűzről. Félretesszük. 

Egy lábosban olívaolajat hevítünk és közepes lángon, kb. 5 perc alatt puhára sütjük benne a hagymát. Felöntjük a fehérborral és amikor az alkohol nagy része elfőtt, belerakjuk a rizst is. További 3-4 percig folyamatosan kevergetjük, majd hozzáöntünk 1 merőkanálnyi forró alaplevet. Kevergessük így még 2-3 percig, vigyázva, nehogy odaégjen. 

Öntsük bele az egész alaplevet. Alacsony-közepes lángon további 16 percig főzzük a rizottót, időnként megkeverve. A vége előtt 3-4 perccel, amikor a rizs már magába szívta szinte az összes alaplevet, de beleharapva még kissé kemény, hozzáadjuk a vajat és a parmezánt, hogy beleolvadjon és a rizottó felvegye a rá jellemző, isteni krémes állagot. 

Keverjük most már hozzá a fokhagymás-padlizsános-paradicsomos keveréket is, és főzzük készre. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Akkor jó a rizottónk, ha a levesnél sűrűbb, de kissé mégis krémes, ragacsos állagú. 
Tálaláskor szórjunk rá némi parmezánforgácsot, és locsoljuk meg egy gondolatnyi olívaolajjal. 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog