A Patatas Bravas a spanyol tapasbárok egyik legismertebb egytálétele. Az, aki járt már Spanyolországban, tudja, hogy egy tökéletes sültkrumpliról van szó, amire valamilyen ízletes szószt öntenek. A fűszeres szószok alapját a fokhagymától a paradicsomig, majonézig, sok minden adhatja. Előételnek is, főételnek is, illetve vendégváró falatoknak is remek ötlet.
(Forrás: Wikipédia)
Hozzávalók a burgonyához:
- 12 közepes burgonya, meghámozva és negyedekre vágva (lehet kétcentiméteres darabokra is)
- 1 ág friss rozmaring, levelei lecsipkedve és felaprítva
- 3 teáskanál édes pirospaprika
- 3 teáskanál édesköménymag, megpirítva
- 3 teáskanál tengeri só
Hozzávalók a szószhoz:
- extraszűz olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma, kockára aprítva
- 6 gerezd fokhagyma, vékony szeletekben
- 1/4 teáskanál chili pehely
- 3 répa, lereszelve
- 3 ág friss kakukkfű, levelei lecsipkedve
- 2 nagy konzerv paradicsom
- 3 evőkanál vörösbor ecet
- só, bors
Elkészítés:
Hevítsünk fel egy kevés olívaolajat egy serpenyőben, dinszteljük meg a vöröshagymát, majd a fokhagymát is. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és főzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak és az ízek összeérnek. Botmixerrel vagy robotgépben pürésítsük.
Főzzük meg a burgonyát és szűrjük le.
Hevítsünk fel extra szűz olívaolajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a burgonyát adagokban és pirítsuk meg, amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek. Keverjük pastaössze a megpirult burgonyákat a rozmaringgal, a paprikával, az édesköménymaggal és a sóval.
Az elkészült szószt öntsük rá és tálaljuk azonnal.