A töltött sült sós tészta jó! Akkor is ha indiai samosa, indonéz panada vagy pastel, olasz calzone, brazil pastel, spanyol empanada vagy empanadilla. Ugyanonnan ered az összes felsorolt streetfood. Mi most a hires spanyol empanadillashoz hoztunk nektek egy receptet. Forró nyári estéken egy pohár bor mellé igazi tapas-bár hangulatot varázsol majd.
Az empanada Latin-Amerika és a Mediterráneum számos országában népszerű nemzeti étel, streetfood, sós töltelékkel töltött, pite formában kisütött tészta. Galíciában és Portugáliában a pitéhez hasonlóan fogyasztják: nagy szeletekre vágva árusítják a pastelariák (kávézók, pékségek). A galíciai és portugál empanadák tipikus tölteléke a tonhal (mi is ezt használunk a receptünkhöz), szardínia, kolbász, de tartalmazhat ezek helyett tőkehalat vagy sertéshúst is. A hal és hústöltelékeket általában fokhagymával, hagymával, paradicsommal készítik el.
Az empanada tésztájából készül az empanadillas, falatnyi, derelye méretű tésztába csomagolt töltelék. A tapas-bárok kínálatának állandó szereplője, hiszen előre is el lehet készíteni, nem árt neki ha kihűl, pont egy falatnyi darab és jól csúszik rá a bor. A tésztájával nagyon könnyű dolgozni, jól nyújtható és nem ragad. A töltelék is gyorsan elkészül, egyedül a paprikát kell külön megsütni hozzá.
Tonhalas-sültpaprikás empanadillas
A tésztához:
125 ml olívaolaj
125 ml meleg víz, vagy száraz fehérbor
1/2 teáskanál só
375 g liszt
1 tojás szétválasztva a kenéshez
Egy nagy keverőtálban összekeverjük az olívaolajat, a meleg vizet, vagy bort és a sót. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet is. Lágy, rugalmas, nem ragacsos tésztát kapunk, amit azonnal fel is használhatunk, vagy folpackba csomagolva fél napig pihentethetjük, de tartsuk szobahőmérsékleten.
A töltelékhez:
1 nagy piros húsú paprika (kaliforniai, vagy kápia)
1 közepes hagyma felaprítva
2 evőkanál olívaolaj
300 g paradicsom meghámozva, kimagozva, kockákra vágva
100 g konzerv olajban eltett tonhal konzerv, lecsöpögtetve
kb. 15db fekete olajbogyó felaprítva
1 csokor petrezselyem apróra vágva
só, bors
A paprikát 220 fokos forró sütőben kb. 20 percig sütjük, közben megforgatjuk, hogy minden oldala megbarnuljon. Amikor kész, mély tálba tesszük, folpackkal lefedjük, 10 percig pihentetjük. Amikor kicsit kihűlt, lehúzzuk a héját, magházát és magjait eltávolítjuk, a paprika húsát csíkokra, majd másfél centis kockákra vágjuk.
Az olívaolajon 10 perc alatt puhára dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a paradicsomdarabokat és közepes lángon sűrűre, pépesre főzzük. Sózzuk, borsozzuk. Elzárjuk a lángot, hozzáadjuk a halat, a sült paprikát, a vágott olajbogyót és a petrezselymet. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tésztát sima felületre tesszük, nem kell lisztezni! Négy darabra osztjuk, az egyes darabokat 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd 10 centi átmérőjű korongokat szaggatunk belőlük. A leeső darabokat újra nyújtjuk, kiszaggatjuk. 16-20 db korongunk lesz. Minden tésztakorong közepére egy csapott evőkanál tölteléket teszünk. A tészta széleit körben megkenjük a szétválasztott tojás fehérjével, majd összehajtjuk a körlapot, így félhold formát kapunk. Kissé megnyomkodjuk, hogy összeragadjon, majd villa fokával cakkozzuk a félholdak íves széleit. Az elkészült csomagokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tojássárgával, amit egy evőkanál vízzel higítottunk. 30 percig sütjük, amíg szép aranysárga színe lesz.
Melegen és hidegen, a nap bármely szakában fogyasztják. Mi egy pohár jó, száraz vörösbort ajánlunk hozzá.
Mivel az empanada/pastel Latin-Amerika és a Mediterráneum számos országában népszerű nemzeti eledel, a töltelékeknek is számos variációja létezik. A teljesség igénye nélkül néhány - inspirációnak:
Portugál – sózott tőkehal (bacalhao)
Kolumbiai – rizs, darált marhahús, csirke, krumpli, főtt tojás, borsó
Chilei – darált marhahús, mazsola, fekete olíva, hagyma, főtt tojás
Brazíl – pálmaszív és csirke vagy garnéla
Bolíviai – marha, sertés vagy csirkehús, főtt tojás, krumpli, répa, borsó, olíva, mazsola
Mexikói – sütőtök, jamgyökér, édesburgonya, tejszín
Kapcsolódó spanyol/tapas receptjeink:
Fehérboros garnéla tapas (és még sok tapas recept)
Katalán pradicsomos kenyér (és tapas ötletek)
Salmorejo - hideg spanyol paradicsom krémleves tojással
Ajo blanco - hideg spanyol mandula-fokhagyma krémleves
A cikket Kósa Gabriella, a Rakottkert blog szerzője írta.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.