Hétfőn az egyik leghíresebb hideg spanyol krémleves, az ajo blanco receptjét hoztuk el nektek. Ma pedig egy hideg, szintén kenyérrel és olívaolajjal készülő paradicsomos spanyol krémleves receptje érkezik. Nem, ez sem gazpacho!
Nemzeti konyha sorozatunk korábbi cikkében bemutattuk a spanyol konyha alapanyagait/alapételeit, majd a tapas bárok kínálatát (receptekkel). Aztán hétfőn, a kánikulára való tekintettel, az egyik leghíresebb hideg spanyol krémleves, az ajo blanco (mandula-fokhagyma) receptjét hoztunk el nektek. Most egy hasonlóan híres hideg spanyol krémleves, a salmorejo recepte következik, hogy lássátok, mi minden készülhet még a paradicsomból ami nem gazpacho.
A spanyol konyha fontos alapanyagairól és ételeiről itt írtunk bővebben.
Amíg ki nem próbáltam, voltak fenntartásaim ezzel a sűrítési-gazdagítási móddal szemben, most viszont már zseniálisnak tartom. Másnapos kenyereket fel lehet használni, hozzáadni még egy-két szezonális, kéznél levő alapanyagot, mindent összeturmixolni, behűteni és kész a tápláló, frissítő, egyszerű étel. Ezen az elven készült előző receptünk, az ajo blanco is. Spanyolországban állítólag előszeretettel készítik falusi ünnepségeken, fesztiválokon, kis poharakba adagolva, mellé egy pohár bor, utána hatalmas serpenyőben készülő paella, közben pedig szól a flamenco...
Hideg paradicsomleves - Salmorejo
150 g enyhén száraz fehér kenyér, héja nélkül
750 g paradicsom
2 gerezd fokhagyma
100 ml extraszűz olívaolaj
1-2 evőkanál fehérborecet, vagy balzsamecet
1/2 teáskanál cukor
só, frissen őrölt bors
a tálaláshoz 2 kemény tojás és olívaolaj
Ehhez a leveshez vékony héjú, nagyon érett paradicsomokat használjunk. Ha vastagabb héjút kapunk csak, akkor hámozzuk meg, mielőtt a késes robotgépbe tennénk. Mindkét esetben szükséges viszont kivágni a paradicsomok szárvégeit és magjaikat is valamennyire kinyomni.
A kenyeret feldaraboljuk, késes robotgépben finomra daráljuk. Nagy tálba tesszük. Az előkészített paradicsomokat negyedekbe vágjuk, a robotgépben krémesítjük. Hozzáadjuk az olívaolajat, a fokhagymát, a cukrot, a sót, borsot és az ecetet, ezzel is elkeverjük. Az egészet összekeverjük a tálban lévő kenyérmorzsával. Ellenőrizzük, hogy elég sós, édes, savanyú-e az ízlésünknek megfelelően, majd tálalásig lehűtjük.
A tányérokban apróra vágott főtt tojással és olívaolajjal kínáljuk.
Még több spanyol és hűsítő recept:
Ajo blanco - Hideg mandula krémleves
Még több spanyol recept (tapasok!) itt
Perui gyors nyári recept itt
Chef Maki hűsítő étel/italtippjei kánikulára
A cikket Kósa Gabriella, a Rakottkert blog szerzője írta.
Ma (július 11-e) este 6 óráig JÁTÉK!
Köszönjük, hogy 2000-en követtek már minket a facebook oldalunkon. Ezért a Makifood Főzőiskola jóvoltából egy második nyereményt (Flexiteriánus órát Chef Makival) is kisorsolunk facebook oldalunkon.
A játék részletei itt.