AJÁNLÓ
 
16:58
2012. 06. 24.
A boeuf bourguignon, vagyis a burgundiai marharagu egy híres egytálétel, amely elkészítéséhez...
A bejegyzés folyatódik
 
16:58
2012. 06. 24.
Az ázsiai konyha elképzelhetetlen az ínycsiklandó, illatos töltött gombócok nélkül, amelyek...
A bejegyzés folyatódik
 
16:58
2012. 06. 24.
A French brunch fogalma egyet jelent a bőséges, ráérős, reggelivel és a változatos, izgalmas...
A bejegyzés folyatódik
 
16:58
2012. 06. 24.
A legtöbb gyerekkori ízélményünk a karácsonyhoz kapcsolódik, jó visszaemlékezni a régi kiadós...
A bejegyzés folyatódik
 
16:58
2012. 06. 24.
A csapatépítő főzések népszerűsége töretlen. Részben mert divat lett a főzés, részben...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A Világbüfé Fesztivál keretében múlt csütörtökön ellátogattam a Maki Stevenson japán séf (Makifood Főzőiskola alapítója és tanára) lakásán megrendezett Izakaya (japán tapasbár) ebédre. Ezek az Izakayák a spanyol tapas-bárok japán megfelelői, ahol kis, könnyű fogások követik egymást - sörkorcsolya gyanánt. Makinál viszont annyi mindent kóstoltunk, hogy a záró nagy fogást szinte már alig bírtuk megenni.



Már dél előtt minden vendég jelen volt. Két asztalnál összesen tizenhárman ültünk, Maki
mellett pedig három kukta serénykedett a hatalmas nappali-konyha-étkező
látványkonyhájában. A kinti 35-40C-os melegből kellemes, 25C-os hűvös tetőtéri lakáskonyhába érkező vendégeket hideg szilvaszörppel és behűtött pörkölt gabonateával kínálta Maki, aki elmondta, hogy a japánok leginkább ezt a teát fogyasztják nyáron hűsítőként.



A menük felszolgálása közben Maki mesélt ezeknek az ételeknek a hagyományos japán fogyasztási módjáról. A japánok nem isznak sokat, de közben apró fogások, sörkorcsolyák kerülnek az asztalokra (pl.: tofu, sushi, sashimi - nyers hal -, algák, tészta ételek, pankoba - speciális zsemlemorzsába - panírozott zöldség, hús és tengergyümölcse, meleg egytálételek), melyből az asztaltársaság minden tagja csipegethet. 

Ezek az Izakayák a spanyol tapas-bárok japán megfelelői, ahol az apró, könnyű fogásokat italok, végül egy kiadósabb fő fogás követi - ez után (teli hassal) már nem isznak tovább. A Világbüfé Fesztivál "japán felvonásának" vendégei hat Izakaya ételt kóstolhattak végig. A nyári kánikulában Maki menüsora igazi hűsítő ételekből állt.



Hideg csilis szójabab salátát csipegettünk, közben már az asztalokra került a grillezett zöldspárga fehér wasabi és fokhagyma öntettel, valamint egy tofu saláta (kétféle tofuval, jégsalátával, koktélparadicsommal, avokádóval).

A két asztalnál baráti beszélgetések folytak, miközben három kukta cserélte a tányérokat, töltötte után a szörpös és teáspoharakat, és egymást érték a szebbnél szebb fogások. Néha Makinak is volt pár szabad perce mikor a tűzhely mellől oda tudott menni az asztalokhoz és mesélt az ételek hagyományos fogyasztási módjairól, eredetéről.

Elmondta például, hogy Japánban a csütörtök az "angolna nap", amit édesanyja mindig is kitüntetett figyelemmel tartott észben, mert nagy rajongója a nálunk is (ugyan nagyobb méretben mint Japánban) előforduló halnak. A japánok egyébként is szívesen fogyasztanak angolnát nyáron, mikor a nagy melegben nem kíván nehéz ételt a szervezet. Az angolna magas protein tartalma miatt tápláló. Maki az Iyazaka ebéd keretében bemutatott (és felszolgált) egy ilyen hűsítő uborka-, grillezett angolna salátát.



Ezt követték a csípős szósszal leöntött, tonhallal és kimchivel (= érlelt kínaikel vagy retek) töltött sült batyuk, majd fő fogásként egy gyömbéres, újhagymás sült oldalas barna rizzsel. A menüsort egy igazi nyári gyümölcs, jéghideg dinnyeszelet zárta.

Annak ellenére, hogy szolid kis fogások közös csipegetésére számított a vendégek többsége, a főmenüvel már többen nehezen boldogultak és a két órás ebéd végére legtöbben már csak egy kiadós sziesztára vágytak.

Maki bemutatta a japán konyha egy másik, itthon szinte ismeretlen, sokszínű arcát. Kiderült, hogy a sushi-sztereotípián kívül, még mennyi érdekes dolog létezik az ázsiai szigetország konyhájában. Egy igazi japán háziasszony konyhájában ehettünk, ahol - amikor éppen nem az elképesztő ízekkel voltunk elfoglalva - megleshettük, hogyan készíti ezeket a különleges ételeket, melyekhez kedves, személyes történetek is kapcsolódtak.



Maki rendszeresen tart japán tematikájú órákat a Főzőiskolában. Itt tudod megnézni, most éppen milyen órái indulnak.

A japán konyháról szóló cikkünket pedig itt olvashatod.

A cikket Illés Zsófia Szonja, a 100fok szerkesztője írta és fotózta.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola. 
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog