A French brunch fogalma egyet jelent a bőséges, ráérős, reggelivel és a változatos, izgalmas fogásokkal, de persze ennél sokkal több, egy életérzés is egyben. A „brunch” kifejezés a breakfast és a lunch összeolvadásából keletkezett, és értelemszerűen a reggelinél későbbi de az ebédnél korábbi étkezést jelent. (Persze ez nem újdonság, elég ha Krúdy Gyula által istenített „gábli" nevű villásreggelire gondolunk, ami az író szerint „már sok bajnak volt az okozója, de minden bizonnyal a déli étvágytalanságnak, amelyből legkönnyebben támadnak a családi veszekedések".)
Forrás: Flickr - N Wong
A French brunch tehát a pazar szendvicsek, ötletes omlettek, mindenféle jóval megpakolt bagettek, sajtok és szószok seregszemléje, és persze egy jó bor is előkerül ilyenkor. Ezenkívül sajtszuflé és gateau de foie de volaille (csirkemájas étel) is készülhet, meséli Nicolas Mathiez séf, a Makifood főzőiskola tanára.
Mi az a croque monsieur?
A legikonikusabb fogások a croque monsieur és a croque madame, amelyek gyakorlatilag egy sajtos-sonkás, besamellel felturbózott melegszendvicsek. Az első croque monsieur-t először 1910-ben kóstolhatták meg egy párizsi kávéház vendégei. A név eredete nem ismert, az első komoly írásis forrás, ami említi, Proust 1918-as regénye, Az eltűnt idő nyomában.
Hivatalosan fehér toast kenyér, ementáli vagy gruyere sajt, főtt sonka és besamel tartoznak a szendvics hozzávalói közé, de természetesen számos regionális változata van a dijoni eredetű fogásnak, mondja Nicolas. A croque madame annyiban különbözik az alapszendvicstől, hogy a tetejére tükörtojás is kerül, és van, aki paradicsommal készíti a madame-ot. Bárhogy is variáljuk, fontos, hogy jó minőségű alapanyagokat használjunk.
Ötletek variációkhoz
A croque provençal paradicsommal, a croque gagnet (Gouda sajttal és andouille kolbásszal – füstös, fűszeres kolbász), a croque norvégien (sonka helyett füstölt lazaccal), a croque bolognese bolognai szósszal készül. További verzió a paradicsomsalsás croque señor és az ananászos croque Hawaiian.
Nicolas Mathiez a tradicionális francia konyha egyik legismertebb szakácsa Magyarországon. Április 28-án egy francia brunch-ra invitálja meg a kurzus résztvevőit - mintha csak Párizsban lennénk. A tervezett menü: croque monsieur, quiche lorraine és Savoyard saláta burgonyával, szalonnával, sonkával, hagymával és többféle sajttal és Chimay töltött tojás. Itt tudsz jelentkezni!