AJÁNLÓ
 
11:31
2015. 12. 07.
Ha még töröd a fejed, hogy mi lenne az a menü, ami különleges is, egyben könnyen elkészíthető,...
A bejegyzés folyatódik
 
11:31
2015. 12. 07.
Maki Stevenson séf, a Makifood Főzőiskola alapító oktatója adott nekünk tippeket a menü...
A bejegyzés folyatódik
 
11:31
2015. 12. 07.
Egy héttel az ünnepek előtt még bizonyára többségünknek fejtörést okoz néhány ajándék beszerzése....
A bejegyzés folyatódik
 
11:31
2015. 12. 07.
Gigantikus vacsorák, tengeri herkentyűk és persze pasták: az olaszoknál az étkezés áll...
A bejegyzés folyatódik
 
11:31
2015. 12. 07.
A legtöbb gyerekkori ízélményünk a karácsonyhoz kapcsolódik, jó visszaemlékezni a régi kiadós...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Közeledik a karácsony, sokan már tervezgetik az ünnepi menüt. Homebisztro gasztrobloggerünk egy olyan kuglófot ajánl, melynek elkészítése nem több 25 percnél. Ha van kedvünk, ünnepek előtt kipróbálhatjuk a receptet, bár, ha pontról pontra követjük az utasításokat, biztosan nem fogunk mellé akkor sem, ha karácsonykor készítjük el először. 

karácsony reggeli sütemény kuglóf

Hozzávalók: 

- 230g puha teavaj 

- 250g barna cukor 

- 20g fehér cukor  

- 6 tojás (M-es méret) 

- 1 narancs reszelt héja 

- 420g sima búzaliszt (átszitálva) 

- 1 evőkanál + 1 tk (20ml) speculoos fűszerkeverék (hasonló a mézeskalács fűszerkeverékhez, készen is kapható, lásd megjegyzések)

- fél tk.fahéj 

- 50g mandula kissé megtörve (elhagyható) 

- 50g aszalt meggy (elhagyható) 

- 1 rúd vanília  

- ¼ kiskanál sütőpor 

- ¼ kiskanál szódabikarbóna 

- 250g (250ml) natúr joghurt

 

Hozzávalók a cukormázhoz: (opcionális)

 - 80g porcukor

 - 1 evőkanál mandulalikőr (vagy rum, brandy)vagy ugyanennyi citromlé

 - kb. 1 evőkanál víz

 - 2 kis kardamommag porrá zúzva

 karácsony reggeli sütemény kuglóf

Elkészítés:

Beállítjuk a sütőt 170 fokos hőmérsékletre.

A puha vajat robotgéppel kikeverjük a cukrokkal, addig, amíg halványszínű és habos nem lesz. (Ez kb. 5-6 perc.) Fontos, hogy minden tojást egyenként dolgozzunk bele, és legalább egy perc keverés után adjuk hozzá a következőt.  

Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a fűszerekkel. Adjuk a tojásos masszához a liszt, majd a joghurt egyharmadát, dolgozzuk el, majd jöhet a maradék liszt és joghurt, két részletben.

Keverjük a tésztához az aszalt gyümölcsöket és a magvakat.

Tegyük a tésztát kivajazott, kilisztezett, nagy méretű (bő 2 literes) kuglófformába, majd az előmelegített sütőbe. Körülbelül 1 órán keresztül süssük. (45 percnél tegyünk egy tűpróbát.)

A cukormázhoz keverjük össze a porcukrot, a kardamomot, a likőrt, és addig higítsuk folyamatosan vízzel, amíg el nem éri a kívánt állagot, masszív krémes. Ez nekem kb. 1 evőkanál vízet jelent.

Megjegyzések:

1. A speculoos fűszerkeverék nagyon hasonlít a mézeskalács fűszerkeverékhez, így ha nem kapunk, helyettesíthetjük azzal is. Akár mi magunk is elkészíthetjük az eredeti fűszerkeveréket. Jó karácsonyi ajándékötlet is lehet, egy szép kis kapcsos üvegben. Ízlés szerint egy kicsit módosíthatunk az arányokon: 5 teáskanál őrölt fahéj, 2 teáskanál gyömbérpor, 1 ½ teáskanál őrölt szegfűszeg vagy szegfűbors, 1 ½ teáskanál őrölt szerecsendió, ½ teáskanál őrölt kardamom (legjobb ha mi őröljük), ½ teáskanál feketebors, ½ teáskanál őrölt ánizs, ½ teáskanál őrölt édeskömény (elhagyható).

2. A kuglóf egy édes sütemény, ezért is került bele némi fehér cukor. Ha csökkenteni szeretnénk a cukor mennyiségét, nyugodtan hagyjuk el a fehér cukrot, vagy használjunk 15-20 grammal kevesebbet a barnacukorból. 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog