AJÁNLÓ
 
10:29
2015. 12. 21.
Ha még töröd a fejed, hogy mi lenne az a menü, ami különleges is, egyben könnyen elkészíthető,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:29
2015. 12. 21.
Egy héttel az ünnepek előtt még bizonyára többségünknek fejtörést okoz néhány ajándék beszerzése....
A bejegyzés folyatódik
 
10:29
2015. 12. 21.
Gigantikus vacsorák, tengeri herkentyűk és persze pasták: az olaszoknál az étkezés áll...
A bejegyzés folyatódik
 
10:29
2015. 12. 21.
A legtöbb gyerekkori ízélményünk a karácsonyhoz kapcsolódik, jó visszaemlékezni a régi kiadós...
A bejegyzés folyatódik
 
10:29
2015. 12. 21.
Közeledik a karácsony, sokan már tervezgetik az ünnepi menüt. Homebisztro gasztrobloggerünk...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Maki Stevenson séf, a Makifood Főzőiskola alapító oktatója adott nekünk tippeket a menü megtervezéséhez és a last minute megoldásokhoz. Egy részüket még most sem késő megfontolni.

Vásároljunk részletekben, folyamatosan!

Ha megoldható, ne várjunk az utolsó pillanatig! (Persze midig lesz olyan, hogy valamit sos kell beszerezni...) Maki apránként, az ünnepi sütés-főzés előtti napig intézi a bevásárlást, mindig vesz egy-két eltartható tételt, amikor lehetősége van rá. Persze ehhez az első lépés az, hogy először kiürítjük és feldolgozzuk a mélyhűtő tartalmát, hogy legyen hely a karácsony ételek hozzávalóinak és majd a maradékoknak, amiket újra lehet hasznosítani az ünnepek után.

karácsony tippek Maki Stevenson last minute bevásárlás

Segítsük a termelőket!

Maki leginkább piacokon és delikátboltokban vásárol, és gyakran rendel alapanyagokat vidéki gazdáktól és termelőktől. "Ez kis plusz bevétel a helyieknek az ünnepekre. Az idén egy Eger melletti faluból, egy nénitől rendeltem kacsát, és innen szerzem be a tojásokat, a diót és a mézet is a karácsonyi sütikhez."

 

Dolgozzunk előre!

Azon kívül, hogy megtöltjük a karácsonyi ételek hozzávalóival a fagyasztót, előre is dolgozhatunk. A sütemények előre bekevert tésztája is a mélyhűtőbe kerülhet, és vannak olyan piték is, amelyeket meg is süthetünk, és lehűtve a fagyasztóba tehetjük őket, karácsonykor pedig csak fel kell melegíteni.

Ha mégis az utolsó pillanatban kell improvizálni...

Lehet, hogy nem jól sikerült megszervezni az előkészületeket, és az is lehet, hogy rajtunk kívülálló okok miatt kell improvizálni, a lényeg: ne érezzük emiatt rosszul magunkat! Ha valami kimaradt, ne stresszeljünk! Nem tragédia, ha szűkíteni kell a menün, mert nincs elég időnk. Legyen kéznél a váratlan események és a váratlan vendégek miatt pirított dió, olívabogyó, szárított paradicsom, szárított gyümölcs, és az sem baj, ha egy szép sajttálat is össze tudunk dobni.

Osszuk le a feladatokat!

Bevezethetünk egy új tradíciót, ha a családtagok elég nyitottak: dobjuk össze közösen az ünnepi menüt! Kérjünk meg valakit a családból, hogy hozzon köretet, egy másik családtag készítse az előételt vagy a desszertet. Nincs ebben semmi rossz.

karácsony tippek Maki Stevenson last minute bevásárlásfotó: flickr - Steve Petrucelli

Maki egyébként a karácsonyi menüvel általában két héttel az ünnep előtt kezd el foglalkozni. Az idei menü gesztenyeleves, sült zöldségek, kacsa, szárított fügés diótorta, egy finom saláta, és talán krumplipüré lesz pasztinákkal. Karácsony másnapjára meghívnak néhány barátot, tavaly gesztenyelisztből készült palacsinta készült erre az alkalomra, ez a család egyik nagy kedvence.

A lényeg, hogy ne felejtsük el: az ünnep a közösségi élményekről, a közös étkezésről is szól.

További tippjeink karácsonyra:

Ünnepi kacsacomb

Karácsonyi reggeli - kuglóf

A tökéletes bejgli

Karácsonyi vendégváró falatkák

Karácsonyi halas menü összeállítása

Karácsonyi vega menü összeállítása

Saját készítésű gasztro ajándékok

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog