A boeuf bourguignon, vagyis a burgundiai marharagu egy híres egytálétel, amely elkészítéséhez sok időre van szükség. Vörösborból egy egész palack kell hozzá - Burgundiában ugye ez nem probléma.
A recept Nicolas Mathiez-től származik,aki a francia konyha egyik legismertebb képviselője Magyarországon. Kurzusain a különféle régiók kulináris titkaiba avatja be a részvevőket, Lyon után Lille rendkívül izgalmas fogásai lesznek terítéken, az a régió ugyanis a halakról, a tenger gyümölcseiről, a sajtokról és a bodzapálinkáról szól.
Egy kis ízelítő következik abból, ami a francia főzőkurzusokom készül.
Boeuf bourguignon
Forrás: flickr.com, Alan C.
Egy izgalmas és kevésbé ismert régió, Lille és környéke számos meglepetést tartogat. Francia konyha rajongók, figyelem!
A Pas de Calais régió a halakról, a tenger gyümölcseiről, a sajtokról és a bodzapálinkáról szól - nem csak olyan tételek, amelyek azonnal beugranak, ha a francia gasztronómiáról van szó.
A régió kulináris hagyományaiban a tenger közelsége sokáig nem hagyott nyomot a kikötővárosok kivételével, régen a kiterjedt erdőségek kincsei uralták a gasztronómiát. Amikor az erdőket kiirtották, hajdinát kezdtek termeszteni, amelyből nem kenyeret, hanem lepényt készítettek.
flickr.com - Rob124
A fesztivál, ahol mindenki kagylót eszik
A közelben van Boulogne Mer Sur, az ország legnagyobb halászkikötője, amelynek flottája évente 64 ezer tonna halat fog, és további 300 ezer tonna tengeri élőlény érkezik ide. A 110 hűtőháznak köszönhetően a friss halat akár egy napon belül eljuttatják Európa legtávolabbi sarkába.
A French brunch fogalma egyet jelent a bőséges, ráérős, reggelivel és a változatos, izgalmas fogásokkal, de persze ennél sokkal több, egy életérzés is egyben. A "brunch" kifejezés a breakfast és a lunch összeolvadásából keletkezett, és értelemszerűen a reggelinél későbbi de az ebédnél korábbi étkezést jelent. (Persze ez nem újdonság, elég ha Krúdy Gyula által istenített "gábli" nevű villásreggelire gondolunk, ami az író szerint "már sok bajnak volt az okozója, de minden bizonnyal a déli étvágytalanságnak, amelyből legkönnyebben támadnak a családi veszekedések".)
Forrás: Flickr - N Wong
A French brunch tehát a pazar szendvicsek, ötletes omlettek, mindenféle jóval megpakolt bagettek, sajtok és szószok seregszemléje, és persze egy jó bor is előkerül ilyenkor. Ezenkívül sajtszuflé és gateau de foie de volaille (csirkemájas étel) is készülhet, meséli Nicolas Mathiez séf, a Makifood főzőiskola tanára.
Mi az a croque monsieur?
A legikonikusabb fogások a croque monsieur és a croque madame, amelyek gyakorlatilag egy sajtos-sonkás, besamellel felturbózott melegszendvicsek. Az első croque monsieur-t először 1910-ben kóstolhatták meg egy párizsi kávéház vendégei. A név eredete nem ismert, az első komoly írásis forrás, ami említi, Proust 1918-as regénye, Az eltűnt idő nyomában.
Besamel, hollandi mártás, csirkealaplé... ha egy kicsit is beleássuk magunkat egy szakácskönyvbe, vagy legalább egy kis időt eltöltünk a konyhában, előbb-utóbb találkozunk valamelyik alapmártással, vagy annak valamelyik változatával.
A mártásoknak komoly rendszerük van, amit érdemes megismerni. A francia mesterszakácsok azt vallják, hogy az egész főzés lényegét érti az, aki ismeri a mártásokat.
Forrás: Flickr.com - Michael Newman