Most a tenger gyümölcseivel készült paellának adunk egy csavart azzal, hogy ázsiai ízvilágúra hangoljuk. Elképezstően finom nyári fogás lesz az eredmény, érdemes kipróbálni!
A paella szó egyébként a speciális, kétfülű serpenyő neve, amit elképesztő méretválasztékban gyártanak 2, 4, 6, vagy akár 100 személyes adagokhoz. Az egyik leghíresebb spanyol étel a hozzávalókat tekintve nem volt mindig olyan ínycsiklandó, mint ma: eredetileg angolnából, csigából és zöldbabból készítették, mások szerint sózott tőkehalból és rizsből álló böjtös fogás volt.
Ma olyan alapanyagokból készül, mint a murciai szárított édespaprika, az andalúziai olívaolaj és friss zöldségek, valamint a helyben termesztett citrom leve és egy kevés száraz fehér bor, írja a Wikipedia. Régiónként változik a recept, Maki pedig egy elkészítette az ázsiai változatot is!
Ázsiai paella kókusztejjel
forrás: Flickr.com - Matt Westgate
Hozzávalók:
6-8 db scampi (királyrák)
500 g friss feketekagyló
2 csésze száraz fehérbor
zöldségleves alap
1-1,5 csésze rizs megmosva
1/2 kínai kel, durvára vágva
3-4 db shiitake gomba, kiáztatva és felszeletelve
1 fej vöröshagyma, finomra vágva
1-1,5 csésze kókusztej
1 szál citromfű
egy 2-3 cm-es friss gyömbér, meghámozva és finomra aprítva
2-3 db kaffir lime levél
1/2 piros kaliforniai paprika, hosszában felszeletelve
1/2-1 teáskanál chili pehely
1/2 teáskanál koriandermag összetörve
1/2 teáskanál kömény
egy csipet sáfrány
olívaolaj
só és bors ízlés szerint
friss koriander és citrom a tálaláshoz
Elkészítése:
Öblítsük le és tisztítsuk meg a kagylókat, majd főzzük meg a fehérborban, lefedve nagyjából 5-7 percig. Szűrjük le a főzőlevet, de ne öntsük ki.
Mossuk meg és áztassuk be a rizst 20-30 percre, majd öntsük le róla a vizet.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben és dinszteljük meg benne a hagymát, a fokhagymát, a shiitake gombát és a gyömbért. Ezután adjuk hozzá a koriandert, a köményt, a sáfrányt, a chili pelyhet, a sót, borsot és a rizst.
Pároljuk a keveréket néhány percig, majd adjuk hozzá nagyjából egy csészényit a kagyló főzőlevéből a kókusztejjel együtt. Dobjuk bele a citromfüvet és a lime leveleket, forraljuk fel, majd vegyük alacsonyra a lángot.
Helyezzük a tetejére a káposztát és a szeletelt paprikát, fedjük le és főzzük 20-25 percig.
Amikor a rizs már majdnem teljesen puha, de a közepe még picit kemény, keverjük meg gyorsan, távolítsuk el a citromfüvet és a lime leveleket.
Helyezzük a rizs tetejére a főtt kagylókat és a scampit és lefedve főzzük további 5-10 percig, amíg a rizs alaposan átfő (szükség lehet további főzőlé hozzáadására). Vegyük le a tűzről és hagyjuk állni 5 percig tálalás előtt.