Itt a hideg idő, és az iskolai születésnapokra és zsúrokra sem árt rákészülni. No meg a hűvösebb, bevackolós időben is bármikor jól jöhetnek a finom sütemények. Tortamustránk első részében összegyűjtöttük az egyszerűen és gyorsan elkészíthető, hűsítő, gyümölcsös, nyári tortákat. Most pedig tömör gyönyör következik a répa- és csokoládétorták csodálatos világában!
Répatorta variációk (cukkini, sütőtök, cékla)
A répatorta nagy klasszikus, valószínű mindenkinek megvan a maga verziója. A tésztája lágy, nem száraz, krém nélkül is isteni, sokáig eláll. Ideális vendégváró, de reggelire is jól jöhet egy kávé vagy tea mellé, uzsonnásdobozok népszerű kiegészítőjévé válhat.
Lehet benne bátran cserélgetni a zöldségeket, azaz répa helyett vagy mellett mehet bele cékla, sütőtök, vagy akár cukkini is. Én általában a répa felét cserélem le, mindig másra. Fűszerezésben is el lehet szállni, ultra jó a friss reszelt gyömbérrel, a citrusokkal, a fahéjjal, kínai ötfűszerrel és még sorolhatnám. Érdemes kísérletezni!
Ihletadónak pedig íme néhány ízelítő:
Vegán, sütőtöktorta
Klasszikus répatorta
Fügés répatorta
Mákos céklatorta
Gyömbéres répatorta narancsos mascarponéval
Csokoládé torták
A csokitorták két klasszikusa a Sacher-torta és a Dobos torta, melyről nem állítjuk, hogy gyors és egyszerű, de mindenképpen megéri a próbálkozást és az időráfordítást. Könnyítésként íme szerzőnk videója, mely nagyon jól bemutatja mit kell tenni.
És egy receptgyűjtemény kedvenc csokoládétortáinkhoz:
Narancsos csokitorta
Céklás csokitorta
Nyers csokitorta
Avokádókrémes csokitorta
Mandulás mogyorós csokitorta
Málnás csokitorta
Egészséges trükkök sütéshez
1. Teljes kiőrlésű liszt, magvak, pelyhek - Sütéskor a fehér liszt felét, 1/3-át észrevétlenül helyettesíthetjük barna liszttel. Ilyen arányokat használva a teljes kiőrlésű gabona még nem teszi túl nehézzé a tésztát.
2. Margarin helyett - Kerüljük a hidrogénezett növényi zsiradékok (margarin) használatát, helyette süthetünk "igazi" vajjal, kókuszzsírral, illetve hidegen sajtolt olajokat is használhatunk.
2. Cukor helyett - Használjunk minél kevesebb finomított cukrot, helyette süthetünk mézzel is. Egy tipp: ha reszelt almát, aszalt gyümölcsöket teszünk a sütemények tésztájához, nem szükséges annyi cukrot/mézet használnunk.
A cikket Terei-Vígh Krisztina, az A'la carte kulinária blog szerzője írta.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.