Még javában nyár van, de hamarosan jól fog esni egy olyan desszert, amiben "fűtőanyag" is van.
Fügetorta
fotó: flickr.com - Akiko Russell
Hozzávalók a tésztához:
2 csésze bio finomliszt
1/2 csésze cukor vagy sucanat
1/2 kiskanál só
3/4 csésze hideg vaj, kis kockákra vágva
2 tojás, a sárgájuk különvéve
1 evőkanál hideg víz
Elkészítése:
Keverd össze a lisztet, sót, cukrot és vajat robotgépben (pulzálva, míg durva tésztát kapsz, nagyjából 1 centis vajdarabokkal benne. Add hozzá a tojássárgát és vizet és óvatosan keverd tovább, míg nagyobb halmokba áll össze a tészta.
Tedd a tésztát enyhén lisztezett felületre, és oszd két részre. Gyúrd át a tésztát néhányszor, míg a vaj jól elkeveredik benne. Laptísd ki és csomagold fóliába legalább egy órára.
Hozzávalók a töltelékhez:
350 g puha szárított füge, durvára vágva
1 és 1/4 csésze víz
1 csésze narancslé
1 fahéjrúd
1/2 csésze sötét barnacukor
1/2 csésze vaj, felolvasztva, majd lehűtve
3 tojás felverve
1 narancs héja
1 és 1/2 csésze pirított dió, durvára vágva
Elkészítése:
Főzd a fügét vízben és a narancslében a fahéjrúddal és cukorral lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, míg nagyjából 2 csészényi mennyiség lesz belőle. Halászd ki belőle a fahéjrudat. Robotgépben (pulzálva) keverd össze, míg finoman darabos, de nem telejsen sima keverék lesz. Tedd tálba és hűtsd ki. Keverd hozzá a tojást, a vajat, a narancshéjat és a diót.
Összeállítás:
Vajazz ki egy tortaformát. Nyújtsd ki a tésztát 2 sütőpapír között, míg elég nagy lesz ahhoz, hogy befedje a tortaformát. Nyomkodd le a kezeddel és vágd le a felesleget. Nyújtsd ki a másik adag tésztát ugyanígy, és vágd 2 cm-es csíkokra.
Halmozd a tölteléket a formába és simítsd el, majd rácsszerűen borítsd be a tésztacsíkokkal. Egyengesd el a széleket késsel. Süsd 175 fokos sütőben nagyjából 30 percig. Hűtsd ki, majd vedd ki a formából. Tálald török süzme joghurttal, ízlés szerint.