Legutóbbi cikkeinkben két kedvenc őszi szezonális alapanyagunkról, a dióról és fügéről írtunk részletesen. Számtalan különleges, édes és sós diós receptet kaptatok szerzőink konyhájából, most pedig következzen egy - a két őszi kedvencünket ötvöző - diós-fügés torta. Szeles őszi (és téli) napokra egy csésze forró tea mellé...
Maki Stevensontól, a Makifood Főzőiskola tanárától kaptuk ezt a receptet, melyet a cheftanoncok, vagy Húsmentes Hétfői Vacsoraklubok résztvevői kóstolhattak már. Maki nagy hangsúlyt fektet a szezonális - és lehetőleg termelői, bio, finomítatlan - alapanyagok használatára. Ez a recept annyira szezonális, hogy a dióról és a fügéről is többször írtunk már a héten/múlt héten. Mindkét gyümölcs most érik, akár még magatoknak is szedhettek. Külön érdekesség, hogy mindkét gyümölcs levele felhasználható: a diólevelet a népi gyógyászat számtalan betegség gyógyírjaként tartja számon, a fügelevélből pedig - ki gondolná! - fügelevél szörp és limonádé készíthető.
Hozzávalók a tésztához:
- 2 csésze bio finomliszt (a felét helyettesíthetjük teljes kiőrlésű liszttel)
- 1/2 csésze nádcukor vagy sucanat
- 1/2 kiskanál só
- 3/4 csésze hideg vaj (vagy kókuszzsír), kis kockákra vágva
- 2 db tojás, a sárgájukat tegyük félre
- 1 evőkanál hideg víz
Hozzávalók a töltelékhez:
- 350 g szárított füge, durvára vágva
- 1 és 1/4 csésze víz
- 1 csésze narancslé
- 1 rúd fahéj
- 1/2 csésze sötét barnacukor
- 1/2 csésze vaj (vagy kókuszzsír), felolvasztva, majd lehűtve
- 3 db tojás felverve
- 1 narancs héja
- 1 és 1/2 csésze pirított dió, durvára vágva
A tészta elkészítése:
Keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot és a vajat robotgépben (pulzálva), míg darabos tésztát nem kapunk, nagyjából 1 centis vajdarabokkal benne. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a vizet, óvatosan keverjük tovább, míg nagyobb halmokba összeáll a tészta. Tegyük a tésztát enyhén lisztezett felületre, osszuk két részre. Gyúrjuk át néhányszor, míg a vaj jól elkeveredik benne. Lapítsuk ki mindkét adagot, és csomagoljuk fóliába. Tegyük hűtőbe legalább egy órára.
A töltelék elkészítése:
Főzzük a fügét vízben és a narancslében a fahéjrúddal és cukorral lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, míg nagyjából 2 csészényi mennyiség lesz belőle. Halásszuk ki belőle a fahéjrudat. Robotgépben (pulzálva) keverjük össze, míg finoman darabos, de nem teljesen sima keverék lesz. Tegyük tálba, és hűtsük ki. Keverjük hozzá a tojást, a vajat, a narancshéjat és a diót.
A torta összeállítása:
Vajazzunk ki egy tortaformát. Nyújtsuk ki a tésztát sütőpapíron, míg elég nagy lesz ahhoz, hogy befedje a tortaformát. Nyomkodjuk bele a kezünkkel a tésztát a formába, és vágjuk le a felesleget. Nyújtsuk ki a másik adag tésztát ugyanígy, és vágjunk 2 cm-es csíkokat belőle. Halmozzuk a tölteléket a formába és simítsuk el, majd rácsszerűen borítsuk be a tésztacsíkokkal. Egyengessük el a széleket késsel. Süssük 175 fokos sütőben nagyjából 30 percig. Hűtsük ki, majd vegyük ki a formából. Tálaljuk török vagy görög joghurttal (ízlés szerint).
Diós cikkünket és diós receptjeinket itt találjátok.
A Magyarországon termű fügefajtákról, és a füge sok jó hatásáról pedig itt írtunk.
A cikket/receptet Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola tanára írta.
Maki kurzusait (pl. Dél-kelet ázsiai streetfood, Japán házi konyha, Késtechnika) az iskola honlapján, itt találod.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.