AJÁNLÓ
 
17:26
2013. 09. 19.
Még javában nyár van, de hamarosan jól fog esni egy olyan desszert, amiben "fűtőanyag" is van.  Fügetorta  fotó:...
A bejegyzés folyatódik
 
17:26
2013. 09. 19.
Az Olaszországból származó biscotti sokak kedvence, nem véletlenül. A kekszekhez közel álló,...
A bejegyzés folyatódik
 
17:26
2013. 09. 19.
Legutóbbi cikkeinkben két kedvenc őszi szezonális alapanyagunkról, a dióról és fügéről...
A bejegyzés folyatódik
 
17:26
2013. 09. 19.
Július végén, augusztus elején válik néha olyan elviselhetetlenné a meleg, hogy minden szinten...
A bejegyzés folyatódik
 
17:26
2013. 09. 19.
Az augusztusi piac kincseiből válogatva, szerzőink konyhájából összegyűjtöttünk nektek...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Szerencsére, már egy jó ideje friss füge is kapható hazánkban a nyári időszakban, míg télen be kell érnünk annak szárított változatával. De ismerjük-e ezt a gyümölcsöt? Vajon biztosak lehetünk-e abban, hogy a lila füge zöld színű addig, amíg nem érik meg? Ha pedig nem zöld, akkor mi a különbség a zöld és a lila füge között? 
Hazánkba a török hódítás idején érkezett a füge néhány más társával együtt, ám továbbra is az igazi hazája a déli országok. Mediterrán jellegének köszönhetően, napfényigényes, de megfelelő talajon és némi gondozással szép fákat és bokrokat lehet termeszteni belőle idehaza is. Néhány fajtája jól tűri a hideget, fagyokat, ezért hazánkban is képesek akár több száz évig élni.

Füge fajták Magyarországon 

Erre a legtökéletesebb példa a Szekszárd környékén termő „Babits” füge, vagy barna füge, ami a legkiválóbb fügefajta hazánkban. Babits Mihály szőlészetéből indult a szaporítás 150 évvel ezelőtt. Koraérő fajta, nagyméretű gyümölccsel. Maximum háromszor hozza egy évben a jól ismert, vörösesbarna terméseit. 

De nem csupán Babits Mihály az egyetlen híres magyar, aki fügét hagyott maga után. A német Mainau fügét Esterházy Miklósnak köszönhetjük, aki Mainau szigetének volt a tulajdonosa, ami a Bodeni-tó közepén helyezkedett el. Innen 1827-ben hat fügebokrot hozott Magyarországra, ami a mai napig terem. Szintén korán termő fajta ez is, rendkívül bő terméssel, melyek körte alakúak és érett barna színűek.

A Kanári-szigetekről is érkezett hazánkba füge, ami gyökeret tudott verni a magyar talajon. Ezek a bokrok megkapó látványt nyújtanak nagyra nőtt, kúpalakú, bordó színű gyümölcseikkel, melyek akár a 20 dkg-ot is elérhetik. Vélhetően ez a legnagyobb termésű füge, ami szintén már nyáron beérik. 

Nem maradhat el a Kanári-szigetek mögött a spanyol füge sem, Mallorca-ról. Ez a fajta kizárólag fának nőve hoz gyümölcsöt, ami csak akkor terem meg és érik be, ha teljesen kizöldül a fa koronája. Dió nagyságú, sötétpiros belsejű, zöld színű terméseit az ágak végén, csokorba nőve hozza.

Zöld színű füge a nevével sokat mondó, tabáni zöld füge is. Az írások szerint a török időkből maradhatott ránk, s a budai Tabánon kívül, Pécsett is lehet ilyen bokrokat találni. Termései megérve is zöld színűek és érdekes, tök formájúak. Karakteres ízű gyümölcsöket hoz.

A zöld fügénél maradva, a kezdő fügetermesztők ajánlott változata is zöld. Ez az izraeli zöld füge, amit leginkább „szobafügének” ismerünk, mert cserépben árulják, hiszen ebben a közegben is képes termésével örömet okozni a fügét még soha nem látott gazdájának. Ám, ha szabadba ültetjük, hatalmas fává növi ki magát, s termései éretten is sötétzöldek és mézédesek. Az izraeli fügének van egy lila változata is, aminek a termése bár nagyon hasonlít az általuk ismert lila fügére, de a bokra jóval vaskosabb, levele pedig érdesebb.A színskálán tovább haladva, sárga fügével is találkozhatunk hazánkban július közepén. Termései körte alakúak, és a sárga alapon barna csíkok díszítik.

Szintén a sárga színűek családjába, de inkább egy kicsit zöldessárga árnyalatba burkolózik az ujjas levelű óriási füge, melyeknek a leveleit keskeny, hosszú hasadékok ujjszerűvé teszik. Ugyanilyen színű, dundi gyümölcsei akár 17 dkg-ra is meghízhatnak. Kiváló ízű, bőtermő fajta, melyet leginkább Pécsett és Szekszárdon találhatunk meg.

A citromsárga görög füge szintén megtalálható hazánkban, s azon kívül, hogy citromsárga színéről és édes ízéről is felismerhetjük, legfőbb ismertető jele, hogy alig van magja.

Az ujjas levelű piros füge termései annyira dundik, hogy szinte nincs is száruk, s szintén kiváló karakteres ízük van.

Bármerre járjunk fügeszezon idején Magyarországon, leginkább a lila fügébe botlunk bele. Ez nem csoda, hiszen kiváló fagytűrő mivoltának köszönhetően, közkedvelt hazánkban, betakarás nélkül is átvészeli a teleket. Első termései, melyek már július első hetében megmutatják magukat, pogácsa formájúak, inkább szélesek, mint magasak, s viszonylag zsenge korukban már lila színűek.  

A különböző fügefajták leírásához a Rappay Mediterrán Kertészet Növénykatalógusát használtuk forrásként. Katalógusukban még több Magyarországon megtalálható fügefajta leírását megtaláljátok.

 

A füge élettani hatásai

Természetesen, a fügének, mint minden növénynek magas nyomelem és vitamintartalma van, hiszen rengeteg B-vitamin, valamint vas, kálium, kalcium, magnézium, pektin, rostanyag, fehérje található egy-egy gyümölcsben, mely a szervezet számára könnyen kezelhető glükózt és fruktózt is tartalmaz. Az aszalt fügét már ősidők óta használják megfázásos betegségeknél lázcsillapításra vagy izzasztásra, ám gazdag káliumtartalma miatt különösen hasznos a szív és érrendszeri betegségekre is. Mivel nagyszerű vérképző tulajdonságokat hordoz ez a gyümölcs, vérszegénység esetén naponta három szem füge elfogyasztása ajánlott.

Fügés receptek 

S ha már a füge fogyasztásánál tartunk, számtalan finomabbnál finomabb ételben is felhasználható akár friss, akár szárított változatban. Ez alól az olasz konyha sem kivétel.

Itt találjátok a cikk szerzőjének olasz, fügés receptjeit
A Makifood Főzőiskola blogjáról pedig egy fügetorta receptEgy végül egy kis fügetörténelem

A füge már a bibliai időkben fontos szerepet töltött be. Szimbóluma volt a boldogságnak, békének, egészségnek és örök életnek, hiszen Ádám és Éva is fügefalevél-öltözékben élte mindennapjait a Paradicsomban. 
Ebből adódhatott a termékenység jelképezése is, melyet leginkább a görögök használtak. Dionüszosz ünnepén a mai napig megtalálható a füge mellett a fügebor is. Legfőbb eposzukban, az Odüsszeiaban is ezt a gyümölcsöt ajándékozta Odüsszeusznak az apja. 
Az ókori görögök már akkoriban rengeteg fajtáját ismerték a fügének, tudósok szerint közel 200-at, s minden fajtának külön személyneve volt, mint a családtagoknak. 
A történelem folyamán a termesztése és a köré alakult kultuszrendszer szorosan összefűzte a megjelenését a szőlővel és az olajbogyóval, legalábbis erről árulkodnak a fennmaradó írások az i.e. 2700-as évek Egyiptomából. 
A történelmi kis kitérőt zárjuk az ókori Rómaiakkal, akik szintén felfedezték maguknak a fügét, gyümölcsétől a leveléig. Ugyanis, ez utóbbit szalvétaként használva, étkezés alatt a rabszolgák ezzel törölték meg gazdáik száját. Ám, az írások szerint, fügefalevél alatt szoptatta Romulust és Remust – Róma alapítót – az a farkas, amelyik a történet szerint felnevelte őket. 

Következő cikkünkben fügés recepteket hozunk majd nektek, addig is böngésszétek szerzőnk, Riedl Annamária blogját, a Rozmaring és Csokoládé blogot receptekért


Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

A 100fok blog szakmai mentora a Makifood Főzőiskola.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog