AJÁNLÓ
 
11:40
2016. 03. 11.
Talán egy kicsit nehéz étel, tekintettel a melegre. A jövő hétre viszont érdemes feltankolni...
A bejegyzés folyatódik
 
11:40
2016. 03. 11.
Zizi kalandjai szerzője szerint a pirított rizs végtelen lehetőséget jelent egyetlen ételben....
A bejegyzés folyatódik
 
11:40
2016. 03. 11.
Ahogy beköszönt a hideg, és kevesebb friss zöldség és gyümölcs közül választhatunk a...
A bejegyzés folyatódik
 
11:40
2016. 03. 11.
Télen különösen figyelnünk kell arra, hogy a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat...
A bejegyzés folyatódik
 
11:40
2016. 03. 11.
Itt van a kánikula. Egyetlen vágyunk van, hideget enni, hideget inni, lehűlni, bármi áron. De...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Ez a recept némileg több időt igényel, mint a gyors, hétköznapi vacsorák elkészítése, de talán ez egy hosszú hétvégén nem akkora probléma. A lasagnét ráadásul mindenki szereti, ezért még talán azok is megbocsátják a vegetáriánus jellegét, akik amúgy nagy húsimádók. Zizi kalandjai receptje következik.

"Ez a lasagne igazi sikert aratott a családom körében. Néhány lábas szükséges az előkészületekhez, mire a tepsibe tudjuk rétegezni a tésztát a zöldségekkel és a szósszal, de megéri ennyi időt és mosatlan edényt belefektetni, mert egy nagyon ízletes, ünnepi ebéd kerülhet az asztalunkra."

Leveleskel és gomba lasagne

lasagne zöldségek fodros kel zizi kalandjai gomba

 

Hozzávalók a lasagnéhoz:
– 300 g leveleskel (más nevén fodros kel) vagy kelkáposzta, kisebb darabokra vágva, (a szárakat előtte távolítsuk el)
– 500 g csiperkegomba, félcentis darabokra felszeletelve
– 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
– kb. 180-190 g (kevesebb, mint 1 doboz) lasagne lap
– 30 g vaj
– 20 g parmezán sajt, reszelve
– 2-3 ág friss kakukkfű levelei
– olívaolaj
– só, bors

Hozzávalók a bechamel szószhoz:
– 750 ml növényi tej – zab, rizs, szója – (helyettesíthető normál tejjel)
– 1 fej vöröshagyma, felaprítva
– 1 kis fej zeller, felaprítva
– 50 g sótlan vaj
– 50 g liszt
– 2 teáskanál dijoni mustár
– 1 db babérlevél
– néhány szem feketebors
– só, bors

Elkészítés:

Egy lábasban melegítsük fel a tejet a babérlevéllel, a hagymával, a zellerrel és a borsszemekkel. Forralás után tegyük félre és hagyjuk, hogy a tej magába szívja a fűszerek ízét és kihűljön.

A leveleskelt tegyük egy lábasba, sózzuk és öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy ellepje. Forraljuk fel, főzzük 2-3 percig, majd szűrjük le és tegyük félre.

Egy serpenyőben olvasszuk meg a 30 g vajat, adjuk hozzá a gombát, sózzuk, borsozzuk és főzzük 5-10 percen át, amíg a gomba leve teljesen elpárolog. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát és a kakukkfüvet, főzzük még 2-3 percig, majd zárjuk el alatta a gázt és tegyük félre.

Kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük elő 180 fokra.

Melegítsük fel a fűszeres tejet, majd szűrjük le. Egy serpenyőben olvasszuk fel az 50 g vajat, adjuk hozzá a lisztet és pirítsuk 2-3 percig. Tegyük a rántást abba a lábasba, amelyben a tej volt és kezdjük el adagokban hozzáönteni a leszűrt tejet, közben folyamatosan kevergessük, hogy csomómentes legyen. Az így összekevert rántásos tejet tegyük vissza a tűzhelyre, hagyjuk felmelegedni és besűrűsödni. Néhány perc után keverjük hozzá a mustárt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Zárjuk el alatta a gázt és tegyük félre.

Az elkészült bechamel szósz felét öntsük a leveleskelre és jól keverjük át.

A maradék szószból öntsünk egy keveset egy kb. 29*20 cm-es tepsibe. Pakoljunk rá egy réteg lasagne lapot, majd kanalazzunk rá egy réteg mártásos leveleskelt. Újabb réteg lasagne lap jön, majd erre a gombás keverék. Lasagne lap, mártásos leveleskel, lasagne lap, gombás keverék – így folytassuk a rétegek pakolását, amíg el nem fogy minden. A tetejére lasagne lapok kerüljenek, majd locsoljuk meg a maradék bechamel szósszal. Szórjuk meg a parmezánnal, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal és süssük 180 fokon kb. 25-30 percig, amíg aranybarna lesz a teteje.

Ha még részletesebben kíváncsi vagy a bechamel szószra, itt olvashatsz utána nálunk.

Egyéb, lasagne receptet pedig itt találsz.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog