Ez a recept némileg több időt igényel, mint a gyors, hétköznapi vacsorák elkészítése, de talán ez egy hosszú hétvégén nem akkora probléma. A lasagnét ráadásul mindenki szereti, ezért még talán azok is megbocsátják a vegetáriánus jellegét, akik amúgy nagy húsimádók. Zizi kalandjai receptje következik.
"Ez a lasagne igazi sikert aratott a családom körében. Néhány lábas szükséges az előkészületekhez, mire a tepsibe tudjuk rétegezni a tésztát a zöldségekkel és a szósszal, de megéri ennyi időt és mosatlan edényt belefektetni, mert egy nagyon ízletes, ünnepi ebéd kerülhet az asztalunkra."
Leveleskel és gomba lasagne
Hozzávalók a lasagnéhoz:
– 300 g leveleskel (más nevén fodros kel) vagy kelkáposzta, kisebb darabokra vágva, (a szárakat előtte távolítsuk el)
– 500 g csiperkegomba, félcentis darabokra felszeletelve
– 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
– kb. 180-190 g (kevesebb, mint 1 doboz) lasagne lap
– 30 g vaj
– 20 g parmezán sajt, reszelve
– 2-3 ág friss kakukkfű levelei
– olívaolaj
– só, bors
Hozzávalók a bechamel szószhoz:
– 750 ml növényi tej – zab, rizs, szója – (helyettesíthető normál tejjel)
– 1 fej vöröshagyma, felaprítva
– 1 kis fej zeller, felaprítva
– 50 g sótlan vaj
– 50 g liszt
– 2 teáskanál dijoni mustár
– 1 db babérlevél
– néhány szem feketebors
– só, bors
Elkészítés:
Egy lábasban melegítsük fel a tejet a babérlevéllel, a hagymával, a zellerrel és a borsszemekkel. Forralás után tegyük félre és hagyjuk, hogy a tej magába szívja a fűszerek ízét és kihűljön.
A leveleskelt tegyük egy lábasba, sózzuk és öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy ellepje. Forraljuk fel, főzzük 2-3 percig, majd szűrjük le és tegyük félre.
Egy serpenyőben olvasszuk meg a 30 g vajat, adjuk hozzá a gombát, sózzuk, borsozzuk és főzzük 5-10 percen át, amíg a gomba leve teljesen elpárolog. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát és a kakukkfüvet, főzzük még 2-3 percig, majd zárjuk el alatta a gázt és tegyük félre.
Kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük elő 180 fokra.
Melegítsük fel a fűszeres tejet, majd szűrjük le. Egy serpenyőben olvasszuk fel az 50 g vajat, adjuk hozzá a lisztet és pirítsuk 2-3 percig. Tegyük a rántást abba a lábasba, amelyben a tej volt és kezdjük el adagokban hozzáönteni a leszűrt tejet, közben folyamatosan kevergessük, hogy csomómentes legyen. Az így összekevert rántásos tejet tegyük vissza a tűzhelyre, hagyjuk felmelegedni és besűrűsödni. Néhány perc után keverjük hozzá a mustárt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Zárjuk el alatta a gázt és tegyük félre.
Az elkészült bechamel szósz felét öntsük a leveleskelre és jól keverjük át.
A maradék szószból öntsünk egy keveset egy kb. 29*20 cm-es tepsibe. Pakoljunk rá egy réteg lasagne lapot, majd kanalazzunk rá egy réteg mártásos leveleskelt. Újabb réteg lasagne lap jön, majd erre a gombás keverék. Lasagne lap, mártásos leveleskel, lasagne lap, gombás keverék – így folytassuk a rétegek pakolását, amíg el nem fogy minden. A tetejére lasagne lapok kerüljenek, majd locsoljuk meg a maradék bechamel szósszal. Szórjuk meg a parmezánnal, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal és süssük 180 fokon kb. 25-30 percig, amíg aranybarna lesz a teteje.
Ha még részletesebben kíváncsi vagy a bechamel szószra, itt olvashatsz utána nálunk.
Egyéb, lasagne receptet pedig itt találsz.