AJÁNLÓ
 
12:02
2016. 10. 07.
"Umeboshi? Azt eszik vagy isszák? Az umeboshi japán szilva fajta, a makrobiotikában igazi superfood-ként...
A bejegyzés folyatódik
 
12:02
2016. 10. 07.
Nemzeti konyhák sorozatunk következő állomásaként a perui gasztronómiába nyerhetünk bepillantást....
A bejegyzés folyatódik
 
12:02
2016. 10. 07.
Malac és lencse: a szilveszteri vacsora főszereplői, amelyke biztosítják a szerencsét a következő...
A bejegyzés folyatódik
 
12:02
2016. 10. 07.
Egy igazi téli fogás következik, ami újévi szerencsét hozó ételnek is beillik. És ami...
A bejegyzés folyatódik
 
12:02
2016. 10. 07.
A csicsóka, vagy jeruzsálemi articsóka fontos téli tápanyagforrás. Rosttartalma kb. ötször nagyobb,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Ahogy beköszönt a hideg, és kevesebb friss zöldség és gyümölcs közül választhatunk a piacon, még jobban kell figyelnünk arra, hogy a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat magunkhoz vegyük. Összegyűjtöttünk néhány „superfood”-ot, amivel sokat tehetünk az egészságünkért.

Acai bogyó

Egy pálma termése, amely az Amazonas vidékén őshonos (Euterpe oleracea). Feketéslila bogyói első látásra az áfonyára hasonlítanak. Az őslakosok étrendjének régóta egyik fontos eleme, de akkor lett igazán felkapott Nyugaton,  amikor dr. Nicolas Perricone beválasztotta a tíz legjobb öregedésgátló csodaétel közé, és leadták Oprah Winfrey egyik műsorában, írja a Zizikalandjai blog.

superfood tél ősz lenmag omega-3 zsírsav fodros kel acai lenmagolaj smootie turmix

Forrás: flickr.com - Eli Duke

 

„Az acai íze kellemesen savanykás. „Az acai bogyónak alacsony a cukortartalma, viszont igen gazdag értékes zsírokban, ezenkívül magas a rosttartalma. Az acai gazdag ásványi anyagokban, kálciumot, vasat, káliumot és magnéziumot is tartalmaz, valamint sok C- és A-vitamint.”

Antioxidáns, baktériumölő, gyulladáscsökkentő tulajdonsága van, van, aki a világ egyik legegészségesebb alapanyagának tartja. Potencianövelő hatásáról is vannak feltevések, de ezek a tudomány állása szerint nem igazak.

Fodros kel

A zöld levek, gyümölcscentrifugával készülő turmixok híveinek nem kell bemutatni. Bár nem tartozik a legfinomabb összetevők közé - az íze inkább a káposztára emlékeztet -, igazi vitaminbomba. Nagyon fontos tápanyagforrás, gazdag A-, C-, E-, K- és B6-vitaminban, élelmi rostban és fehérjében, ezenkívül mangán-, vas-, kalcium-, réz- és káliumartalma is jelentős. Gyulladáscsökkentő hatású, rosttartalma révén tisztítja a vastagbelet. 45-féle flavonoidot tartalmaz, és alacsony a kalóriatartalma.

superfood tél ősz lenmag omega-3 zsírsav fodros kel acai lenmagolaj smootie turmix

forrás: flickr.com, Bobbi Bowers

Gyümölcscentrifugában almával, ananásszal, körtével, uborkával, gyömbérrel, stb. finom, zöld ivólevet készíthetünk belőle, aki igazi superfoodot szeretne, céklát és spenótot is adhat az italhoz. Ha saláta alapanyaga, a citromlé, a fokhagyma, az olívaolaj illik hozzá, ezenkívül olajos magvakkal, almával, mazsolával is finom. 

Ha nem nyersen szeretnénk elfogyasztani, blansírozzuk, majd zsiradékon pároljuk rövid ideig. Kerülhet pizzára, főtt gabonaételek, tészták mellé is. Hollandiában füstölt kolbásszal és burgonyával, Dániában karácsonykor sonkával, Olaszországban édesköménnyel tálalják. 

Maki Stevenson tippje: a fodros kel nagyon jól bírja a hűtőben, és rengeteg ételhez használható: levesekhez és ragukhoz készülő alaplevekhez. A salátákban érdemes kicsit ellensúlyozni az erőteljes ízét, mustáros öntet illik hozzá a legjobban. 

Így készíthetünk belőle köretet: blansírozzuk, majd megsütjük kókuszolajban egy kevés, darabokra vágott friss gyömbérrel, fokhagymával és egy kis szójaszósszal. Rizshez, tésztához vagy más gabonához keverve gyors és egészséges fogást kapunk.

Lenmag

Az omega-3 zsírsavak az alapvető (esszenciális) zsírsavakhoz tartoznak. Nélkülözhetetlenek, a szervezetünk nem tudja ezeket előállítani, mindenképp valamilyen táplálék formájában kell bevinnünk ezeket. Nemcsak az agyi működésre és a hangulatra vannak pozitív hatással, csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét, csökkentik a magas vérnyomást és segítenek megőrizni az erek rugalmasságát.

superfood tél ősz lenmag omega-3 zsírsav fodros kel acai lenmagolaj smootie turmix

Az omega-3 zsírsavak fő forrását a tengeri halak jelentik, ezenkívül a minőségi halolaj-készítmények fogyasztása is segít kellő mennyiségű  omega-3 zsírsavhoz jutni. A vegák, és akik nem szeretik a halat, halfogyasztás nélkül is be tudják vinni – bár tény, hogy az omega-3 zsírsavak bizonyos fajtái (DHA és az EPA) csak a tengeri élőlényekben és a halolajokban találhatók meg. Az LNA (alfa-linolénsav) viszont növényi eredetű táplálékokban - lenmag, dió,zöld leveles zöldségek - is megvan, illetve a friss (nem szárított) algában.

A lenmag 35% zsiradékot tartalmaz. Ezek közül valamivel több mint 70 % a nélkülözhetetlen kategóriába esik. Fontos megemlíteni A-, B-, C-, D-, és E-vitamin-, magnézium-, kalcium-, béta-karotin- és vastartalmát, és többek között réz- és jódforrás is.

A lenmag héjában különböző ásványi és ballasztanyagok találhatóak, ami miatt fogyasztása kedvezően hat a bélműködésre. Természetes gyulladásgátló, regenerálja a nyálkahártyát, külsőleg pedig többek között az ekcéma kezelésére ajánlják.

Hogyan fogyasszuk?

Egészben: Egészben is fogyasztható, de legalább tízszeres mennyiségű - folyadékkal nyeljük le. 

Őrölve, liszt formájában: belekeverhető joghurtokba, salátákba, smoothi-ekba (sűríti a turmixot, ezért több vizet adjunk hozzá).

Olajként: étrendkiegészítőként serkenti az anyagcserét, elősegíti a hatékonyabb zsírégetést, külsőleg gyulladások, ekcéma kezelésére is használható.

Darálva, őrleményként: gabonapelyhekhez, pudingokhoz, turmixokhoz adhatjuk.

Tojás helyettesítésére: tésztákba, palacsintákba, süteményekbe:

Fontos!

Cianogén-glikozid, vagyis kéksav-tartalma miatt a lenmag nem adható csecsemőknek és kisgyerekeknek!

A gyógyszerek felszívódását befolyásolhatja, ezért a lenmagtermék fogyasztása és a gyógyszer bevétele között legalább 2 órának el kell telnie.  

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog