Ahogy beköszönt a hideg, és kevesebb friss zöldség és gyümölcs közül választhatunk a piacon, még jobban kell figyelnünk arra, hogy a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat magunkhoz vegyük. Összegyűjtöttünk néhány "superfood"-ot, amivel sokat tehetünk az egészságünkért.
Acai bogyó
Egy pálma termése, amely az Amazonas vidékén őshonos (Euterpe oleracea). Feketéslila bogyói első látásra az áfonyára hasonlítanak. Az őslakosok étrendjének régóta egyik fontos eleme, de akkor lett igazán felkapott Nyugaton, amikor dr. Nicolas Perricone beválasztotta a tíz legjobb öregedésgátló csodaétel közé, és leadták Oprah Winfrey egyik műsorában, írja a Zizikalandjai blog.
Forrás: flickr.com - Eli Duke
Nem ismerünk olyat, akinek február második fele lenne a kedvenc időszaka az évben. Nemcsak azért van ez így, mert már elegünk van a hidegből és borús napokból - a szervezetünk ilyenkor már ki van éhezve a vitaminokra és az ásványi anyagokra.
Ahogy tavaly ilyenkor már megírtuk, a "szezonális depresszió" igenis létező jelenség, és az étrend sokat segíthet, hogy könnyebben kihúzzuk ezt az időszakot. A kutatások szerint az omega-3 zsírsav sokat dobhat a hangulatunkon - az izlandiak például többek között azért viselik nagyon jól a sötétséget és a hideget, mert náluk a legmagasabb az egy főre jutó hal- és omega-3 zsírsavfogyasztás.
Az omega-3 zsírsavak az alapvető (esszenciális) zsírsavakhoz tartoznak. Nélkülözhetetlenek, a szervezetünk nem tudja ezeket előállítani, mindenképp valamilyen táplálék formájában kell bevinnünk ezeket. Nemcsak az agyi működésre és a hangulatra vannak pozitív hatással, csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét, csökkentik a magas vérnyomást és segítenek megőrizni az erek rugalmasságát.
De mi van akkor, ha nem szereted a halat, vagy nem eszel húst?