Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Ahogy beköszönt a hideg, és kevesebb friss zöldség és gyümölcs közül választhatunk a piacon, még jobban kell figyelnünk arra, hogy a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat magunkhoz vegyük. Összegyűjtöttünk néhány "superfood"-ot, amivel sokat tehetünk az egészságünkért.

Acai bogyó

Egy pálma termése, amely az Amazonas vidékén őshonos (Euterpe oleracea). Feketéslila bogyói első látásra az áfonyára hasonlítanak. Az őslakosok étrendjének régóta egyik fontos eleme, de akkor lett igazán felkapott Nyugaton, amikor dr. Nicolas Perricone beválasztotta a tíz legjobb öregedésgátló csodaétel közé, és leadták Oprah Winfrey egyik műsorában, írja a Zizikalandjai blog.

superfood tél ősz lenmag omega-3 zsírsav fodros kel acai lenmagolaj smootie turmix

Forrás: flickr.com - Eli Duke

Ez a recept némileg több időt igényel, mint a gyors, hétköznapi vacsorák elkészítése, de talán ez egy hosszú hétvégén nem akkora probléma. A lasagnét ráadásul mindenki szereti, ezért még talán azok is megbocsátják a vegetáriánus jellegét, akik amúgy nagy húsimádók. Zizi kalandjai receptje következik.

"Ez a lasagne igazi sikert aratott a családom körében. Néhány lábas szükséges az előkészületekhez, mire a tepsibe tudjuk rétegezni a tésztát a zöldségekkel és a szósszal, de megéri ennyi időt és mosatlan edényt belefektetni, mert egy nagyon ízletes, ünnepi ebéd kerülhet az asztalunkra."

Leveleskel és gomba lasagne

lasagne zöldségek fodros kel zizi kalandjai gomba

Téli szuperkaják: a fodros kel 

Télen különösen figyelnünk kell arra, hogy a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat magunkhoz vegyük. Sok olyan szezonális, illetve télen is beszerezhető alapanyag van, ami erre alkalmas, viszont valamiért kevésbé ismert és népszerű. Sorozatunk első a giga vitamin- és ásványianyag-forrása, a fodros kel következik.

fodros kel tél saláta zöldség vitaminforrás juice zöld lé

Forrás: Flickr - Bobbi Bowers

Mint a legtöbb káposztaféle, a fodros kel is Kis-Ázsiából került a Földközi-tenger környékére. Az ókori görögök is ismerték, tőlük vették át a rómaiak. Magyarországon a 16. században szerepelnek írásos feljegyzésekben a káposztafélék először, a 18. században pedig már három fajta fodros kel is kapható volt, a bolgár kertészeknek köszönhetően.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog