Zizi kalandjai szerzője szerint a pirított rizs végtelen lehetőséget jelent egyetlen ételben. Ismerkedjünk meg mi is a pirított rizs fogalmával közelebbről! Nyáron amúgy sem igen kívánjuk a nehéz ételeket. A kínaiak világszerte népszerű étele főtt rizsből áll (ők gőzölt rizsnek hívják), amit összepirítanak zöldségekkel, (+ tojással, esetleg hússal) egy wok edényben.
„Néhány hete az egyik kedvenc ételünk – írja a Zizi kalandjai bloggere.– Hetente egyszer legalább megcsinálom. Bármilyen zöldséggel kiváló, ami éppen szezonális. Én most zöldspárgát és sárgarépát használtam. De mehet bele brokkoli, padlizsán, karfiol, sütőtök, a fehérje növelésére pedig még tofu is. Az i-re a pontot az ízesítés teszi fel, én tamarit (gluténmentes szójaszószt), pirított szezámolajat és frissen facsart citromlevet használtam. Mennyei! Próbáljátok ki!”
Pirított rizs spárgával és répával
Hozzávalók 2-3 főre:
– 1 csomag (500 g) zöldspárga, fás részek letörve és maga a friss rész kisebb darabokra vágva
– 3 db közepes répa, meghámozva, vékony karikákra felszeletelve
– 1 fej lilahagyma vagy vöröshagyma, megpucolva, felaprítva
– 2-3 gerezd fokhagyma, megpucolva, felaprítva
– 2 cm-es gyömbér darab, meghámozva, lereszelve
– 4 evőkanál tamari (gluténmentes szójaszósz)
– 2 evőkanál pirított szezámolaj
– 1-2 evőkanál kókuszzsír
– 1/2 citrom frissen facsart leve
– 1 bögre barnarizs
– tálaláshoz: 1-2 újhagyma, a zöld része felaprítva
Elkészítés:
Egy lábosban,közepes láng felett főzzük meg a barnarizst kettő és félszeres sós vízben. Tegyük félre.
Egy wokot/serpenyőt hevítsünk fel magas láng felett, adjuk hozzá a kókuszzsírt, a lilahagymát, és pirítsuk két percig. Dobjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért, pirítsuk tovább két percig, majd jöhet bele a sárgarépa. Öt perc pirítás és jöhet a spárga is. Főzzük addig, amíg a zöldségek félig puhára főnek, de még roppanósak maradnak. Ekkor adjuk hozzá a főtt barnarizst, pirítsuk két-három percig együtt is őket, majd keverjük hozzá a tamarit, a szezámolajat és a citromlevet.
Tálaljuk azonnal citromgerezddel és az aprított újhagyma zöldjével.
Ez a recept némileg több időt igényel, mint a gyors, hétköznapi vacsorák elkészítése, de talán ez egy hosszú hétvégén nem akkora probléma. A lasagnét ráadásul mindenki szereti, ezért még talán azok is megbocsátják a vegetáriánus jellegét, akik amúgy nagy húsimádók. Zizi kalandjai receptje következik.
"Ez a lasagne igazi sikert aratott a családom körében. Néhány lábas szükséges az előkészületekhez, mire a tepsibe tudjuk rétegezni a tésztát a zöldségekkel és a szósszal, de megéri ennyi időt és mosatlan edényt belefektetni, mert egy nagyon ízletes, ünnepi ebéd kerülhet az asztalunkra."
Leveleskel és gomba lasagne
Bár egyelőre várat magára a hideg, és a nagy kinti sütögetések ideje lejárt, az őszi-téli időszakban is grillezhetünk zöldségeket - a konyhai sütőben. A szezonális zöldségek is a grillrácsra kerülhetnek, ugyanis minden zöldség alkalmas grillezésre. Ez komoly. Még az édeskömény is, de pl. a salátát is lehet grillezni, ez utóbbit nagyon rövid idő alatt kell elkészíteni, éppen csak megpörkölve. Fontos, hogy a zöldségeket sütés előtt mindig kenjük meg olajjal és sózzuk, borsozzuk, aztán süssük őket minden oldalukon aranybarnára.
A következő Zöld Múzsa recept lehet akár a krémlevesünk feltétje, de ha készítünk hozzá köretet, mártást, könnyed vacsoraként vagy főételként is megállja helyét.