Bár egyelőre várat magára a hideg, és a nagy kinti sütögetések ideje lejárt, az őszi-téli időszakban is grillezhetünk zöldségeket - a konyhai sütőben. A szezonális zöldségek is a grillrácsra kerülhetnek, ugyanis minden zöldség alkalmas grillezésre. Ez komoly. Még az édeskömény is, de pl. a salátát is lehet grillezni, ez utóbbit nagyon rövid idő alatt kell elkészíteni, éppen csak megpörkölve. Fontos, hogy a zöldségeket sütés előtt mindig kenjük meg olajjal és sózzuk, borsozzuk, aztán süssük őket minden oldalukon aranybarnára.
A következő Zöld Múzsa recept lehet akár a krémlevesünk feltétje, de ha készítünk hozzá köretet, mártást, könnyed vacsoraként vagy főételként is megállja helyét.
Fűszeres zöldségsaslik
Hozzávalók 10-15 db saslikhoz:
3-4 szelet nyers sütőtök
1 db kisebb karalábé
1 db közepes sárgarépa
1 db kápia paprika
A pácléhez:
0,5 dl olívaolaj
1 ek. mustár
1 ek. szójaszósz
2-3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál méz
citromlé
citrombors, só, opcionálisan őrölt koriander és római kömény
Elkészítése:
Először is nagyon fontos, hogy a nyársakat a sütés előtt áztassuk vízben 30 percig, hogy megelőzzük, hogy meggyulladjanak.
Az sütőtök és karalábé kerek szeleteit hat cikkelybe vágjuk. Arra ügyeljünk, hogy a sütőtök 1,5 cm vastag legyen, míg a karalábé mondjuk csak a fele (erre azért van szükség, mert a grillezéskor a sütőtök sokkal hamarabb megpuhul). A répát egyszerűen karikákra, a kápia paprikát kisebb kockákra vágjuk. Aki bírja a csípős ízeket, felhúzhat véletlenszerűen néhány erős paprikát, csilidarabot is a nyársra, a meglepetés kedvéért.
A páclé elkészítéséhez reszeljük le a fokhagyma-gerezdeket, keverjük össze a szójaszósszal, a mustárral és a mézzel. Adjunk hozzá egy kevés citromlevet, és keverjük hozzá az olívaolaj nagy részét is. Tegyük a pácot egy üvegbe, zárjuk le a tetejét, és rázzuk össze erősen. Fűszerezzük ízlés szerint.
Először csak olívaolajjal kenjük be a zöldségsaslikokot, ehhez használjunk ecsetet. Amikor a saslik félig készen van, jöhet a pác, majd ismételjük meg a pác felvitelét még kétszer. Így biztosan nem fordulhat elő, hogy a zöldségek megégnek, mielőtt készre grillezzük őket.