AJÁNLÓ
 
09:00
2015. 12. 28.
Ahogy beköszönt a hideg, és kevesebb friss zöldség és gyümölcs közül választhatunk a...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2015. 12. 28.
Ez a recept némileg több időt igényel, mint a gyors, hétköznapi vacsorák elkészítése,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2015. 12. 28.
Malac és lencse: a szilveszteri vacsora főszereplői, amelyke biztosítják a szerencsét a következő...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2015. 12. 28.
Egy igazi téli fogás következik, ami újévi szerencsét hozó ételnek is beillik. És ami...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2015. 12. 28.
A csicsóka, vagy jeruzsálemi articsóka fontos téli tápanyagforrás. Rosttartalma kb. ötször nagyobb,...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Téli szuperkaják: a fodros kel 

Télen különösen figyelnünk kell arra, hogy a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat magunkhoz vegyük. Sok olyan szezonális, illetve télen is beszerezhető alapanyag van, ami erre alkalmas, viszont valamiért kevésbé ismert és népszerű. Sorozatunk első a giga vitamin- és ásványianyag-forrása, a fodros kel következik. 

fodros kel tél saláta zöldség vitaminforrás juice zöld lé

Forrás: Flickr - Bobbi Bowers

Mint a legtöbb káposztaféle, a fodros kel is Kis-Ázsiából került a Földközi-tenger környékére. Az ókori görögök is ismerték, tőlük vették át a rómaiak. Magyarországon a 16. században szerepelnek írásos feljegyzésekben a káposztafélék először, a 18. században pedig már három fajta fodros kel is kapható volt, a bolgár kertészeknek köszönhetően. 

 

A zöld levek, gyümölcscentrifugával készülő turmixok híveinek már nem kell bemutatni. Bár nem tartozik a legfinomabb összetevők közé - az íze inkább a káposztára emlékeztet -, igazi vitaminbomba. Nagyon fontos tápanyagforrás, gazdag A-, C-, E-, K- és B6-vitaminban, élelmi rostban és fehérjében, ezenkívül mangán-, vas-, kalcium-, réz- és káliumartalma is jelentős. Gyulladáscsökkentő hatású, rosttartalma révén tisztítja a vastagbelet. 45-féle flavonoidot tartalmaz, és alacsony a kalóriatartalma.

Csak olyan példányokat vegyünk, amelyek színe mélyzöld, levelein nincsenek foltok, szára erőteljes. Ha nem tárolják megfelelően, fonnyadni kezd, íze pedig keserű lesz. Csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg! Csavarjuk nedves törülközőbe, így napokig tárolhatjuk a hűtőben. 

fodros kel tél saláta zöldség vitaminforrás juice zöld lé

Forrás: Flickr - Shandi-lee Cox

De mivel együk?

Gyümölcscentrifugában almával, ananásszal, körtével, uborkával, gyömbérrel, stb. finom, zöld ivólevet készíthetünk belőle, aki igazi superfoodot szeretne, céklát és spenótot is adhat az italhoz. Ha saláta alapanyaga, a citromlé, a fokhagyma, az olívaolaj illik hozzá, ezenkívül olajos magvakkal, almával, mazsolával is finom. 

Ha nem nyersen szeretnénk elfogyasztani, blansírozzuk, majd zsiradékon pároljuk rövid ideig. Kerülhet pizzára, főtt gabonaételek, tészták mellé is. Hollandiában füstölt kolbásszal és burgonyával, Dániában karácsonykor sonkával, Olaszországban édesköménnyel tálalják. 

Maki Stevenson tippje: a fodros kel nagyon jól bírja a hűtőben, és rengeteg ételhez használható: levesekhez és ragukhoz készülő alaplevekhez. A salátákban érdemes kicsit ellensúlyozni az erőteljes ízét, mustáros öntet illik hozzá a legjobban. 

Így készíthetünk belőle köretet: blansírozzuk, majd megsütjük kókuszolajban egy kevés, darabokra vágott friss gyömbérrel, fokhagymával és egy kis szójaszósszal. Rizshez, tésztához vagy más gabonához keverve gyors és egészséges fogást kapunk.

További téli vitaminforrásokról itt olvashatsz:

Gyökérzöldségek (sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér)

Káposzta (savanyú, kel-, lila- és fejes)

Diófélék

Cékla

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog