Télen különösen figyelnünk kell arra, hogy a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat magunkhoz vegyük. Sok olyan szezonális, illetve télen is beszerezhető alapanyag van, ami erre alkalmas, viszont valamiért kevésbé ismert és népszerű. Sorozatunk első a giga vitamin- és ásványianyag-forrása, a fodros kel következik.
Forrás: Flickr - Bobbi Bowers
Mint a legtöbb káposztaféle, a fodros kel is Kis-Ázsiából került a Földközi-tenger környékére. Az ókori görögök is ismerték, tőlük vették át a rómaiak. Magyarországon a 16. században szerepelnek írásos feljegyzésekben a káposztafélék először, a 18. században pedig már három fajta fodros kel is kapható volt, a bolgár kertészeknek köszönhetően.
A zöld levek, gyümölcscentrifugával készülő turmixok híveinek már nem kell bemutatni. Bár nem tartozik a legfinomabb összetevők közé - az íze inkább a káposztára emlékeztet -, igazi vitaminbomba. Nagyon fontos tápanyagforrás, gazdag A-, C-, E-, K- és B6-vitaminban, élelmi rostban és fehérjében, ezenkívül mangán-, vas-, kalcium-, réz- és káliumartalma is jelentős. Gyulladáscsökkentő hatású, rosttartalma révén tisztítja a vastagbelet. 45-féle flavonoidot tartalmaz, és alacsony a kalóriatartalma.
Csak olyan példányokat vegyünk, amelyek színe mélyzöld, levelein nincsenek foltok, szára erőteljes. Ha nem tárolják megfelelően, fonnyadni kezd, íze pedig keserű lesz. Csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg! Csavarjuk nedves törülközőbe, így napokig tárolhatjuk a hűtőben.
Forrás: Flickr - Shandi-lee Cox
De mivel együk?
Gyümölcscentrifugában almával, ananásszal, körtével, uborkával, gyömbérrel, stb. finom, zöld ivólevet készíthetünk belőle, aki igazi superfoodot szeretne, céklát és spenótot is adhat az italhoz. Ha saláta alapanyaga, a citromlé, a fokhagyma, az olívaolaj illik hozzá, ezenkívül olajos magvakkal, almával, mazsolával is finom.
Ha nem nyersen szeretnénk elfogyasztani, blansírozzuk, majd zsiradékon pároljuk rövid ideig. Kerülhet pizzára, főtt gabonaételek, tészták mellé is. Hollandiában füstölt kolbásszal és burgonyával, Dániában karácsonykor sonkával, Olaszországban édesköménnyel tálalják.
Maki Stevenson tippje: a fodros kel nagyon jól bírja a hűtőben, és rengeteg ételhez használható: levesekhez és ragukhoz készülő alaplevekhez. A salátákban érdemes kicsit ellensúlyozni az erőteljes ízét, mustáros öntet illik hozzá a legjobban.
Így készíthetünk belőle köretet: blansírozzuk, majd megsütjük kókuszolajban egy kevés, darabokra vágott friss gyömbérrel, fokhagymával és egy kis szójaszósszal. Rizshez, tésztához vagy más gabonához keverve gyors és egészséges fogást kapunk.
További téli vitaminforrásokról itt olvashatsz:
Gyökérzöldségek (sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér)
Káposzta (savanyú, kel-, lila- és fejes)