"Umeboshi? Azt eszik vagy isszák? Az umeboshi japán szilva fajta, a makrobiotikában igazi superfood-ként emlegetik" - írja a Zizikalandjai blog szerzője. "Értékes gyógyító energiáit a több évig tartó, tengeri sóban történő érlelés során nyeri el. Gyönyörű színét a vöröses színű shiso levél adja. Maga a szilva csodás immunerősítő, megfázás, fáradtság ellen is használhatjuk gyógyitalaink alapanyagaként, valamint ételeink ízesítésére. Itthon kapható ecet, paszta (krém) és néha eredeti szilva formájában is.
Umeboshi - forrás: Flickr.com (Caleb Phillips)
Nagyon egyszerűen használom fel az ecetet. Néhány evőkanálnyit összekeverek olívaolajjal és ebben forgatom meg a zöldségeket (gombát, retket, brokkolit, karfiolt próbáltam eddig), hagyom egy kicsit állni, aztán mehet is a sütőbe. Isteni sós, savanykás ízt ad a zöldségeknek. Akinek nem sikerül beszerezni, annak adok helyettesítő alternatívát, ami szójaszósz és frissen facsart citromlé keverékéből áll. Bármilyen körettel tálalható,... mehet mellé köles, rizs, quinoa, sült krumpli, saláta… a fantáziátokra és a hűtőtök/kamrátok készletére bízom."
Az ételhez a retek levelét használjuk, mert így megelőzzük a pazarlást (további pazarlás-csökkentő tippeket itt találtok). És ha már a japán gasztronómiánál tartunk, megemlítjük a Mottainai filozófiát, ami japánul olyasmit jelent, hogy sajnáljuk, hogy pazarlunk. Nemcsak az ételre és az anyagi dolgokra vonatkozik, hanem az időre, és egy egész Érdemes utánanézni a Mottainai-filozófiának és követni - az élet más területein is.
Ume ecetben pácolt sült zöldségek spenótos kölessel
Hozzávalók 3-4 főre:
A sült zöldségekhez:
– 500 g csiperke gomba vagy brokkoli
– 1 csokor piros retek (közepes méretű “golyók”)
– 4 evőkanál ume ecet (helyettesíthető 2 evőkanál szójaszósz és 2 evőkanál frissen facsart citromlé keverékével)
– 4 evőkanál olívaolaj
Spenótos köleshez:
– 1 bögre köles
– 2 bögre víz
– 2 nagy marék reteklevél (vagy spenót)
– 2 gerezd fokhagyma
– 2 evőkanál olívaolaj
– Himalaya só
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)
A gombát tisztítsuk meg. Ha brokkolit használunk, azt szedjük rózsáira, a vastag szárát (azt is felhasználjuk!) hámozzuk meg és vágjuk kisebb darabokra, mossuk meg. Vágjuk le a retkek zöld hosszú szárát. Mossuk meg a kis “golyókat”.
Egy kis tálban keverjük össze az olívaolajat és az ecetet, tegyük a zöldségeket egy sütőtálba és öntsük le az olívaolajos ecetes keverékkel. Jól keverjük át, hogy a pác mindenhol befedje a zöldségeket. Hagyjuk állni kb. 30 percet, majd tegyük be a sütőbe és 180 fokon süssük kb. 20-25 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak és enyhén megbarnulnak.
A kölest mossuk át tiszta vízzel, majd tegyük egy lábasba. Öntsük fel 2 bögre vízzel és közepes lángon főzzük puhára. Tegyük félre. Egy serpenyőben hevítsük fel a 2 evőkanál olívaolajat, dobjuk rá az aprított spenótot és pároljuk 2-3 percig. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, sózzuk és főzzük 4-5 percig, amíg a spenót összeesik és a fokhagyma is átfő. Adjuk a kész spenótot a megfőtt köleshez, keverjük át és tálalhatjuk is a sült zöldségekkel.