A karácsony utáni időszak már nem a nagy közös vacsorák ideje, ilyenkor jönnek-mennek a rokonok, a barátok. A komoly fogások helyett érdemes többféle vendégváró falattal készülni. Ez a lazacpogácsa főfogásnak és az italokat kísérő ételnek is beválik, szilveszteri buliba is ajánljuk.
A hal gribiche-szósszal, a francia konyha egyik híres mártásával az igazi. A tojás, mustár, kapribogyó, majonéz, kovászos uborka és tárkony felhasználásával készülő hideg szószba most lime is került. Egy kis mediterrán hangulatot csempészhetünk vele a télbe.
Lazac "pogácsa" lime gribiche-mártással
(forrás: Flickr.com-High Over Happy)
Hozzávalók:
450 g lazac, 190 fokon 20 percig sütve, majd a húsa villával összetörve
1 db tojás
2 szál zöldhagyma, felaprítva
1/4 cup teljeskiörlésű cracker, összetörve
2 evőkanál majonéz
1 evőkanál dijoni mustár
1 teáskanál Worcestershire szósz
1 gerezd fokhagyma, lereszelve
1/2 citrom vagy lime leve és a héja
1/4 cup friss koriander, felaprítva
só, bors
liszt a panírozáshoz
olaj a sütéshez
Elkészítése:
Egy tálban keverjünk össze minden hozzávalót (kivéve a lisztet és az
olajat), formázzunk pogácsákat belőle és forgassuk meg lisztben.
Serpenyőben hevítsünk olajat, majd süssük a halkroketteket, amíg
aranybarnák lesznek. Tálaljuk lime gribiche mártással.
Lime gribiche mártás
Hozzávalók:
1 db lime, héja és leve
2 db főtt tojás, sárgája villával összetörve, a fehérje felaprítva
1 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál kapribogyó, felaprítva
1 db kis kovászos uborka, felaprítva
1 teáskanál petrezselyem, felaprítva
1 teáskanál tárkony, felaprítva
1 teáskanál metélőhagyma, felaprítva
2 evőkanál majonéz
só, bors
Forrás: Wikimedia Commons
Elkészítése:
Keverjük össze a tojássárgáját a majonézzel, mustárral és lime
levével. Adjuk hozzá a többi alapanyagot, sózzuk, borsozzuk.