Aminek a különlegességét a kókuszkrém adja. Ezt jellemzően a keleti konyha használja, a fűszeres ételek szelidítésére, tejföl helyett. Ha nem próbáltad még, itt van az ideje, hogy megismerd! Frank Peti gasztroblogger receptje.
Hozzávalók (két személyre):
- kb. 450 g tojásos tészta
- kis olívaolaj a sütéshez
- 300 g lazacfilé, bőrtől és csonttól megtisztítva
- 2 kk őrölt gyömbér
- 2 kk zúzott fokhagyma
- 1 fehér hagyma, finomra szeletelve
- 2 kisebb cukkini, vékony csíkokra vágva
- 1/2 pohár póréhagyma, vékony csíkokra vágva
- 2/3 pohár kókuszkrém (nem tévesztendő össze a kókusztejjel!)
- 2 kk curry por
- 2 kk sárga curry krém
- 2 kk cukor
- 2 kk só
- aprított mogyoró, díszítésnek
Elkészítés:
Megfőzzük a tésztát, és félretesszük. A grillsütőt (vagy a rendes serpenyőt) forróra melegítjük. Olajba mártott papírral megkenjük a serpenyő alját. A serpenyőbe tesszük a lazacot. Mindkét oldalát 2-2 percig sütjük. (Hogy ne száradjon ki, csak addig pirítsuk a lazacot, míg élénk rózsaszínből halvány rózsaszínű lesz.) Vegyük le a tűzről és tegyük félre.
Alaposan előmelegítjük a wokot/nagy serpenyőt. Beleteszünk egy evőkanál olajat, és megvárjuk, amíg nagyon forró nem lesz (vigyázzunk, hogy oda ne égjen).
Beletesszük a fokhagymát és a gyömbért, és folyamatos ugrasztás, vagy keverés közben néhány másodpercig pirítjuk.
További ugrasztás mellett hozzáadjuk a hagymát, a cukkinit és a póréhagymát, majd a kókuszkrémet és a fűszereket. Kicsit megkeverjük, és végül beletesszük a tésztát is. Addig ugrasztjuk, míg a folyadék elpárolog, aztán levesszük a tűzről. Ha kell, javítjuk az ízesítést.
A tésztát tányérra tesszük, hozzáadjuk a lazacot és apróra vágott mogyoróval díszítjük.